– Det er tragisk og surrealistisk med alle døde rundt oss

Sverre Christian Taknes fra Kristiansund var oppe på camp 2 på 6500 meters høyde da snøskredene gikk. Han kjente hele isbreen riste, før rasene ble utløst.

Sverre Christian Taknes

Sverre Christian Taknes er glad for at han befant seg ved camp 2 da jordskjelvet utløste snøskred på Mount Everest lørdag.

Foto: Fotomontasje:Privat/Scanpix

Sverre Christian Taknes var sammen med en gruppe med sherpaer og andre norske fjellklatrere da det voldsomme jordskjelvet rammet Nepal. De hadde akkurat kommet til camp 2 på ca 6500 moh. da de kjente at isbreen bevegde seg under dem. Minst tre større isras ble utløst og fjellklatrerne ble dekt av en vegg med snø. Taknes hører til en ekspedisjonsgruppe fra Hvitserk, som arrangerer ekspedisjoner. Bare en i reisefølget ble skadet av trykket.

– Det var ubehagelig å kjenne at hele isbreen ristet og knaket. Vi hørte også ras hele natten uten å vite hvor de gikk, forteller Taknes på sms til NRK.

LES OGSÅ:

Var heldige

Det var først da de fikk pratet med andre over radio at de forstod omfanget av katastrofen.

– Vi var utrolig heldige som ikke var i basecamp da det skjedde. Utrolig nok gikk det bra med vår norske lege fra Isfjorden og sherpaene i leiren vår, sier Taknes.

Krigssone

På grunn av etterskjelv og flere snøras ble fjellklatrerne flydd ned til basecamp. Der fikk de se en leir som var jevnet med jorden. Det befinner seg mange skadde og døde der, som har gjort dypt inntrykk.

– Det er tragisk og surrealistisk med alle skadde og døde rundt oss. Deler av basecamp ligner en krigssone, sier Taknes.

Da han startet reisen til Mount Everest var han forberedt på fallskader, bresprekker og høydesyke, men ikke dette.

Går til flyplassen

Nå befinner alle sherpaene som Hvitserk bruker og de norske gjestene seg i Gorak Shep. Planen er at de skal gå i to-tre dager til nærmeste flyplass. Der skal de ta fly til Katmandu og videre til Norge.

Det skal ha vært over 1.000 fjellklatrere ved Base Camp da skjelvet startet. Rundt 400 av disse var utlendinger. Minst 17 personer er meldt omkommet i skredene ved Mount Everest.

Ekstrem krise

Daglig leder i Hvitserk, Trygve Sunde Kolderup, sier at gjestene er heldige som kan forlate landet.

–Det er viktig å formidle at våre gjester har vært i en dramatisk situasjon, men Nepal er i en ekstrem krise og trenger hjelp i lang tid fremover. Sherpaene har ikke kontroll over alle sine familiemedlemmer ennå, sier Kolderup.

Hvitserk kommer til å bidra for å hjelpe.