NRK Meny
Normal

Vil forby gruveavfall i sjøen

Venstre vil ha slutt på all gruvedumping i norske fjorder.

Repparfjord

Venstre vil ikke at fjorder som Repparfjorden i Finnmark skal ødelegges av gruveavfall.

Foto: Allan Klo

Ola Elvestuen (V)

Nestleder Ola Elvestuen (V).

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Derfor vil de nå kjempe for et forbud mot sjødeponi. Venstre uttalte allerede i vinter at kampen mot sjødeponi i Repparfjorden blir partiets viktigste miljøsak.

Et sjødeponi for gruveavfall i Repparfjorden vil bety at man legger fjorden død, uttalte Venstres nesleder Ola Elvestuen.

Partiet har tatt opp kampen mot Nussirs gruveplaner i Kvalsund.

– Dette er den viktigste naturvernsaken nå, og det er en sak hvor vi i Venstre kommer til å legge inn de kreftene vi kan for å vinne fram, uttalte Elvestuen da.

Miljøkrav til gruvenæringen

Denne helga var hele Venstres stortingsgruppe og partiledelsen samlet til landsstyremøte i Kirkenes.

Med Naturvernforbundet og media på slep fikk Elvestuen søndag se den såkalte slambanken, gruveavfallet etter gamle AS Sydvaranger fram til nedleggelsen på 90-tallet, på nært hold.

Forfatter Marion Palmer

STØTTER KAMPEN: Forfatter Marion Palmer.

Foto: Piera Balto / NRK Sápmi

– Alle forstår at mineralnæringen er arealkrevende, og at det å drive en gruve gir inngrep i naturen. Men det må settes strenge miljøkrav, slik at inngrepene ikke blir større enn hva som er absolutt nødvendige. Vi må slutte å bruke fjordene våre som avfallsplasser, sier Ola Elvestuen til avisa Finnmarken.

Elvestuen er nestleder i Venstre og leder for energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

Elvestuen er krystallklar på at det er på tide å stille harde miljøkrav overfor mineralnæringen.

– Å legge et gruvedeponi i en levende fjord er å legge store områder død. Det rimer ikke at det skal være lov til å dumpe gruveavfall i en fjord, men ikke drive oppdrettsvirksomhet, sier Elvestuen til Finnmarken.

Aksjonscamp i Kvalsund

Natur og ungdom arrangerer aksjonscamp mot gruvedumping i norske fjorder i Kvalsund 20.-22. juni.

Organisasjonen peker på at regjeringen ønsker og åpne for dumping av gruveavfall i Repparfjorden i Finnmark og Førdefjorden i Sogn og Fjordane

Mari Boine

STØTTER KAMPEN: Artist Mari Boine.

Foto: Knutsen, Marius / NTB scanpix

Dette synes ikke Natur og ungdom er greit. Derfor arrangerer organisasjonen aksjonscamp i Kvalsund for å vise sin motstand, øve på sivil ulydighet og lære om de rene norske fjordene.

Organisasjonen vil også i samarbeid med Naturvernforbundet arrangere en folkefest i Kvalsund på lørdag. På folkefesten opptrer Mari Boine, Boknakaran, Max Mackhè, Ivar Thommasen, Karen Anne Buljo, Marion Palmer, Irene Persen, med flere.

Natur og Ungdom fikk ikke leie lokaler hos Kvalsund kommune siden ungdommene blant annet skal øve på ulovlige sivile aksjoner mot den planlagte Nussir-gruva. Derfor måtte Repparfjord Ungdomssenter i Kvalsund åpne dørene og leie lokaler til arrangementene.