– Sykkelstier og motorveier prioriteres likt

Brøytemannskapene i Kristiansand prioriterer gang- og sykkelstiene i kommunen for å oppfylle målet om flest mulig gående og syklende, også når det snør.

Brøytemannskapene i Kristiansand prioriterer gang-og sykkelstiene for å oppfylle målet om flest mulig gående og syklende, også når det snør. Og det er stadig flere som velger å utstyre sykkelen for skikkelig vintervær.

Katarina Jybe fra Kristiansand har opplevd både knall og fall på sykkelen, men nå har hun lært ei lekse. Hun sykler ikke på vinterføre lenger, uten piggdekk.

– Piggdekk fungerer veldig bra. I fjor slo jeg lillefingeren ut av ledd under et fall på glatta. Da hadde jeg ikke piggdekk på sykkelen, sier hun og legger til at hun sykler så ofte hun kan.

– Det er jo en nytelse slik som det er på Sørlandet nå. Det er jo puddersnø, sier Jybe.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Katarina Jybe

Katarina Jybe tar ikke sjansen på å sykle uten piggdekk, men med godt feste sykler hun i alt slags vær. Det mener hun flere bør gjøre.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK

Brøyter sykkelveier før andre veier

Kjetil Dypvik

Kjetil Dypvik sier Statens vegvesen jobber på spreng med å få alle sykkelstiene ferdig brøytet før folk skal sykle til jobb.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK

I Kristiansand vil kommunen at flest mulig skal sykle eller gå til jobb året rundt. De har laget sykkelstier fra de fleste bydeler og inn til sentrum, men de må brøytes.

Brøytemannskapene jobber kontinuerlig for å holde gang og sykkelstiene åpne. For målet til Statens vegvesen er at sykkelstiene skal være like godt brøytet som de andre veiene.

– Brøyte-prioriteringen på sykkelstiene har jo fått en helt annet fokus enn det hadde for noen år siden. Nå brøyter vi nesten sykkelstiene før veiene, sier Kjetil Dypvik som er rådgiver i Statens vegvesen i Vest-Agder.

Piggdekk-salget til himmels

Jørgen Steffensen

Jørgen Steffensen hos XXL selger piggdekk som aldri før.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK

Og når kommune og vegvesenet legger til rette for innbyggerne merker sportsbutikkene økt pågang.

Det har aldri før blitt solgt så mange piggdekk som nå, og det til alle type sykler.

– Etterspørselen etter piggdekk har blitt veldig stor med årene. Det er mange som spør etter det, og stadig tidligere på året. Dekkene har gått feste på snø og is, sier Jørgen Steffensen hos XXL i Kristiansand.

Med godt veigrep legger Katarina Jybe gjerne inn noen ekstra bakker på vei til jobb. Hun mener flere bør kaste seg på trenden.

I bilen sitter man jo å irriterer seg, mens man blir glad av å sykle, sier Jybe.