NRK Meny
Normal

Har aldri opplevd lignende eksplosjon

Elkem Solar i Kristiansand er snart ferdig med granskingen etter den kraftige eksplosjonen i en induksjonsovn 10. oktober. Verksdirektøren er glad for at ingen ble skadet.

Eksplosjon Elkem
Foto: Odd Rømteland / NRK

Selv om granskingen ikke er avsluttet, har verksdirektør Geir Ausland skaffet seg en oversikt over hva som skjedde. Nå jobber Elkem Solar med å gjøre hva de kan for at noe lignende ikke skal skje igjen.

Eksplosjonen førte til store bygningsskader, men ingen personer ble skadet. Fem medarbeidere ble sendt til legevakt for sjekk fordi de hadde fått i seg noe røyk, men alle fem var uskadd.

Evakuerte

Eksplosjonen skjedde i en ovn som var cirka én meter i diameter. En kjølekrets ble skadet i prosessen og vann fra kjølekretsen kom senere inn i et område der det kom i kontakt med varmt silisium. Det var dét som førte til eksplosjonen, ifølge Ausland.

Geir Ausland

Verksdirektør Geir Ausland ved Elkem Solar sier han gjør alt han kan for at ikke noe lignende skal skje igjen.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

– Cirka klokka 11.00 så vi at det var fare for at vann og silisium skulle komme i kontakt, derfor evakuerte vi og stengte av et område. Vi var klar over at det var stor risiko, sier Ausland.

Vil lære

Det viktigste i granskingen er ifølge Ausland å forstå alt som har skjedd, slik at dette kan brukes til å minimere risiko i framtiden.

Nå henter han inn eksperter fra leverandøren av smelteovnen som eksploderte og eksperter fra andre deler av Elkem.

– Vi har brukt store ressurser på å gjennomføre granskingen. Det var en veldig spesiell utvikling, som aldri har oppstått tidligere, sier Ausland.

Eksplosjon Elkem Solar

En vegg ble blåst ut og det ble store skader innvendig.

Foto: Elkem Solar

Nå skal det sammen med leverandøren av ovnen gjøres justeringer på utstyret. Prosedyrene for hvordan man håndterer slike hendelser skal også forbedres.

En påkjenning

Ausland sier han er svært glad for at det gikk så bra som det gikk.

– Det var en veldig dramatisk hendelse, og tida fra eksplosjonen skjedde og fram til det var bekreftet at ingen var skadd, var en stor påkjenning for alle, sier Ausland.

Arbeidstilsynet har vært på Elkem for å se på skadene og venter nå på at Elkem skal ferdigstille rapporten.

– Da skal tilsynet og Elkem møtes for å gjennomgå granskingsrapporten i detalj, sier sjefingeniør John Jacobsen.

I løpet av neste uke skal produksjonen være som normalt på dette avsnittet. Produksjonen på de fire andre linjene har fortsatt hele tida.

Eksplosjon Elkem

NETT-TV: Se video fra 13.10.2016.