NRK Meny
Normal

Opprørt over veikaos på E39: – Vi kan ikke ha det slik

Åse Michaelsen (Frp) i Stortingets transportkomité er opprørt over køkaoset på E39 mandag kveld. Nå vil hun ta opp saken med samferdselsministeren. Michaelsen mener det eneste som vil hindre nytt kaos er ny firefelts E39.

Vogntog på E39

Vogntog og biler i kø på E39 mandag kveld. Nå vil stortingsrepresentant Åse Michaelsen ha slutt på vinterkaoset.

Foto: Magnus Henriksen

– Her må det tas grep. Allerede i dag vil jeg ta kontakt med samferdselsministeren og påpeke hvor viktig det er å få i gang bygging av ny E39, sier Michaelsen.

Mandag stod om lag hundre vogntog i kø på E39 mellom Mandal og Søgne. Mange av dem ble stående og vente etter en ulykke mandag ettermiddag. Da ble det omkjøring for lettere kjøretøy, mens tungtrafikken måtte vente.

Når trafikken kom i gang etter ulykken fikk flere vogntog problemer i Vatnebakken. Dette gjorde at det ble kilometervis med kø.

Etterlyser kortsiktige tiltak

Åse Michaelsen (FrP)

Åse Michaelsen (Frp) i Stortingets transportkomité.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK
Johan Mjaaland

Avdelingsdirektør i Statens vegvesen i Vest-Agder, Johan Mjaaland.

Foto: Svein Sundsdal/NRK

Michaelsen etterlyser også kortsiktige tiltak.

– Vi må ha på plass tiltak nå som kan gjøres i samarbeid med vegvesenet og politiet. Slik at vi slipper situasjoner der vår hovedfartsåre vestover blir stengt i timevis. Det er helt uakseptabelt, sier Michaelsen.

Samferdselsministeren har signalisert at det skal innføres et eget vintersertifikat for å få lov til å kjøre vogntog på norske veier om vinteren.

Michaelsen mener den nye regjeringen har et helt annet fokus på infrastrukturbygging enn den forrige, og er optimistisk på egen regjerings vegene.

– Det opprettes nå et veifond på 100 milliarder kroner. Det vil gi en avkastning på 2–3 milliarder hvert år, som skal brukes på veibygging, vedlikehold og ikke minst framtidsrettede firefeltsveier, sier hun.

Vegvesenet beklager

Avdelingsdirektør i Statens vegvesen i Vest-Agder, Johan Mjaaland, beklager situasjonen som oppstod mandag.

– Vi beklager overfor bilistene den situasjonen som oppstod. Vi har en komplisert situasjon med mange vogntog, dårlig vær og en vei med mange bakker, sier Mjaaland.

– Det var meldt snø. Kunne mer vært gjort i forkant?

– Det vil jeg ikke spekulere i. Vi og våre entreprenører har høyt fokus på E39. Våre kontrollører var ute hele dagen. Tirsdag skal vi ha en gjennomgang og evaluering av situasjonen og se om det er noe vi kan lære, sier Mjaaland.

I fjor ble det gjort utbedringer i Trybakken som har vært en vanskelig stigning. Det har gitt resultater.

– Der er bedre plass. Det har vært et par som har satt seg fast, men de har vært lette å trekke opp, sier Mjaaland.

Problemer til ny vei er på plass

Mjaaland sier tiltak gjøres, men at situasjoner som dette oppstår må vi regne med helt til ny og bedre vei er på plass.

– Vi har hatt en del år nå med økning i trafikken og en del utfordrende føreforhold. Vi skal gjøre det vi kan, men vi vil av og til få stopp med den standarden og bredden vegen har, sier Mjaaland.

Massevis av vogntog i kø på E39 mellom Søgne og Mandal.

VIDEO: Trolig sto over 100 vogntog i kø på E39 mandag.