Hopp til innhold

Største «Siiddastallan» noensinne

«Siiddastallan 2012» i USA ble en historisk begivenhet.

Lavvu

Hele 70 samiske etterkommere deltok i den årlige Nord-Amerikanske «Siiddastallan»-sametreff. Her lærer Chris Pesklo barna hvordan man setter opp lavvu.

Foto: Mathew Xavier

Chris Pesklo

Arrangørsekretær, Chris Pesklo, «Siiddastallan 2012».

Foto: Stephen Pesklo / Privat

– Dette er den største siiddastallan-samlingen av samiske etterkommere i USA noensinne, slår sekretær Chris Pesklo i Sami Siida of North America (SSNA) fast i en pressemelding til NRK.

Hele 70 samiske etterkommere deltok på den årlige sametreffet «Siiddastallan 2012» på Camp Salie, nær Minneapolis i Minnesota i USA, som ble arrangert i helgen.

Totalt har SSNA rundt 350 aktive deltagere, ifølge Pesklo.

Flesteparten av deltakerne er samiske etterkommere av de som emigrerte til USA og Canada fra de tradisjonelle samiske områdene i Norge, Sverige, Finland og Russland.

Siiddastallan er et samisk ord, som kommer fra ordet siida. Siiddastallan er et begrep som forteller at et siida-medlem er på besøk hos en annen siida.

Innholdsrik sametreff

Deltakere kunne folde seg i forskjellige samiske tema aktiviteter. Blant annet som lávvu, religiøse tradisjoner i Sápmi, de amerikanske samiske samfunn, kunstneriske verker fra USA og Canada.

Mervi Maarit Salo

Mervi Maarit Salo forteller om hennes duodji og kunst.

Foto: Mathew Xavier

Flere samiske litteratur verk ga inspirasjon, som diktet av den samiske forfatteren Sola Sargon, Luonddu albmot revdas ravdii(Nature's People Around The Edges), og den nye boken til Elle Márjá (Ellen Marie) Jensen, We Stopped Forgetting and much more.

John (Tornensis) Xavier

Lederen av SSNA, John (Tornensis) Xavier.

Foto: Mathew Xavier

– Kort fortalt bestod Siiddastallan-arrangementet av hjemmelaget mat, felleskap, informasjon og spennende, oppsumerte lederen av SSNA John (Tornensis) Xavier.

Xavier er meget fornøyd at Siiddastallan-deltakere representerte hele det Nord-Amerikanske kontinentet, inklusiv Canada.

Flere nye deltakere

Ledelsen i SSNA er full av lovord om sametreffets fremtid, siden flere av etterkommere som deltok i år hadde aldri vært på treffet før.

En av de nye deltakere var så fornøyd med treffet at hun har allerede begynt nedtellingen til neste års treff.

– SSNA har gitt oss en stor gave i form av Siiddastallan, og jeg ser frem til den neste i 2014, sier Julie Whitehorn fra Seattle i Washington.

Korte nyheter