13.000 uten strøm på Sørlandet

Tirsdag morgen er 13.000 husstander er uten strøm på Sørlandet. Det fleste i indre strøk, noen kilometer inn fra kysten.

Nettsentralen til Agder Energi

Overvåker situasjonen. Beredskapsmøte i kveld på Agder Energi i Kristiansand.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

– Det er tung snø og rundt null grader som gjør at mange trær faller over linjer som ryker, sier beredskapsleder Jon Eilif Trohjell i Agder Energi Nett.

Det har kommet store mengder nedbør i Aust- og Vest-Agder. Langs kysten har det meste falt ned som regn, men noen kilometer innover i landet har snøen lavet ned.

Nedbøren har i morgentimene ført til flere stengte veier, både på grunn av vanskelige kjøreforhold og opprydningsarbeid.

Noen må vente

Mannskaper fra Agder Energi Nett er ute og driver med feilretting.

– Uværet har ført til omfattende skader som det tar tid å reparere, sier seniorrådgiver i Agder Energi, Hanne Liv Refsnes til NRK tirsdag morgen.

Tirsdag vil Agder Energi ta i bruk helikopter for å få oversikt. Feilrettingsarbeidet vil intensiveres når det blir lyst.

– Det er farlig å jobbe ute med trær som har veltet når det er mørkt og uoversiktlig. En del feilrettingsarbeid kan ikke påbegynnes før det er blitt lyst, av hensyn til mortørenes sikkerhet, sier Refsnes.

Mange tusen har mistet strømmen på grunn av uvær.

Mistet strømmen mandag

Mange strømbruddene kom ved 15–16-tiden mandag. Siden har noen fått strømmen tilbake, mens andre har mistet den.

– Tallet går litt opp og ned ettersom vi får lagt om strømmen der det er mulig, men noen reparasjoner må vente til i morgen. Enkelte steder kan det ta tid å komme fram. Feilretting i uvær og mørke kan utsette mannskapene for fare, så flere kunder må smøre seg med tålmodighet, sier Trohjell.

– Været er fortsatt dårlig, og det skal fortsette å snø utover natta, så vi forventer heller ikke at problemene vil ta slutt med det første, sa Trohjell til NRK mandag kveld.

  • Sjekk hvor det er strømstans her.
    Jon Eilif Trohjell, beredskapsleder i Agder Energi Nett

    Jon Eilif Trohjell, beredskapsleder i Agder Energi Nett, overvåker situasjonen, og sier mange ikke vil få strømmen tilbake før utpå dagen, tirsdag.

    Foto: Hans Erik Weiby / NRK

– Hold avstand

– Det er viktig å holde god avstand dersom en oppdager strømlinjer som har falt på bakken, lavthengende linjer og trær som har falt ned på linjene – berøring kan medføre livsfare, presiserer beredskapssjefen, og legger til at de setter pris på beskjed dersom folk oppdager ødelagte linjer.

Han kan ikke love at alle får strøm til å koke kaffe tirsdag morgen.

– Det er vanskelig å si når alle har strømmen tilbake, vi må se an situasjonen i morgen tidlig. Men målet vårt er at flest mulig skal få strømmen tilbake så raskt som mulig, avslutter Trohjell.