– Sykehusene har flyttet ut i gatene

Misjonsorganisasjonen Troen Bevis i Kvinesdal har kun fått kontakt med et fåtall av sine 30 innfødte evangelister i Nepal etter jordskjelvet.

Jordskjelv i Katmandu

Bildet som Dawa Singye har tatt i Katmandu viser strømstolper som har falt ned i gatene. Folk holder seg utendørs i frykt for nye skjelv.

Foto: Dawa Singye

– Hele byen er i mørklagt. Det er full panikk, forteller Dawa Singye, som er organisasjonens medarbeider i Himalaya.

Jordskjelv i Katmandu

Dette bildet har Dawa Singye tatt i en gate i Nepals hovedstad Katmandu. En motorsykkel er tildekket av murstein.

Foto: Dawa Singye

I en e-post som NRK har fått lov til å gjengi forteller Singye om kaotiske tilstander i Katmandu hvor han oppholder seg.

– Telefonene fungerer ikke. En generator gjør at internett fungerer her og nå, men hvem vet når drivstoffet kan være ferdig, skriver den innfødte evangelisten.

– Sykehusene har nå flyttet ut i gatene

På grunn av kraftige etterskjelv etter det massive jordskjelvet lørdag tør ikke folk å oppholde seg innendørs. Det fører til at også hjelpearbeidet skjer ute. Folk som trenger legehjelp får behandling under åpen himmel.

Dawa Singye

Dawa Singye er innfødt evangelist og kontakt for Troens Bevis i Himalaya. Bildet er tatt i en tidligere sammenheng.

Foto: Privat

– Sykehusene har nå flyttet ut i gatene, forteller Dawa.

Misjonsorganisasjonen Troens Bevis Verdens Evangelisering, som holder til i Sarons dal i Kvinesdal, gir støtte til 30 innfødte evangelister i Nepal. I tillegg har organisasjonen 100 evangelister i Himalaya-fjellene og 35 evangelister i Nord-India.

– Det er for tidlig å si om noen av evangelistene ble rammet av det massive jordskjelvet, sier Edvardsen til NRK.

4.500 fryktes omkommet

Dawa Singye har fotografert situasjonen i gatene i Katmandu hvor han bor. Bilder viser massive ødeleggelser. Folk tør ikke gå inn i husene sine i frykt for nye skjelv som kan føre til at nye bygninger kollapser.

Så mange som 4.500 fryktes omkommet etter at bygninger har rast sammen i blant annet Nepals hovedstad Katmandu. Jordskjelvet som målte 7,9 på Richters skala, rammet lørdag formiddag lokal tid og hadde sitt episenter mellom Katmandu og byen Pokhara.

Jordskjelv i Katmandu

Folk tør ikke oppholde seg innendørs etter jordskjelvet i Nepal. Også behandling av syke foregår utendørs, forteller Dawa Singye.

Foto: Dawa Singye

Tør ikke sove inne

Kristiansanderen Harald Eikeland bodde i Nepal med familien i ti år og har mange venner i de rammede områdene.

– Folk sitter ute og tør ikke gå inn under tak. Søndag kveld har jeg fått vite at det regner kraftig i området. Befolkningen er i en svært krevende situasjon, sier Eikeland.

Venner av familien har fortalt at mange eldre templer og minnesmerker har kollapset under jordskjelvet.

– Alle de norske som jeg kjenner i hovedstaden er i trygghet, sier Eikeland, som jobber ved Hald internasjonale senter i Mandal. Senteret er en fagskole i tverrkulturell forståelse og internasjonalt arbeid og sender studenter blant annet til Nepal.

Harald Eikeland vil ha et shoppingfritt år

Harald Eikeland bodde i ti år med familien i Nepal. Venner av Eikeland forteller om store ødeleggelser i Katmandu.

Fryktet alltid jordskjelv

Eikeland forteller at familien fryktet jordskjelv da de bodde i Katmandu i åtte år og på landsbygda i Nepal i to år.

– Det var den store skrekken for oss. Derfor hadde vi alltid klar flere vannbeholdere, og gravde ned nødutstyr i hagen i tilfelle vi fikk bruk for det.

Eikeland driver i dag Katmandu Thali Restaurant i Kristiansand sammen med tre andre. Han forteller at det bor omkring 40 nepalesere i byen. Planen er at de skal starte innsamling av nødhjelpspenger til folk i de rammede områdene.

Redningsmannskap redder fortsatt ut enkelte fra ruinene, mange døde, sykehusene, nødhjelp