Hopp til innhold

Forbudt med båter over 15 meter

Fra og med nyttår var det ikke lenger lov for ringnotbåter over 15 meter å fiske i fjordene i sjøsamiske områder.

Fiskeskjer

ILLUSTRASJONSBILDE AV RINGNOTBÅT: Store ringnotbåter, som denne, har ikke lov til å fiske inne i fjordene i sjøsamiske områder.

Foto: Jannicke Farstad / NRK

– Historien har vist at det kommer store båter inn i små fjorder, tar den seien som er der, og drar ut igjen, og de lokale fiskerne sitter med skjegget i postkassa, fordi de har ikke noe livsgrunnlag, uttaler leder i Bivdi Bernt Wilhelmsen.


Det ville vært konsekvensen også denne gangen om Fiskeri- og kystdepartementet hadde fått viljen sin.

– Ofte så er det sånn at seien har vært et godt livsgrunnlag for små båter på høsten, men det er klart, når man slipper store båter til for å ta det som er, så sier det seg selv hva konsekvensene blir fortsetter Wilhelmsen.

Fiskeri- og kystdepartementet har prøvd å omgå forbudet

Etter Stortingets bestemmelse fra januar av er det ikke lenger lov til å fiske med ringnotbåter, eller ringnotsnurpere, under 15 meter i de sjøsamiske fjordområdene.

Sametingets seniorrådgiver Thorvald Falch bekrefter at fiskeridepartementet har ønsket å vike fra denne bestemmelsen. I første omgang dreide det seg om områdene vest for Måsøy, slik at seifisket i dette området blir mer lønnsomt.

Sametinget har ikke godkjent departementets forslag. Likevel har Samtinget og departementet i konsultasjoner gått inn for et kompromiss om å flytte fjordgrensen for større båter ved Sørøysundet.

– Det er gjort en justering slik at ringnotbåter over 15 meter kan fiske i Sørøysundet, bekrefter Falch.

Krangelen vill fortsatt

I utgangspunktet var det ikke anledning til dette. Falch er fornøyd med denne overenstemmelsen. Om Sametinget hadde godkjent departementets forslag i sin helhet, så ville krangelen mellom små og store båter fortsatt i fjordene.

– Om det hadde blitt slik departementet ville, så ville det medført at man fortsatte å fortrenge det lokale fisket, og det ville også kunne ufordre seibestanden.

Nye konsultasjoner

På fredag blir det nye konsultasjoner, da skal departementet skal igjen prøve å få igjennom avvik forbudsvedtaket.

Bernt Wilhelmsen ber Sametinget stå på sitt, og forkaste et slikt forslag.

– Jeg er litt skeptisk, må jeg si, når det gjelder dette,, men jeg håper inderlig man nå tar til vettet og lar de store båtene fiske på yttersiden av fjordlinjene, sier han avslutningsvis.

Korte nyheter

  • Stor interesse for å bygge ut fornybar kraft i Finnmark

    Da NVEs frist gikk ut mandag denne uken var det meldt inn 26 kraftprosjekter i Finnmark. Det er langt flere enn det vil være kapasitet til, selv ved en kraftig oppgradering av strømnettet i fylket.

    NVE vil prioritere mellom prosjektene før sommeren.

    – Det ville være feil bruk av tid og kapasitet både for NVE og andre parter å ta alle de 26 prosjektene til behandling. I dialog med kommunene vil vi nå gjøre en prioritering av de innsendte meldingene. I midten av juni vil NVE legge fram en oversikt over hvilke prosjekter som blir med videre i prosessen, sier vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund.  

    Før fristen 22.april ble det sendt inn 21 nye vindkraftmeldinger, og 1 prosjektbeskrivelse om utvidelse av et vannkraftanlegg. I tillegg er det tidligere sendt inn 3 vindkraftmeldinger og 1 vindkraftsøknad.

    Totalt er det meldt inn 26 prosjekter fordelt på følgende ti kommuner: Alta, Berlevåg, Båtsfjord, Gamvik, Hammerfest, Hasvik, Lebesby, Nordkapp, Porsanger og Vadsø. Noen av prosjektene berører to kommuner.

    Fullstendig liste med beskrivelse av prosjektene finner du på NVEs nettsider.

    NVE arrangerer et digitalt infomøte om arbeidet i Finnmark klokken 09.00 i dag, torsdag 25.april. Møtet er åpent for alle. Her kan du melde deg på møtet.

    Den nye 420 kv-linjen fra Balsfjord til Skaidi nærmer seg ferdig. Her kan man se linjen på Sennalandet.
    Foto: Allan Klo / NRK
  • Davvi-Norgga čáhcemagasiidnan unnán čáhci

    Ii goassige ovdal leat leamaš ná unnán čáhci Davvi-Norgga čáhcemagasiidnan go dál, nu dieđiha Europower. Elfápmoanalytihkkár Olav Botnen dadjá sivvan dása lea dat goike ja gálbma dálvi.

    – Leamaš uhccán muohta ja nu lea čáhcemagasiinnain uhccán čáhci dál, dadjá Botnen.

  • Girdijohtolat Lulli-Norggas lea bissehuvvon

    Avinor dieđiha ahte Lulli-Norggas lea buot girdijohtolat bissehuvvon duorastat iđida go Oslo dárkkistanguovddážis lea teknihkalaš boasttuvuohta.

    – Mátkkošteaddjit fertejit ráhkkanit guhkes maŋŋonemiide. Dál eat vuos dieđe man guhká fertet vuordit ovdal johtolat fas rahpasa. Mii bivdit buot mátkkošteddjiid čuovvut dieđuid maid ožžot iežaset girdifitnodagain, čállá Avinor.

    Avinora preassagoziheaddji dieđiha iFinnmarkui ahte dat guoská maiddái guhkes mátkki girdiide Álttás ja Romssas.