Hopp til innhold

Joiketalenter på rekke og rad

Joikekonserten for barn og unge ble også i år en stor opplevelse for de frammøtte på LES-bygget i Kautokeino. Framtidige joikestjerner grep mikrofonen i tur og orden

Joikekonsert med barn og unge i Kautokeino.

Joikekonsert med barn og unge i Kautokeino

Foto: Johan Mathis Gaup

En av de eldste påskearrangementene i Kautokeino er skjærtorsdagens joikekonserter, der barn og unge først slipper til på scenen. I flere år har dette vært en publikumsvinner, mye på grunn av den uformelle atmosfæren der den som har lyst til å ta en joik, rett og slett griper mikrofonen og joiker i veg.

Fører tradisjonen videre

Mathis O.Eira (10 år)

Mathis O.Eira (10 år)

Foto: Johan Mathis Gaup

Mens joiking flere andre steder i Sápmi fram til i nyere tid har vært lite framtredende del av dagliglivet, er den en mer naturlig del av kulturlivet i Kautokeino. Der er joiking stort, både for utøverne og ikke minst for publikum.

Da er det ikke vanskelig å forstå at det er en stor festaften for bygda, når de minste slipper til på scenen og virkelig tar i av ren begeistring for denne gamle samiske musikktradisjonen. Publikum svarer med samme begeistring og voldsom applaus.

De noe mer erfarne unge joikenerne slår som regel først an tonen, som tiåringen Mathis O. Eira. Han kan joike nær sagt de fleste personjoikene, og har med årene nesten blitt for veteran å regne.

Thea Marianne Kemi

Thea Marianne Kemi (3 år).

Foto: Johan Mathis Gaup

– Jeg er ikke redd, det er artig å stå på scenen, forteller han en kompis som spør hvordan han tør.

Hans niese, tre år gamle Thea Marianne Kemi, har derimot ikke samme erfaringen ennå. Litt sjenert venter hun litt da det er hennes tur, men springer så frem og joiker av full hals. Etterpå skynder hun seg av scenen, mens applausen følger henne.

– Hun var modig ja, og var flink til å joike, det er så fint å se de yngste føre videre vår tradisjonsarv, smiler bestemor Berit Marie, etter Thea Marianne sin debut på joikescenen.

Joiket lillebroren

Niillas Heaikka Sara (4 år)

Niillas Heaikka Sara (4 år)

Foto: Johan Mathis Gaup

En annen ung mann som sjarmerte publikum var fire år gamle Niillas Heikka Sara. Først vil han ikke joike, og publikum ventet i spenning på om han skulle våge å komme på scenen.

Til slutt kom han og joiket med stil og slang til og med på armen, til publikums glede og trampeklapp, før han spurtet hastig av scenen.

Etter det var han tydeligvis blitt varm i trøya - eller tørr i kofta, om man vil. Han ville inn på scenen enda en gang, da konferansieren spurte om det er flere som ønsket å prøve seg.

– Nå skal jeg joike lillebror, annonserte gutten stolt.

Så ble det enda noen flere opptredener, før konserten og kosestunden var over. Som belønning for innsatsen fikk barna påskeegg med godis i.

Sunan Keawmano og Martin Keanu Haglund (1 år)

Sunan Keawmano og sønnen Martin Keanu Haglund (1 år) storkoste seg under barnas joikekonsert.

Foto: Johan Mathis Gaup

Korte nyheter

 • Biebmadumguolle vuobdem lassánij dijmmá

  Guollimdirektoráhtta li båddåsasj lågojt almodam akvakultuvra hárráj dijmátjis.

  2021 lassánij biebmadumguolle vuobdem, 10,2 prosenta ienebu gå 2020. Luossavuobdem lassánam ienemusát ja duodden dasi jáddi ja bálddá. 94 prosenta majs vuobdeduvvin ålles 2021 lej luossa.

  Dáv tjállá Kyst og Fjord.

 • 28. mai er internasjonale mens dagen

  En ny befolkningsundersøkelse fra CARE i Norge viser at kvinners tabu knyttet til menstruasjon sakte men sikkert synker. Til tross for det er det mye skam knyttet til mensen for kvinner. Undersøkelsen sammenligner kvinner og menns holdninger. Noe som bland annet viser at fler kvinner enn menn synes det er ekkelt eller skittent med mens. Fler kvinner enn menn skjemmes over å handle mensproduketer.

  Les hele undesøkelsen her.

 • Rijkajgasskasasj liejbbebiejvve

  28. biejve moarmesmáno l rijkajgasskasasj liejbbebiejvve. CARE li dahkam ådå álmmukguoradallamav Vuonan mij vuoset nissuna vilá skámádi ja berusti ietjas liejbe birra. Ienep nissuna gå ålmå adni liejbbe l duolvas jali vuovnná ja ienep nissuna gå ålmå skámádi oasestit liejbbebuvtajt buhtikan.

  Valla lågo aj vuosedi tabu liejbe birra sáhkadit binnuji jages jáhkáj.

  Dála l guoradallam.

  På norsk.

  Vi snakket med unge i Bodø om mensen