– En ekstraordinær situasjon

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap tror strømbrudd i forbindelse med vær vil øke, og ber folk om å lære seg hva de skal gjøre når det skjer.

Snø strømkabler

Tung snø og vind har ført til en rekke strømbrudd i Agder det siste døgnet.

Foto: Siv Kristin Sællmann

– Det har vært en ekstraordinær situasjon med mye nedbør og vind. Vi skal gå igjennom hva som har skjedd, og jeg er sikker på at også strømleverandørene gjør det, sier assisterende direktør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) Per Brekke til NRK Sørlandet.

Tirsdag morgen var 13.000 husstander i Aust- og Vest-Agder uten strøm. Dette førte til stengte skoler og barnehager, samt at været ga mange trafikale utfordringer i landsdelen. Tung snø førte til at trær falt over strømlinjene flere steder.

Hyppigere tilfeller i fremtiden

– Vi må se på hva som gikk ned, hvor gikk det ned og hvordan vi i enda større grad kan forhindre at dette skjer ved neste korsvei, sier Brekke.

Agder Energi har jobbet på spreng for å fikse problemene, men tirsdag ettermiddag er fortsatt 9000 husstander i Agder uten strøm.

– Dette er et fenomen som oppstår rundt hvert andre år, og vi rydder mer skog og prøver å forstå skogen bedre. Vi er i gang med flere forskningsprosjekter, sier administrerende direktør i Agder Energi Nett, Svein Are Folgerø.

– Koster ikke bare penger

En stor utfordring for dem er landskapet på Sørlandet, og lite skogsdrift gjør jobben vanskeligere.

– Det er vanskelig å komme ut og feilrette, fordi vi har mye skog i Agder, lite trehogst, og en skog som har grodd i mange tiår. Dette medfører at trær må langt bort fra våre linjer hvis vi skal være sikre, sier Folgerø.

DSB har ikke noe konkret tall for hva denne ukens hendelser vil koste samfunnet, men sier at det uansett koster innbyggerne mye.

– Dette koster ikke bare penger, men også bekymring og stor grad av ulempe for alle privatpersonene som opplever at strømmen faller bort. Det er det ikke lett å sette kronebeløp på, sier Brekke.

Sikkerhverdag.no

Han oppfordrer landets innbyggere til å sette seg bedre inn i hva man bør foreta seg når strømmen faller bort.

– Statistisk har vi en veldig høy oppetid på strømnettet i Norge, men det vil alltid komme episoder som gjør at det faller bort. Egen beredskap er viktig, å vite hva du gjør når du møter disse situasjonene. Derfor har vi lansert sikkerhverdag.no, som handler om dette, sier han.

– Må vi regne med at strømmen blir borte når vi får et slikt vær?

– Ja. Vi har 5–600 kilometer med høyspentledning i Agder, mange grunneiere å holde dialog med, og det tar tid å rydde et så langt linjenett. Det har tatt hundre år å bygge dette opp, og det vil ta tid å gjøre det sikkert nok, sier Folgerø i Agder Energi Nett.