Flere skoler uten strøm – må holde stengt

Minst 770 elever i Aust- og Vest-Agder får ikke undervisning i dag på grunn av strømbrudd.

Engesland oppvekstsenter

Engesland skole holder stengt tirsdag på grunn av strømbrudd. Skolen har heller ikke vann.

Foto: Privat

– Jeg har vært i kontakt med flere skoler som vurderer å måtte stenge. Da vil vi sette i gang transport for å få elevene hjem. Bygland skole vurderer, og også Vennesla, Øvrebø og Skarpengland. I Vennesla kommune er de største utfordringene, mange steder kommer vi oss ikke frem. Nå har været lettet, men det er sideveiene vi ofte kjører som ikke blir prioritert, sier Jan Rysstad, trafikksjef i Setesdal Bilruter på Evje.

Minst fire skoler i Vest-Agder har måttet stenge på grunn av strømbrudd.

Tirsdag morgen opplyser Engesland oppvekstsenter på sine hjemmesider at de må holde stengt på grunn av strømbrudd. Ifølge Fædrelandsvennen er hele Engesland i Birkenes uten strøm, og også Engesland barnehage må holde stengt.

– Jeg fikk beskjed om strømbruddet tidlig i morges, og både skolen og barnehagen er rammet av dette. At vi ikke har strøm betyr også at vi ikke har vann, fordi vi har pumper til dette. Dermed er det ikke forsvarlig å holde skolen åpen, opplyser rektor Wenche Reinertsen.
Engelsland skole har rundt 60 elever, i tillegg til barnehage.

Klassequize Skarpengland skole

Skarpengland skole må holde stengt grunnet strømbrudd.

Foto: Asbjørn Odd Berge

Flere skoler vurderer å stenge

Øvrebø videregående skole må også holde stengt på grunn av strømbrudd, det samme gjør Vegårshei skole. De har henholdsvis 100 og 300 elever.

Skarpengland skole i Øvrebø opplyser på sine nettsider at de holder åpent for å ta imot elever som allerede er på vei til skolen, men holder ellers stengt. Strømmen har vært borte siden mandag ettermiddag, og skolen har 310 elever.

– Det var hektisk i dag morges da vi kom på skolen og innså at strømmen hadde vært borte i hele natt. Vi prøvde å sende ut melding til elever og foresatte, men hadde heller ikke dekning, så vi måtte ned til sentrum for å sende ut en melding. Vi visste og at flere foreldre ikke hadde dekning og ikke kunne motta meldingen. Vi holdt skolen åpen for å ta imot elever, og kontaktet foreldrene, sier Anne Marie Robstad Hagen, rektor på Skarpengland skole.

– Det hadde vært uforsvarlig å ohlde åpent, det er for kaldt og brannvarslingsanlegget virker ikke når strømmen er borte. Jeg håper at strømmen kommer på plass i dag, slik at vi kan åpne igjen i morgen. Hvis ikke må vi fortsatt holde stengt, sier rektoren.

Tung snø

Nedbøren mandag ettermiddag førte til at over 13.000 husstander var uten strøm tirsdag morgen. Kombinasjonen tung snø og rundt null grader har gjort at mange trær har falt over strømlinjer, og Agder Energi jobber på spreng for å få klarert strømlinjene.

Også Gyland skole og barnehage i Flekkefjord er uten strøm og vann, og holder stengt tirsdag, opplyser informasjonsansvarlig Ingvild Hookway Storm i Flekkefjord kommune.