NRK Meny
Normal

Vil ha slutt på løshund-problemet

Det har lenge vært en kjent sak at det er mange løshunder som vandrer rundt i Kautokeino. Foreløpig har ingen tiltak gjort særlig nytte, men nå ønsker folk å få ordnet opp i dette en gang for alle.

Gjeterhund

At det vandrer mye løshunder rundt i Kautokeino er en kjent sak. Folk i bygda er lei av det, og noen er bekymret for helsen til sine egne hunder på grunn av løshundene som farer rundt.

Foto: NRK

På Facebook vises det et stort engasjement angående denne saken, og mange irriterer seg over løshundene. De markerer rundt omkring, skremmer folk når de er ute og går, det har hendt at rein har blitt angrepet, og de kan spre sykdommer til andre hunder.

"Er mye sykdommer som går nu, som er svært smittsomme. Vi som har hunden fast og faktisk bryr oss om de, synes det er svært synd de skal være utsatt!"

Marianne Mikkelsen Triumf

I "debatten" på Facebook skriver noen at de er bekymret for sine egne hunder selv om de er i hundegård, siden de ikke vet om hunden deres får være i fred når de selv er borte hjemmefra. Ifølge enkelte skal det også være påvist den svært smittsomme sykdommen "Kennelhoste" blandt hundene i Kautokeino.

Et forslag som kommer frem er å få til et møte for å finne ut hva som kan gjøres, hvor de kan invitere blandt annet Mattilsynet, politiet, politikere og veterinærer.

Løshunder gjør folk engstelige

Ut ifra en spørreundersøkelse i Kautokeino sentrum, var 3 av 7 som ble spurt engstelige for løshundene hvis de treffer på dem. Men samtlige var for at hunder ikke skal løpe fritt i bygda, og ønsket at dette problemet skal ordnes opp i en gang for alle.

– Hundeeieren selv kan så klart oppleve at hunden deres er snill, men likevel kan den være skeptisk mot fremmede. Et fremmed menneske som tilfeldig kommer brått på uten at det er med vilje, kan gjøre at hunden likevel føler seg truet. En truet hund kan gå til angrep, og spesielt for barn og eldre folk er dette farlig, sa en mann som ønsket å være anonym.

NRK Sápmi lyktes ikke med å få tak i Mattilsynet og veterinær for komentarer i denne saken.