Ella Marie blir filmstjerne: – Det er et lykketreff

Da regissør og manusforfatter Ole Giæver hørte Stjernekamp-vinneren joike «Máze», falt brikkene på plass. – Det MÅ være Ella Marie som kan spille den rollen, tenkte han.

Ella Marie Hætta Isaksen, vokalist i bandet Isak, fikk hovedrollen i filmen La elva leve.

ENDRET UTSEENDE: For å ligne på hovedrollen i filmen har Ella Marie Hætta Isaksen måttet spare til langt hår. – Nå trives jeg med langt hår, sier hun.

Foto: THOR DUE / THOR DUE

Innspillingen av filmen «La elva leve» starter denne måneden.

Dette er en fiksjonsfilm basert på virkelige hendelser fra Alta aksjonen og kampen for samsike rettigheter da Stortinget i 1978 vedtok å bygge en demning i Alta-Kautokeino-vassdraget.

I hovedrollen gjør Stjernekamp-vinner og miljøaktivist Ella Marie Hætta Isaksen (23) sin debut som skuespiller.

Et lykketreff

– Magefølelsen sa bare at det måtte være hun som skulle ha hovedrollen, sier regissør og manusforfatter Ole Giæver.

Silje Opseth

FORNØYD: Ole Giæver er mer enn fornøyd med Ella Marie Hætta Isaksen som skuespiller.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Giæver oppdaget Hætta Isaksen på Stjernekamp i 2018.

Han hadde allerede laget hovedkarakteren «Ester» i hodet sitt, og det som Ella Marie utstrålte på Stjernekamp-scenen føltes veldig riktig for denne rollen.

– Det føles som et lykketreff. Den styrken hun har, og det at hun tillater seg å være så åpen og sårbar på samme tid, forteller Giæver.

Ella Maria gjorde Marie Boines «Maze» på Stjernekamp i 2018.

GJORDE INNTRYKK: Ella Marie fremførte Mari Boines «Máze» på Stjernekamp i 2018.

Han legger til at han synes det er en stor fordel at skuespilleren selv står i det filmen skal inspirere seeren til, å bry seg om same- og miljøsaker.

En følelsesmessig påkjenning

Artist og miljøaktivist Ella Marie Hætta Isaksen (23) gleder seg enormt til å komme i gang med innspillingen, selv om hun er forberedt på at det kan bli tøft.

– Jeg kjenner manuset veldig godt nå, og vet at det er scener som kommer til å påvirke følelsene mine, sier hun.

Allerede under øvinger har hun flere ganger måttet be om en pause fordi hun blir følelsesmessig berørt.

Ella Marie Hætta Isaksen, aksjonist og vokalist i bandet Isak.

I SAMME SITUASJON: Hætta Isaksen forbereder seg til filminnspilling ved å aksjonere mot gruvedrift i Repparfjord i Finnmark.

Foto: THOR DUE / THOR DUE

– Hele livet har Alta-aksjonistene vært store forbilder for meg, så dette blir veldig spesielt for meg, sier Hætta Isaksen.

Emosjonelt politisk drama

I 1978 vedtok Stortinget å bygge en demning i Alta-Kautokeino vassdraget, helt uten å ta hensyn til elvas betydning og verdi for det samiske folk.

Det som startet som en lokal naturvernaksjon mot demningen, utviklet seg til å bli en stor folkeaksjon og et oppgjør mot den norske stats behandling av samene.

Masi, kampen mot Alta-utbyggingen

DEMONSTRANTER I MÁZE: Mye av filminnspillingen vil foregå i den lille samebygden Máze

Foto: Arkiv / NRK

Gjennom hovedrollen «Ester» i filmen får vi se hva denne aksjonen betydde for menneskene.

– Vi må leve oss inn i et menneske for å virkelig kunne se hva det betydde for folk, sier manusforfatteren og regissøren Ole Giæver.

Skal være en samisk film

Mange har fremdeles et veldig sterkt og personlig forhold til Alta-saken. Derfor har filminnspillingen også engasjert mange, mener manusforfatteren Ole Giæver.

Noen har uttrykt på sosiale medier at Giæver ikke er samisk nok til å lage denne filmen, mens andre mener at hovedrollen burde vært en fra Alta samfunnet.

– Det er mange historier som kunne blitt fortalt ut ifra aksjonen, men jeg har følt meg sikker på meg selv og mine motivasjoner til å lage denne filmen. Dette skal være en samisk film, som fortelles fra det samiske perspektivet, forteller manusforfatteren.

Alle vil kjenne seg igjen

Filmen skal handle om det å stå opp for retten til å kunne være seg selv.

– Selv om det i denne filmen handler om samer, så er det jo universelt. Alle vil jo bli akseptert og anerkjent, derfor tror jeg det kommer til å treffe alle mennesker, sier Giæver.

Korte nyheter

 • Rektorvirggáj Hábmerin fáladum

  Ingrid Kintel (33) Divtasvuonas Hábmerin la rektorvirgev fáladum Ájluovta skåvlån Hábmerin. Kintel la dálla åhpadiddjevirgen sæmmi skåvlån. Åvdutjis la giellaguovdátja jådediddjen Árranin barggam. Gålmås lidjin dán virggáj åhtsåm. Sån guhti l ájn virgen rektorin danna, Britt Karin Hansen, hæjtta dán máno maññegietjen, ja álggá virggáj sadjásasj rektorin Stangnes joarkkaskåvlån Hársttágin. Jus Kintel rektorvirgev válddá, de álggá nav ruvva gå la praktihkalattjat vejulasj.

  Ingrid Katrine Kintel er tilbudt stillingen som rektor ved Drag skole i Hamarøy kommune
  Foto: Privat
 • Govvačájáhus rahppon Oslos

  Oslos rahppui otne govvačájáhus «Árbi - Arv». Govaide leat čállon oanehaš cealkagat sámegillii mat leat jorgaluvvon dárogillii. Gieldda- ja guovlluministtar Bjørn Arild Gram ja sámediggepresideanta Silje Karine Muotka dat rabaiga čájáhusa otne. Mihttu čájáhusain lea čalmmustahttit sámegiela gávpogis ja čájáhus lea maid oassin sámi giellavahku čalmmustahttimis.

  Čájáhusas leat 12 gova mat ovdal leat čájehuvvon earret eará Álttás ja maiddái olggobealde Opera viesu Oslos. Dál leat govat lahka ođđa Munchmusea, báikkis mii gohčoduvvo Stasjonsallmenningen Bjørvikas.

  Fotoutstilling Árbi - Arv. Utstillingen er ved Munchmuseet i Bjørvika.
  Foto: Mette Ballovara / NRK
 • Lær samisk ved Munchmuseet

  I forbindelse med markeringen av samisk språkuke ble fotoutstillingen «Árbi - Arv» åpnet i Oslo i dag. Det var kommunal- og distriktsminister Bjørn Arild Gram (Sp) og sametingspresident Silje Karine Muotka (NSR) som stod for åpningen.

  Utstillingen består av 12 bilder fra Finnmark, med enkle samiske setninger og norsk oversettelse på. Gram og Muotka håper de inspirerer folk til å lære seg noen enkle samiske ord. Utstillingen er i Stasjonsallmenningen i Bjørvika, ikke langt fra Munchmuseet. Samisk språkuke markeres samtidig i Norge, Sverige og Finland.

  Silje Karine Muotka (NSR) og Bjørn Arild Gram (Sp).
  Foto: Mette Ballovara / NRK