– Skremmende at så få tar miljøhensyn

I 13 år har bilpleiesenteret Carshine vært et miljøfyrtårn. Fremdeles er de det eneste bilvaskeriet i Norge som har denne miljøsertifiseringa. Det er skremmende, mener miljøministeren.

Bernhard Roland og Tine Sundtoft

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft mener flere bilpleiefirma burde tenke som Bernhard Roland og Carshine: Mest mulig miljøvennlig.

Foto: Anne Torhild Nilsen / NRK

Bernhard Roland

Bernhard Roland er daglig leder for Norges eneste miljøsertifiserte bilpleiesenter.

Foto: Anne Torhild Nilsen / NRK

– Dette er en bransje som ikke har den største stjerna i boka hos alle. Bransjen har et litt frynsete rykte. Vi har valgt å ta ansvar, sier Bernhard Roland.

Han er daglig leder for Norges eneste miljøsertifiserte bilpleiesenter, i en bransje som har mye løsningsmidler og farlig avfall.

I dag skal Roland på speeddate med klima- og miljøminister Tine Sundtoft, for å fortelle hvordan Carshine arbeider for å holde seg mest mulig miljøvennlig.

– Vi vil være med å revolusjonere bransjen. Vi lager en mal for hvordan vi gjør ting, vi vil dele vår kunnskap. Det er ikke noen hemmelighet hva vi driver med.

Utfordrende

Roland sier det er utfordrende å drive lønnsomt i en bransje der mange av konkurrentene er useriøse og driver med lave lønnskostnader.

– Vi vil vise at det går an å drive både bra og lønnsomt, sier Roland.

Bedriften med 12 ansatte har kuttet kostnadene til sykefravær med 50 000 kroner gjennom bevisst HMS-arbeid de siste årene. I tillegg har de kuttet en del farlig kjemikaliebruk, slik at det blir mindre farlige stoffer å kvitte seg med.

Bedriften har også gått over til å bruke mikrofiberkluter som kan vaskes i stedet for å bruke papir, noe som gir mindre avfall. De bruker heller ikke spraybokser lengre.

– Vi sparer mellom 150 000 og 200 000 kroner på dette. I det siste har vi også utviklet nye vaskemetoder som gjør at vi ikke trenger å bruke kjemikalier for å få bort asfaltrester, noe som gjør at vi kan drive enda mer miljøvennlig, sier Roland.

– Skremmende

– Det er litt skremmende at Carshine er den eneste bedriften innen den bransjen som er miljøfyrtårnsertifisert. De har vært det i 13 år og ingen har fulgt etter, konstaterer Tine Sundtoft.

Hun besøker i dag bedrifter som har miljøsertifiseringa, og sier Norge trenger gode eksempelbedrifter som kan gå foran og dra med seg flere.

– Vi må gjennom en stor omstilling, og næringslivet er en helt sentral drivkraft for å få det til.

– Mange flere bedriftsledere sier nå at de vil være med på det grønne skiftet. Mange sier at de nå ser at de har vært med å gjøre skade på kloden og at de vil være med og rydde opp. De ser muligheter og de ser at det er lønnsomt, sier Sundtoft.

Vil øke kunnskapen

Hans Almedal

Hans Almedal mener de seriøse aktørene er i ferd med å bli mer miljøbevisste.

Foto: Kjemico

Roland tror flere i hans bransje kunne bli mer miljøvennlige med mer kunnskap.

– Det er mye enkeltpersonforetak og mange utenlandske som driver, som kanskje ikke vet at dette eksisterer. Vi har nok heller ikke formidlet godt nok at dette er lønnsomt, sier Roland.

Hans Almedal er daglig leder i Kjemico, som leverer høytrykksutstyr og vaskekjemikalier til alle typer industri, bilpleiesentre og verksteder. Han sier det er blitt større fokus på miljøvennlige produkter blant dem som driver seriøst i bilpleiebransjen.

– En del mangler nok kunnskap og ser på miljøsertifisering som mye vanskeligere enn det er. Det har heller ikke vært noe pålegg om å ha slik sertifisering. Den dagen kunden spør om de har en miljøsertifisering vil dette tvinges fram. For eksempel kan bilbransjen forlange at underleverandørene har miljøfyrtårnsertifisering.