– Mitt første instrument var en båtmotor

I en alder av 5 år oppdaget han at båtmotoren kunne brukes som et musikkinstrument, og dermed var en artist født. Nå er Wimme Saari nok mest kjent for låten «Texas»

Wimme

Her opptrer Wimme på Studio Sápmi med sangen ''Human''.

Foto: Tanja Norbye / NRK

– Med gassen kunne jeg modulere litt når jeg skiftet toneleie.

Da Wimme sin far kjøpte en hvit Mercury båtmotor og de startet den, synes han at den lød så vakkert. Det var da Wimme skulle lage cd-en «Gapmu» at han fikk ideen til å bruke båtmotoren som et slags musikkinstrument.

– Det ble et orkester som lagde lydbilder for meg.

Spiller inn på telefonen

Når Wimme finner en melodi så bruker han dagens teknologi for å huske melodien.

– Når jeg kjører med bilen så bruker det å komme melodier i hodet som jeg kan joike. Da bruker jeg telefonen til å spille inn ideer. Som jeg tar med videre til studio.

Hva joiker du?

– Det varierer, men ofte er det bare følelser jeg får ut. Ulike følelser, iblant kan det være sorg eller kjærlighet, sier Saari, som legger til at han blir inspirert av naturen og mennesker.

Blander jazz og joik

Frans Wilhelm Saari bedre kjent under artistnavnet Wimme Saari, har vært en kjent samisk artist i flere tiår. Han har blant annet eksperimentert med jazz og joik, og står bak hiten «Texas».

– Jeg ville prøve ulike musikksjangre.

– I 1983 traff jeg jazzmusikanter fra Finland, vi spilte og joiket i lag. Det var da jeg fikk prøve hvordan jeg kunne joike til jazz. Noen år etter så hadde jeg konsert med disse jazzmusikerne, sier Saari.

Studio Sápmi

Han er aktuell som gjest i Studio Sápmi i dag. Der fremfører han sin nyeste utgivelse ''Human'', hvor han blander nettopp jazz med joik.

Wimme Saari og Tapani Rinne fremfører låta "Human" fra det nyeste albumet sitt på Studio Sápmi

Programmet ser du tirsdager klokken 23:15 på NRK 1.