NRK Meny
Normal

– Ikke selg Agder Energi-aksjer nå

Økonomiprofessor anbefaler ikke Sørlandskommunene å selge sine aksjer i energiselskapet. Det kan de tape mye penger på.

Agder Energi

Agder Energi vil vokse seg sterkere i fremtiden, mener økonomiprofessor.

Foto: NRK Sorlandet / NRK

Pengebingen, eller aksjene til mange sørlandskommuner er i fokus når politikerne på Sørlandet møtes på eierkonferansen til Agder Energi i dag.

– Ja, noen tenker at her er det litt arvesølv som vi vil ha i bygda og da må vi sørge for å få bygd et kulturhus eller lagt bredbåndsfiber før vi blir slått sammen med noen større kommuner, sier Roy Mersland, økonomiprofessor ved Universitetet i Agder.

Risikerer å tape penger

Mersland deltar på møtet sammen med 30 ordførere i dag. Han mener at kommunene kan tape store penger på aksje-salg.

– Å selge nå er ikke så lurt ettersom energimarkedet er uryddig og usikkert de neste fem til ti årene, de vil trolig få dårlige priser for aksjene, understreker Mersland.

– Betyr det at det er best for kommunene å beholde aksjene sine?

– Ja, for Agder Energi har en spennende fremtid. Vi ligger nærme Europa, med store dam-anlegg og stor effekt. Etterhvert som vi får smarte strøm-målere i hjemme våre så vil strømmen bli dyrere på visse tider av døgnet og da er Agder Energi istand til å få produsert mye strøm og raskt, forklarer Mersland.

Roy Mersland

Økonomiprofessor Roy Mersland fraråder Agder-kommunene å selge sine aksjer i Agder Energi nå.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Kan ikke gjøre som de vil

Professoren legger vekt på at Agder Energi fortjener eiere som tenker strategisk om sitt eierskap.

– Dersom kommunene skal vurdere å selge så må de gå gjennom en solid prosess på det, sier Mersland.

Men hvorfor er det feil å tenke salg for å få utbytte til egen kommune?

– Kommunen står fritt til å selge sine aksjer, men de har et regelverk å forholde seg til og de kan ikke gå noe sololøp når det måtte passe dem, understreker han.

Mersland legger vekt på hvor viktig energiselskapet er for Sørlandet nå.

– De siste elleve årene har det blitt tatt ut åtte milliarder kroner i utbytte, hvor av 54 prosent har blitt igjen på Sørlandet.

Ifølge professoren er det snakk et beløp på 4,5 milliarder kroner som har kommet innbyggerne på Agder tilgode, sier han.

En kraftig fremtid i møte

– Jeg tror nok at Agder Energi vil bli slått sammen med andre regionale kraftselskap, kanskje østover mot Skagerrak eller vestover mot Lyse, sier Mersland.

Han tror det er fullt mulig at vi blir hovedstaden for energivirksomheten her på Sørlandet i løpet av en tjueårs perioden.

Mersland mener at avkastningen med dagens lave rentenivå, ikke vil gi eierene noe særlig bedre avsetning enn om de setter pengene i banken eller engasjerer de i obligasjoner.

– Er et stort energiselskap viktig å ha for Sørlandet som baserer seg så mye på oljenæringen?

– Vi skal være veldig glad for at vi har NODE- bedriftene, og at vi har blitt avhengig av dem er det ingen tvil om. Vi på Sørlandet trenger annen industrivirksomhet slik som Agder Energi, avslutter Mersland.