Hopp til innhold

Har kjempet mot vindkraft i 20 år - ble invitert til å servere mat under åpningen

Arvid Jåma (70) har kjempet for å bevare livsgrunnlaget sitt i en årrekke. Slaget er tapt, og nå er han invitert å til å lage mat og underholde under åpningen av Norges største vindpark.

Arvid Jåma

LANG KAMP: Arvid Jåma har kjempet mot vindkraftverk i mange år uten å nå frem.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

– Jeg oppfatter denne invitasjonen som arrogant og usmakelig, sier Arvid Jåma.

Han var målløs da han fikk invitasjon til å komme å underholde og lage mat under åpningen av parken som engang var hans livsgrunnlag, og noe han har kjempet mot i 20 år.

– De har ingen forståelse for den kampen som vi har hatt alle disse årene, sier Jåma som også viser til at de ennå ikke har fått kjennelsen fra den siste rettssaken de hadde i Frostating lagmannsrett i desember i fjor.

Der ble lovligheten av utbygginga av vindkraftanlegget på Fosen tatt opp. De skulle også ta stilling til hvor mye som skal gis i erstatning til samene på Fosen. Men kjennelsen har altså ikke kommet ennå.

Torbjørn Lindseth

RYSTET: Den profilerte vindkraftmotstanderen Torbjørn Lindseth ble rystet da han så invitasjonen til åpningen av vindkraftverket på Fosen.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Som å spytte på folk

Vindkraftmotstander Torbjørn Lindseth fra Flatanger støtter Jåma og reagerer også kraftig på invitasjonen som er sendt Fosen-samene.

– Dette er vel noe av det verste jeg noensinne har sett. Det er jo direkte å spytte på folk dette, sier Torbjørn Lindseth.

Den profilerte vindkraftmotstanderen begrunner dette med at samene har kjempa mot dette i mange år og er pressa fra alle kanter. Han synes derfor det er frekt å invitere dem til åpninga.

– Å invitere den tapende part for å underholde dem er grusomt. Fosen Vind har ikke skjønt noe når det gjelder å behandle folk på en anstendig måte. Hadde jeg vært Fosen Vind ville jeg åpna anlegget uten noe styr og stell rundt det, sier Lindseth.

Årelang kamp til ingen nytte

I flere tiår har Arvid Jåma kjempet mot vindkraftverk, men til ingen nytte. Og han har merket konsekvensene

– Det er klart at det merkes når 30 prosent av vinterbeitet forsvinner slik det nå har skjedd, forklarer han.

Storheia vindpark er den største av vindparkene i porteføljen til Fosen Vind, og den andre av vindparkene som ble bygget. Den Norges største med 80 turbiner. Offisiell åpning vil være i mai 2020.

– Ufølsomt og frekt

Sametingspresident Aili Keskitalo finner nesten ikke ord når NRK spør om en kommentar til invitasjonen.

Nærbilde av en koftekledd sametingspresident Aili Keskitalo

UFØLSOMT: Sametingspresidenten Aili Keskitalo er ordknapp da hun blir bedt om å kommentere saken, og kaller invitasjonen ufølsom og frekk.

Foto: Nils John Porsanger / NRK

– Det er både ufølsomt og frekt gjort av utbyggerne, sier Keskitalo.

Hun mener at de ikke har noes som helst slags forståelse for det reindrifta har mistet til vindmølleparken.

– Det er fullt forståelig at reindriftssamene reagerer, for det er sikkert vondt for dem det de har måttet gjennomgå alle disse årene.

Keskitalo synes det er helt uforståelig at samene blir fratatt en tredjedel av vinterbeiteområdet sitt for så å bli invitert til å servere reinkjøtt under åpningen.

Videre peker hun på at de egentlig ikke bryr seg om samenes hverdag, men trekker dem fram som «pynt» i festlige sammenhenger.

Torbjørn Lindseth banner mot folk i Trønderenergi

KAMP: Torbjørn Lindseth (i midten) er en profilert vindkraftmotstander.

Foto: Nareas Sae-Khow / NRK

Vil samarbeide med reindrifta

Fosen Vind svarer i en e-post til NRK at de ønsker samarbeid.

– Vi har orientert reindriftsgruppen om planleggingen av en åpen dag på Storheia tidligere. Nå har vi også sendt en skriftlig henvendelse hvor vi spurte om reindriftsnæringen ønsker å delta eller bidra, skriver kommunikasjonssjef Torbjørn Steen.

Torbjørn Steen

VILLE IKKE FORNÆRME: Kommunikasjonssjef for Fosen Vind, Torbjørn Steen sier at hensikten var å samarbeide, ikke å fornærme noen.

Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Statkraft

Hensikten var å invitere til samarbeid, ikke å fornærme noen. Vi vil nok likevel fortsette med å invitere til dialog.

– Vi skal være naboer og sameksistere med reindriften i mange år og vårt ønske er å ha et konstruktivt forhold til reindriften og alle andre interessenter som er berørt av våre aktiviteter.

Korte nyheter

  • Fosen-rettssaken: Ba om frifinnelse

    I sin avsluttende prosedyre i rettssaken mot Fosen-aksjonistene i Oslo tingrett mandag, la aksjonistenes forsvarer Olaf Halvorsen Rønning ned påstand om at de 13 tiltalte i saken frifinnes.

    I sin prosedyre viste han blant annet til at de tiltalte handlet slik de gjorde fordi de opplevde at det i denne saken ikke fantes alternative ytringsformer for å få sentrale myndigheter til å erkjenne at det pågikk et menneskerettighetsbrudd i Norge, og få myndighetene til å følge opp en enstemmig dom fra Høyesterett.

    – Etter vårt syn er disse handlingene de har foretatt, rettmessige i lys av den retten de har etter Grunnloven og EMK til å ytre seg i fred, sier Rønning.

    Han trakk også fram at folk som har engasjert seg i saken hadde skrevet kronikker, arrangert lovlige demonstrasjoner, holdt appeller og skrevet leserinnlegg.

    Likevel hadde ikke regjeringen fått på plass en løsning som fikk menneskerettighetsbruddet til å opphøre.

    Aktoratet la fram påstand om at Fosen-aksjonistene bør straffes med bøter på 6000 kroner hver, eller fengsel i seks dager.

    12. april forkynnes dommen til de tiltalte.

  • 13 kunstnere fra Nordland får Statens kunstnerstipend

    12.000 kunstnere i alderen 20-80 år søkte om å motta Statens kunstnerstipend. Av dem har 13 fra Nordland fått det gjeve stipendet:

    Kristine Larmo

    Lasse Marhaug (bildet)

    Fredrik Tjærandsen

    Markus Johnsen Thonhaugen:

    Astrid Felicia Ardagh

    Thoralf Fagertun Karoline

    Una Moen

    Marianne Lauritsen

    Truls Krane Meby

    Cathinka Mæhlum

    Pernille Øiesvold Øien

    Marie Kristine Skogvang-Stork

    Mia Tian Stenbro

    Utvalgsleder i Statens kunstnerstipend, Arnfinn Bjerkestrand, forteller at det var hard konkurranse for å motta stipend.

    – Vi har 120 representantar i 23 komitear som har vurdert søknadene. De har gjort tøffe prioriteringer og svært mange kvalifiserte søkerere får avslag.

    Lasse Marhaug
    Foto: Presse