Hopp til innhold

- En syk kommune

Rådmannen i Åmli mener noe er sykt i kommunen.

Åmli sentrum

Rådmannen i Åmli vil provosere politikerne i kommunen nok til at noe skjer.

Foto: Einar Kleveland / NRK

- Det er på tide vi innser at Åmli ligger på landstoppen når det gjelder sosialhjelpsstønad, dødelighet, tall på uføretrygda og dårlige skoleresultat.

Det sier rådmann Bjarte Nordås til ÅmliAvisa .

Nordås mener det er på tide at politikerne får øynene opp for at Åmli er et samfunn der det er mye galt.

Vil provosere

Nordås trekker fram at mange elever i Åmli har spesialundervisning, mange innbyggere har lav utdanning, mange barn er på barnevernsinstitusjoner og at det er et veldig høyt sykefravær i kommunen.

- Når jeg sier det så direkte er det fordi jeg vil provosere politikerne til å ta stilling til om de ønsker å gjøre noe med dette. Jeg mener at vi ikke kan la være å ta tak i det og jobbe målbevisst for å bli bedre, sier Nordås til ÅmliAvisa.

Kommunelegen overarbeidet

Kommunelegen i Åmli er overarbeidet og når ikke over alle oppgavene sine. Kommunelege Kjetil Juva skriver ifølge avisa om 40 oppgaver de ikke når over.

På den lista står det blant annet om tilsyn med skoler, barnehager og oppfølging av sykemeldte. Også Juva kommer med kraftige hjertesukk i en e-post til rådmannen.

- Utgangspunktet er at arbeidssituasjonen ikke kan fortsette slik den har vært de siste årene. Jeg kan telle antall lunsjpauser siste seks månedene på egne fingre. Jeg har elendig dialog med mine ansatte, jeg klarer ikke å følge opp saker og pasienter tilfredsstillende mellom klokka 08.00 og 15.30, skriver Juva.

Nå krever rådmannen økt legebemanning for å finne ut hvorfor Åmli er et "unormalt" samfunn.