- Greit å teste ubåter i Kristiansand

Frp-politiker Tor S. Utsogn, mener at det er helt greit at et utenlandsk verft tester israelske ubåter i Kristiansand.

Ubåt utenfor Marvika

Ubåt utenfor Marvika i Kristiansand.

Foto: Per Ole Lindhjem / NRK

- Det blir feil å fokusere på at et tysk firma ikke skal ha lov til å teste sine båter i norsk farvann, fordi noen av dem skal risikere å gå til Israel, sier leder for Frps bystyregruppe i Kristiansand, Tor S. Utsogn.

I går kveld ble programmet "Brennpunkt spesial: Gaza-blokaden" sendt på NRK1. Her ble det fortalt at et tysk ubåtverft bruker den kommunalt eide båthavna i Marvika for tekniske tester, og at flere israelske ubåter har vært på besøk.

Tor Sigbjørn Utsogn

Tor S. Utsogn tror ikke Kristiansand blir 'Svarte-Per' av å la utenlandske verft teste ubåter i Marvika.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

- Vi har Israel som en nær alliert sammen med andre land, og jeg tror ikke at vi setter oss i en spesielt uheldig situasjon. Denne typen testing foregår over hele verden med andre firmaer, så det å fokusere på at Kristiansand nå blir en "Svarte-Per" er å ta saken helt ut av proposjoner, mener Utsogn.

Les saken fra NRK Brennpunkt: Norge i dobbeltrolle

- Overrasket

Varaordfører i Kristiansand, Mette Gundersen (Ap), er overrasket over at det foregår testing av israelske ubåter fra marinebase i Kristansand:

Mette Gundersen

Mette Gundersen er overrasket over testingen av ubåter som foregår i Marvika.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

- Jeg er selvfølgelig overrasket, for dette er helt nytt for meg. En slik dokumentar gjør sterkt intrykk. Det ble veldig nært, siden det er vår havn det er snakk om. Jeg har ingen grunn til å bestride det som kommer frem i programmet. Dette føles ubehagelig.

Gundersen mener at Kristansand ikke tar noen stilling overfor Israel eller midtøstenkonflikten ved at israelske ubåter testes i Kristiansand. Nå vil hun snakke med regjeringa:

- Etter at denne dokumentaren er vist på NRK, tror jeg Kristiansand vil gjøre klokt i å gå i en dialog med UD, sier hun.

Les også: Norge kan nekte ubåt-testing

- Stopp testingen

Stortingsrepresentant for SV, Alf Holmelid, mener at Kristiansand må si nei til videre testing av israelske ubåter i Marvika:

Alf Holmelid

Alf Holmelid vil ha en stopper for testingen av ubåter.

Foto: Berge, Asbjørn Odd / Asbjørn Odd Berge/NRK

- SV har ment at vi må prøve å ha et målrettet press på Israel. Det å stoppe opp arbeidet for å utvikle våpen til Israel, synes jeg absolutt er i den kategorien av press som vi bør legge på Israel nå. Så jeg vil oppfordre havnevesenet i Kristiansand og Kristiansand kommune til ikke å fornye denne avtalen.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

Avbrøt intervjuet i gledesrus: – Jeg kan ikke tro det