Hopp til innhold

Staten bør bli Elkem-eier

Staten bør gå inn og kjøpe hele eller deler av Elkem. Det sier SVs næringspolitiske talsmann Alf Holmelid fra Vest-Agder.

Elkem

Elkem investerte fire milliarder kroner i fabrikken i Kristiansand som åpnet i august i fjor. Her produsererer 270 ansatte silisium til solcellepaneler. (arkivfoto)

Foto: Odd Rømteland / NRK

Alf Holmelid

Elkems fremtid er avhengig av at selskapet får beholde norsk eierskap, mener Holmelid.

Foto: Jan Jørg Tomstad / NRK

Holmelid frykter at viktige utviklingsmiljøer skal forsvinne ut av landsdelen og Norge, dersom Elkem får nye utenlandske eiere.

– Staten må vurdere å gå inn med en eierandel i Elkem for å hindre at et veldig viktig og tradisjonsrikt kompetansemiliø kan risikere å bli flyttet ut av landet, sier Holmelid, som har kontaktet Næringdepartemenetet om saken.

Vil kvitte seg med solenergi

Elkem Solar eies av Orkla-konsernet som har signalisert at de ønsker å selge ut. Styreleder i Orkla, Stein Erik Hagen Hagen har tidligere uttalt til NRK at selskapet har flere beilere.

– Vi er helt nødt til å redusere vår eksponering innenfor sol. Vi har eierandelen i REC og i Elkem Solar. En av dem må vi gå ut av, sa Hagen i september.

De siste måneder har det vært spekulert om potensielle kjøpere både i Kina og Sør-Korea.

Støtte fra de ansatte

I Kristiansand driver Elkem Solar blant annet med viktig energiforskning.

SVs næriingspolitiske talsmann på Stortinget sier han har ansatte med seg på utspillet om å få inn staten som eier i Elkem

– Jeg har snakket med mange ansatte - både i Elkem på Sørlandet og en del i forbundsledelsen sentralt - og jeg har nok relativ bred støtte blant de ansatte.

– Jeg tror også det er en bevegelse i det politiske miljøet som vi håper å få uttelling for i arbeidet med den nye eierskapsmeldingen med Staten, sier Holmelid.

Fikk flaggskip-stempel

Da Elkem Solar åpnet sin nye fabrikk i Kristiansand i fjor, ble det feiret på øverste politiske hold. Fabrikken ble karakterisiert som et flaggskip for landet, av daværende næringsminister Sylvia Brustad.

– Dette er fantastisk! Det er bra for arbeidsplassene som skapes i Kristiansand, men det er også bra for landet Norge. Dette er et flaggskip! Og én ting er sikkert; det er de bedriftene som satser på miljø og er villige til å omstille seg som vil vinne i konkurransen framover, sa Brustad.

Men totalt sett er norges satsing på sol- og andre fornybare energikilder ingen solskinnshistorie. Bare Tyrkia er dårligere enn Norge når det gjelder å ta i bruk alternativ energi som vindkraft, bioenergi, solenergi og bølge- og tidevannskraft. Det viser statistikk fra Det internasjonale energibyrået (IEA).