Normal

– Et flaggskip for Norge

Alle smilte om kapp med sola, da den nye silisiumfabrikken til Elkem Solar åpnet i dag.

Sylvia Brustad
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Næringsminister Sylvia Brustad kaller Elkem Solar for et flaggskip for Norge. I dag deltok hun på åpninga av Elkems nye silisiumfabrikk i Kristiansand.

Det ble ikke spart på noe da Elkem Solar åpnet sin nye fabrikk i Vågsbygd i Kristiansand i dag.

Kronprinsen åpner Elkem Solar

Kronprins Haakon vannet en solsikke og erklærte Elkem Solars nye fabrikk for åpnet.

Foto: Nyhetsspiller / NRK

Kronprinsparet, miljøvernministeren, næringsministeren, industridirektører, investorer og en rekke andre eminente gjester var tilstede på den offisielle åpninga.

Selve "snorklippinga" var noe utradisjonell. Kronprinsen foretok nemlig den offisielle åpninga ved å vanne en solsikke.

Se video fra produksjonen nederst i saken.

Billigere og mer miljøvennlig

Ny teknologi gjør at Elkem Solars nye fabrikk kan produsere silisium til solcellepaneler mye billigere og mindre energikrevende enn tidligere.

Teknologidirektør Ragnar Tronstad i Elkem Solar

Teknologidirektør Ragnar Tronstad i Elkem Solar.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Vi behandler silisiumet i smeltet tilstand, mens de andre fører det over i gassfase og tilbake igjen, og den fasen er veldig energikrevende.

– Vi har holdt på med å behandle silisium lenge og ønsker å få et produkt som er produsert med lavere energiforbruk, som kan gi billigere solceller i framtida. De blir ikke billigere med det første, men det er stort potensial i teknologien, sier Elkems teknologidirektør Ragnar Tronstad.

– Dette er fantastisk

Elkem har investert fire milliarder kroner i fabrikken som gir 270 arbeidsplasser. Næringsminister Sylvia Brustad var én av dem som skinte om kapp med sola på åpninga i dag. Hun mener fabrikken i Vågsbygd er framtidsrettet.

Kronprinsesse Mette-Marit og ordfører i Kristiansand Per Sigurd Sørensen

Kristiansandsordfører Per Sigurd Sørensen hadde kronprinsesse Mette-Marit til bords under åpninga av Elkem Solar.

Foto: Schrøder, Tor Erik / SCANPIX

– Dette er fantastisk! Det er bra for arbeidsplassene som skapes i Kristiansand, men det er også bra for landet Norge. Dette er et flaggskip! Og én ting er sikkert; det er de bedriftene som satser på miljø og er villige til å omstille seg som vil vinne i konkurransen framover, sier Brustad.

Kristiansandsandsordfører Per Sigurd Sørensen var ikke lite stolt i dag.

– Det er ikke ofte at det åpner en fabrikk som har gjort så store investeringer og representerer framtidas teknologi. At det foregår her i Kristiansand synes jeg er veldig stort. Det er ikke én region i Norge som er lenger framme enn oss når det gjelder miljøteknologi , sier Sørensen.

Tar av seg hatten

Erik Solheim

– En fantastisk dag, takk til pionerene, sa miljøvernminister Erik Solheim.

Foto: Schrøder, Tor Erik / SCANPIX

Miljøvernminister Erik Solheim er glad for at det finnes folk som tør å satse. Han berømmet pionerene i dag.

– Dette er en fantastisk dag for meg som miljøvernminister og for miljøpartiet SV. Vi må ta av oss hatten for de pionerene som trodde på dette og satte det i gang.

– Om noen på 1980-tallet hadde satset ei krone på at Norge - av alle land - skulle få en solcelleindustri, ville de vært millionærer i dag.

Markedet som styrer

For 10-15 år siden var det ingen som trodde at dette var mulig. På Agder snakket man om "solnedgangsindustrien", men så snudde det på et eller annet tidspunkt, sier teknologidirektør Tronstad.

Morten Harket

Morten Harket var én av artistene som var med å åpne fabrikken.

Foto: Schrøder, Tor Erik / SCANPIX

– Det er markedet som har snudd. Det er fokuset på klima som har ført til at markedet har endret seg. Det var helt flatt fram til siste halvdel av 90-tallet. Da så vi en endring og det ble tydelig klart at vi rundt 2005 ville få for lite silisium i verden til produksjon av solceller. Det var bakgrunnen for at vi startet opp, sier Tronstad.

– Nå må vi gjøre den tredje norske energirevulosjonen. Først hadde vi vannkraft, så fikk vi olje og gass, og nå må vi ta skrittet raskt ut i alle de fornybare energiformene; sol, vind og biomasse.

Video nsps_upload_2008_11_25_14_24_34_1881.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.


Se video fra arkivet: Ny fase for Elkem