Hopp til innhold

Har kjempet mot vindkraft i 20 år - ble invitert til å servere mat under åpningen

Arvid Jåma (70) har kjempet for å bevare livsgrunnlaget sitt i en årrekke. Slaget er tapt, og nå er han invitert å til å lage mat og underholde under åpningen av Norges største vindpark.

Arvid Jåma

LANG KAMP: Arvid Jåma har kjempet mot vindkraftverk i mange år uten å nå frem.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

– Jeg oppfatter denne invitasjonen som arrogant og usmakelig, sier Arvid Jåma.

Han var målløs da han fikk invitasjon til å komme å underholde og lage mat under åpningen av parken som engang var hans livsgrunnlag, og noe han har kjempet mot i 20 år.

– De har ingen forståelse for den kampen som vi har hatt alle disse årene, sier Jåma som også viser til at de ennå ikke har fått kjennelsen fra den siste rettssaken de hadde i Frostating lagmannsrett i desember i fjor.

Der ble lovligheten av utbygginga av vindkraftanlegget på Fosen tatt opp. De skulle også ta stilling til hvor mye som skal gis i erstatning til samene på Fosen. Men kjennelsen har altså ikke kommet ennå.

Torbjørn Lindseth

RYSTET: Den profilerte vindkraftmotstanderen Torbjørn Lindseth ble rystet da han så invitasjonen til åpningen av vindkraftverket på Fosen.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Som å spytte på folk

Vindkraftmotstander Torbjørn Lindseth fra Flatanger støtter Jåma og reagerer også kraftig på invitasjonen som er sendt Fosen-samene.

– Dette er vel noe av det verste jeg noensinne har sett. Det er jo direkte å spytte på folk dette, sier Torbjørn Lindseth.

Den profilerte vindkraftmotstanderen begrunner dette med at samene har kjempa mot dette i mange år og er pressa fra alle kanter. Han synes derfor det er frekt å invitere dem til åpninga.

– Å invitere den tapende part for å underholde dem er grusomt. Fosen Vind har ikke skjønt noe når det gjelder å behandle folk på en anstendig måte. Hadde jeg vært Fosen Vind ville jeg åpna anlegget uten noe styr og stell rundt det, sier Lindseth.

Årelang kamp til ingen nytte

I flere tiår har Arvid Jåma kjempet mot vindkraftverk, men til ingen nytte. Og han har merket konsekvensene

– Det er klart at det merkes når 30 prosent av vinterbeitet forsvinner slik det nå har skjedd, forklarer han.

Storheia vindpark er den største av vindparkene i porteføljen til Fosen Vind, og den andre av vindparkene som ble bygget. Den Norges største med 80 turbiner. Offisiell åpning vil være i mai 2020.

– Ufølsomt og frekt

Sametingspresident Aili Keskitalo finner nesten ikke ord når NRK spør om en kommentar til invitasjonen.

Nærbilde av en koftekledd sametingspresident Aili Keskitalo

UFØLSOMT: Sametingspresidenten Aili Keskitalo er ordknapp da hun blir bedt om å kommentere saken, og kaller invitasjonen ufølsom og frekk.

Foto: Nils John Porsanger / NRK

– Det er både ufølsomt og frekt gjort av utbyggerne, sier Keskitalo.

Hun mener at de ikke har noes som helst slags forståelse for det reindrifta har mistet til vindmølleparken.

– Det er fullt forståelig at reindriftssamene reagerer, for det er sikkert vondt for dem det de har måttet gjennomgå alle disse årene.

Keskitalo synes det er helt uforståelig at samene blir fratatt en tredjedel av vinterbeiteområdet sitt for så å bli invitert til å servere reinkjøtt under åpningen.

Videre peker hun på at de egentlig ikke bryr seg om samenes hverdag, men trekker dem fram som «pynt» i festlige sammenhenger.

Torbjørn Lindseth banner mot folk i Trønderenergi

KAMP: Torbjørn Lindseth (i midten) er en profilert vindkraftmotstander.

Foto: Nareas Sae-Khow / NRK

Vil samarbeide med reindrifta

Fosen Vind svarer i en e-post til NRK at de ønsker samarbeid.

– Vi har orientert reindriftsgruppen om planleggingen av en åpen dag på Storheia tidligere. Nå har vi også sendt en skriftlig henvendelse hvor vi spurte om reindriftsnæringen ønsker å delta eller bidra, skriver kommunikasjonssjef Torbjørn Steen.

Torbjørn Steen

VILLE IKKE FORNÆRME: Kommunikasjonssjef for Fosen Vind, Torbjørn Steen sier at hensikten var å samarbeide, ikke å fornærme noen.

Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Statkraft

Hensikten var å invitere til samarbeid, ikke å fornærme noen. Vi vil nok likevel fortsette med å invitere til dialog.

– Vi skal være naboer og sameksistere med reindriften i mange år og vårt ønske er å ha et konstruktivt forhold til reindriften og alle andre interessenter som er berørt av våre aktiviteter.

Korte nyheter

  • Anna Granefjell dan jaepien åarjelsaemien kultuvrebaalhkam åådtje

    Baalka Raasten Rastah'sne juekieji.

    Jurye jiehtieh "Dïhte vihkeles goh gïele-, kultuvre- jïh vuekieguedtijem orreme, dovne sov dajveektievoetesne jïh åarjelsaemien sïebredahken åvteste."

    Granefjell lïj NRK'n voestes åarjelsaemien journaliste, skïemtjesåjhtere, lohkehtæjja, jarkoestæjja, vytnesjæjja jïh organisasjovnebarkije.

    Bilde av Anna Granefjell, vinneren av sørsamisk kulturpris 2023.
    Foto: Solveig Katarina Fossum Norberg / NRK
  • Sortland: Kommuneoverlege fraråder å drikke vann fra naturen

    Onsdag meldte Folkehelseinstituttet (FHI) at det har vært en økning i antall personer smittet av harepest.

    Det var meldt om 54 personer som var smittet av harepest i august og september, med totalt 70 personer hittil i 2023.

    Høsten er nemlig høysesong for harepest, og nå er den også påvist i Sortland.

    Mattilsynet opplyste fredag at de hadde fått positivt prøvesvar på en hare funnet i Spjutvika. Det skriver Bladet Vesterålen.

    Harepest, tularemi, kan gi langvarig sykdom hos mennesker. Mennesker kan smittes gjennom å drikke vann i naturen, eller ved kontakt med gnagere og deres ekskrementer.

    Kommuneoverlegen anbefaler følgende forholdsregler:

    – Ikke drikk vann direkte fra naturen. Vannet kan drikkes etter koking eller annen desinfeksjon.

    – Unngå kontakt med syke eller døde harer og smågnagere. Bruk hansker hvis du må håndtere døde dyr og husk god håndvask etterpå.

    – Brønner eller oppkommer må sikres mot inntrenging av overflatevann og mot dyreliv som smågnagere og fugler. Inspiser brønner og oppkommer jevnlig. Fjern døde dyr eller annen synlig forurensning umiddelbart, og ikke drikk eller bruk vannet før det er gjort tiltak for å sikre at vannet er trygt

    – Ikke fei opp smågnagerlort (for eksempel muselort i hytta), men bruk heller en fuktig klut, og beskytt hendene med gummihansker.

    – Unngå å bli slikket av hunder og katter som nylig har vært i kontakt med et dødt eller sykt dyr, da de kan ha fått bakterien i munnhulen.

    Harepest
    Foto: Knut Fredrik Øi
  • Eieren fant elghund sin skutt

    Torsdag morgen fant jegerkollega og hundeeier Magnar Aslaksen en sørgelig opplevelse da hans elghund Loke (nær 2 år gamle) ble funnet død.

    Aslaksen var i fangst onsdag og dro med hunden sin fra hytta sin ved Idjajávrris til Nieiddaidvári fangstområde. Etter å ha gått i noen timer satte Aslaksen seg i en sandstrand for å koke kaffe. Hunden roet seg ned etter nærmere en halv time, før den luktet en elg og dro av gårde, som var siste gang Aslaksen så hunden i live.

    – Klokka var allerede litt over seks og det begynte å bli mørkt. Da jeg kom til stedet der hunden var, var det mørkt og jeg fant ikke hunden, selv om WeHunt viste at hunden var der. Det viste seg senere at jeg hadde gått bare noen få meter unna. Jeg ga opp og dro tilbake til hytta der jeg overnattet. Neste morgen dro jeg for å lete igjen, og da fant jeg hunden. Den var skutt, og det var et enormt hull rett mellom øynene, forteller Aslaksen.

    – Det første jeg tenkte på da jeg så det, var at det må ha vært en elg tyv i området og at hunden hadde funnet den. Heldigvis tok jeg en kaffepause og ble ikke med hunden, ellers kunne jeg også kanskje blitt skutt, sier Aslaksen alvorlig til Ávvir

    Aslaksen tok hunden med seg til hytta der han ringte politiet.

    Hunden ble funnet om lag 2,5 kilometer fra bilveien. Stedet ligger cirka to mil fra Karasjok, mot Lakselv. Politiet oppfordrer publikum som vet noe til å ta kontakt med dem. Dette skrev Ávvir