NRK Meny
Normal

Her kjem bilane ut frå tunnelen

Onsdag kveld starta arbeidet med å få ut personbilane som har stått inne i Gudvangatunnelen sidan brannen måndag.

Ein trailer og ein buss vil bli frakta ut av tunnelen torsdag føremiddag, opplyser politiet.

Når køyretøya er ute kan Statens vegvesen ta til med å klargjere arbeidet for trafikk, men det er ukjent kor lang tid det vil ta.

– Vil ta nokre timar

Då NRK er i kontakt med bilbergar Anders Frydenlund i Viking Lærdal klokka 19.40 har dei fått ut to bilar. Han seier det er snakk om i alle fall ti bilar i tillegg til campingbilar og hengarar som skal ut i løpet av kvelden.

– Det vil nok ta nokre timar, men vi stressar ikkje, seier Frydenlund.

Han fortel at køyretøya står på kryss og tvers inne i tunnelen.

– Det ser rett og slett ut som dårleg parkeringar.

Ber preg av hendinga

Og at bilane har stått inne i tunnelen då traileren tok fyr er det ingen tvil om. Alle bilane er nedsota, mange også innvendig, etter at heile tunnelen vart røyklagd, fortel Frydenlund.

– Nokre har fått meir skader. Det er snakk om skader dei har fått når dei har prøvd å snu, og andre har køyrd i kvarandre og skrapa opp bilane.

Dagens bilberging vert litt meir omfattande når det er så mange bilar, og i tillegg er det åtte kilometer å køyre for kvar bil. Det er heller ikkje nøklar i alle bilane, fortel Fydenlund. Viking Lærdal har no to redningsbilar i drift.

Dei fleste bilane skal ut på sida mot Gudvangen, men traileren og bussen som står att og skal ut av tunnelen torsdag, skal ut på andre sida.

– No skal vi først få ut bilane, så må vi oversikt. Men alle bilane må vel til eit skadesenter. Dei utanlandske køyretøya må vi ta inn til oss, seier Frydenlund.

Bønder føler seg ikkje trygge på vegen med traktor
Orkanen Tor var ikkje ekstrem nok
Ordninga bør endrast