Hopp til innhold

Her lover ungdommene «et helvete»

På få måneder er antall ungdommer som vil demonstrere mot gruvedrift i Kvalsund fordobla. – Vi har lovet å lage «et helvete», og det står vi for, sier Ane Margrethe Ugelvik i Natur og ungdom.

Natur og ungdom i Repparfjord

Kampanjesekretær Ane Margrethe Ugelvik lover kamp om Repparfjorden. Her sammen med Geir Jørgensen fra Naturvernforbundet under en markering mandag.

Foto: Naturvernforbundet

Ane Margrethe Ugelvik er kampanjesekretær i Natur og ungdom.

Hun registrerer med tilfredshet at lista på om lag 100 demonstrasjonsklare ungdommer er blitt fordobla på kort tid.

– Jeg tror dette er fordi ungdommene ser at det ikke er fornuftig å sette i gang denne gruven og dumpe tonnevis av gift i en laksefjord, sier Ugelvik.

Og det er Nussirs gruveplaner i Kvalsund i Vest-Finnmark som får ungdommene på barrikadene.

I løpet av sommeren har både Natur og Ungdom og Naturvernforbundet lovet å troppe opp i Kvalsund og protestere mot den planlagte gruvedrifta.

Største gruve

Både regjeringen og Kvalsund kommune ønsker å legge til rette for et av de største mineralprosjektene i Norge på lang tid ved å tillate oppstart av kobbergruvene i Repparfjord, om lag 45 kilometer fra Hammerfest.

Planene innebærer deponering av opp til to millioner tonn tungmetallholdig avfall årlig i 15 år i fjorden. Bare utslippstillatelsen fra Miljødirektoratet er det som gjenstår før alle formaliteter er på plass.

Gamle Folldal verk

Gruveselskapet Nussir vil starte et av de største mineralprosjektene i Norge på lang tid i Repparfjord. Det liker ikke Natur og Ungdom.

Foto: Bente Bjercke

Forventer enda flere

Heiki Holmås

Heikki Holmås støtter kampen mot gruvedrift og sjødeponi i Repparfjord i Vest-Finnmark.

Foto: Sørbø, Krister / SCANPIX

Tidligere utviklingsminister, stortingsrepresentant Heikki Holmås fra SV, tror enda flere unge vil melde seg til kamp dersom gruveselskapet Nussir får tillatelse.

– Dette er et tegn på at ungdommen syns det er en dårlig ide at foreldregenerasjonen skiter i fjorden slik at de er nødt til å ta oppryddingen etterpå, sier han.

Holmås syns foreldregenerasjonen burde høre på ungdommen.

Han har likevel et håp om å stoppe gruveplanene uten å ty til sivil ulydighet.

– Men det er bra ungdom er så framsynt at de har tenkt å stoppe dette hvis ikke voksne klarer å ordne opp, sier Henki Holmås.

Det er så langt ikke klart når Miljødirektoratet har tatt en beslutning i forhold til utslippstillatelse.

Repparfjord