– Spis opp Stillehavsøstersen

Den er en er fremmed art som ikke hører hjemme i norsk skjærgård, men en stor delikatesse. – Så spis så mye du orker av den, oppfordrer havforsker Torjan Bodvin i Arendal.

Torjan Bodvin, havforsker, spiser stillehavsøsters

Spis opp fremmedarten, oppfodrer Torjan Bodvin.

Foto: Espen Bierud / Havforskningsinstituttet

Hver tirsdag i hele sommer er distriktssendinga i NRK på jakt etter spiselige ting i fjæra, og havforskeren har mange godbiter å by på. En av de aller beste på smak, men verst for økosystemet, er Stillehavsøstersen.

– Skarp som en kniv

Stillehavsøstersen er en fremmed art for norskekysten, og er derfor satt på den såkalte «Svartelisten».

– Det betyr at vi ønsker den fjernet. Under gode forhold kan det reprodusere seg svært raskt, samtidig som den kan vokse opp mot 10 cm per år.

Dermed kan den endre naturlige lokaliteter samt utkonkurrere andre arter som flatøsters og blåskjell som trives de samme steder, mener forskerne

– I tillegg er den skarp som en kniv, vokser ofte med skallet stikkende opp, noe som rett og slett farlig å trø på for små barneføtter, sier Bodvin.

To flatøsters

Stillehavsøstersen er sylskarp å trø på.

Foto: Havforskningsinstituttet

Opp til en halv kilo

Skjellene som er et av de mest populære oppdretts-artene i verden, kan bli opp til en halv kilo tunge.

– Når noen kjekker seg med at de spiser hele østersen rå, i ett jafs, så ønsker jeg lykke til med halvkiloen, fleiper den matglade havforskeren.

Han er selv på jakt etter eksemplarer og vasser rundt på en strand da han finner noen flotte skjell i sandbunnen. Han bruker kniven på en finurlig måte for å få åpnet skjellet.

Stillehavsøsters

Kniven må til for å åpne de rå skjellene.

Foto: Espen Bierud / HAvforskningsinstituttet

Og selv om Bodvin også prøver skjellet rått, anbefaler han å dampe det først, både for smakens skyld, og fordi skjellet kan ha virus og sykdom i seg.

– Det ligger veldig grunt, og kan bli truffet av måkeskitt og lignende, advarer han.

– Smaker bedre enn den norske

Selv mener han Stillehavsøstersen smaker bedre enn sin norske slektning, Flatøstersen, som han mener vi skal la være i fred.

– Ved å velge Stillehavsøstersen, slår en to fluer i ett smekk. Man får seg en matopplevelse og man gjør en miljøinnsats.

« Østers i skallet Nordic»

Bodvin har utfordret ulike kokker til å tilberede godsakene han finner i fjæra, og har fått en spennende oppskrift på Stillhavsøsters fra Morten Rathe i Kokkelandslaget, med «Østers i skallet Nordic».

Stillehavsøsters

Vakker skapning som egentlig ikke hører hjemme i norsk skjærgård.

Foto: Havforskningsinstituttet