– Syntes Bowies musikk var grusom første gang

Han er en av Norges største David Bowie-fans. Men det var ikke selvsagt at Johnny Rønning fra Kristiansand skulle bli hekta på superstjernen.

Nå om David Bowies død. For Bowie-fan over hele verden har i dag sørget over superstjernens bortgang. I Kristiansand bor en av hans alle største fans i Norge. Johnny Rønning har et eget Bowierom hjemme i leiligheten

Se reportasje.

Rønning var bare 11 år da han begynte å høre på David Bowie, men det var ikke kjærlighet ved første lytt da tonene fra «Scary monsters» rullet ut av kassettspilleren.

David Bowie på Quart i 2002

David Bowie på Quartfestivalen i 2002.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Jeg syns det var helt grusomt første gang, men etter et år hørte jeg litt mer, og etter hvert så syntes jeg at det var veldig tøft, minnes Rønning.

Mange år senere driver han Norges største Bowie-nettsted. Mandag morgen kom sjokkbeskjeden om at David Bowie er død.

– Dagen i dag har vært litt snedig. Jeg hadde ikke fått med meg hva som hadde skjedd da jeg kom på jobb, forteller Johnny Rønning.

– Et sjokk

– Det var et sjokk å få den beskjeden. Det er rart å tenke på at det ikke vil komme noe nytt, sier Rønning.

På nettsiden har han skrevet et siste farvel til musikkmogulen:

«RIP David Bowie. En stor legende innen musikk er gått bort. Det var et sjokk til morgenen å høre at artisten som jeg har samlet på og hørt på siden 1981 er gått bort. Det blir mye lytting fremover. Oppfordrer alle til å høre på det nye albumet som har fått strålende kritikker.»

Rønning har også et eget rom innredet med Bowie-effekter.

– Jeg får stadig e-poster og tilbakemeldinger fra folk som liker hjemmesiden eller som har ting til salgs. Jeg tror det mange som liker Bowie på Sørlandet, sier Rønning.

Svartebørs, illustrasjonsbilde

Billettene ble revet bort da David Bowie gjestet Quartfestivalen i 2002.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

For stor for Sørlandet?

Den teorien ble bønnhørlig bekreftet da David Bowie inntok Sørlandet og Quartfestivalen i 2002.

Det ble det første og eneste året der samtlige festivaldager ble utsolgt på Idrettsplassen.

– Aldri før har jeg opplevd at én mann går ut på en så svær scene og bare fyller den, sier Pål Hetland.

– Det er ingen tvil om at han er en av vår tids største entertainere. Han var super profesjonell og leverte et forrykende show, sier festivalsjef Toffen Gunnufsen, som avslører at de takket nei til superstjernen i 1997 fordi de ikke turte.

– Vi var redde for at han skulle bli for voldsom og stor for oss, sier festivalsjefen.

David Bowie

– Det var en spesiell opplevelse å møte David Bowie, sier festivalsjef Toffen Gunnufsen (t.h.). Her sammen med Alf Solbakken, Bowie, og pressesjef Pål Hetland.

Foto: Privat

Et siste statement

Men noen år senere tok de mot til seg og ønsket musikklegenden velkommen til Kristiansand.

– Jeg må innrømme at jeg ble satt ut da jeg møtte han ansikt til ansikt i 2002. Men han var veldig hyggelig og imøtekommende.

– Jeg syns det er trist at han ikke ble 70 år en gang, men vi får sette pris på alt det han har gjort for oss, sier Gunnufsen.

Sigbjørn Nedland har vært på tre Bowie-konserter og har også intervjuet rockestjernen. Han omtaler Bowie som en engelsk gentleman som ledet rockekulturen i en ny retning.

Se intervju med NRKs musikkjournalist Sigbjørn Nedland. Han har selv vært på tre konserter med David Bowie.