Om lag 200 millionar liter mjølk har blitt tappa på anlegget på Byrkjelo sidan starten i 1996. Når NRK besøkjer meieriet går dei siste kartongane med skumma mjølk gjennom tappemaskina.
– Det vert sjølvsagt spesielt, for vi har jo halde på i 20 år. Vi synest no det er kjekt å tappe mjølk. Vi kunne ha tenkt oss å fortsette med det, men no vart det ikkje slik, seier produksjonssjef John Krøke.
Det er gått to år sidan konsernstyret i TINE gjorde vedtaket om å legge ned mjølketappinga.
– Vi merkar at dei som jobbar på tapperiet er spente på kva framtida kjem med, seier Krøke.
Nedbemanning og omlegging
25 tilsette ved meieriet på Byrkjelo vert råka av nedlegginga, 15 årsverk forsvinn. Meierisjef Thorkild Heieren vedgår at det er ein vemodig dag.
– Det vert ei nedbemanning på 15 årsverk, men vi håpar å unngå oppseiingar, mellom anna ved bruk av tidleg avgang, seier meierisjef Thorkild Heieren.
Frå no av vil konsummjølka bli køyrd til butikkar i Sogn og Fjordane frå Bergen og Ålesund.
- LES OGSÅ: Etterlyser distriktsopprør mot TINE-kutt
– Vert det ikkje meir bilkøyring når mjølka skal bli frakta frå Bergen, og brunosten skal distribuerast frå Byrkjelo til heile landet?
– Sjølvsagt er transport ein del av biletet, men allereie i dag hentar vi mjølk frå Nordhordland til osteproduksjon og konsumproduksjon her i fylket. Når det gjeld ferdigprodukt vil det bli noko meir transport, seier Heieren.
Brunost til heile landet
Når tappemaskina vert slått av i dag, startar eit omfattande arbeid med å installere nye maskiner for produksjon av brunost, til 50 millionar kroner. Omlegginga i TINE omfattar fleire meieri.
I Ørsta skal meieriet ta over produksjonen av kremost, samstundes vert det bygt eit nytt, stort meieri i Bergen. Meieriet i Øystese i Hardanger vert lagt ned.
– Vi på Byrkjelo føler oss veldig heldige. Som tillitsvald tenkjer eg veldig mykje på kollegaene i Hardanger. Meieriet der vert lagt ned, og det er trist, seier tillitsvald Jeffrey Thomas i Norske Meierifolks Landsforening.
Stenging av kranane vert markert med eit allmøte.
– Vert det gravøl eller kake for å markere endringa?
– Ja, takk, begge deler. Sjølvsagt ein vemodig og trist dag, men samstundes skal vi doble brunostproduksjonen, og Byrkjelo vert eit satsingsanlegg. Vi ser framover, seier Thomas.