Hopp til innhold

– Ap skuffet meg i språksaken

Sametingstopp Elisabeth Erke trekker seg. Hun melder seg ut av Arbeiderpartiet.

Elisabeth Erke

SLUTTER: Elisabeth Erke ble valgt til plenumsleder etter siste sametingsvalg. Hun er fra Tana, og var varaordfører i kommunen før hun ble heltidspolitiker på Sametinget.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Det har i den senere tid blitt tydeligere og tydeligere for meg at avstanden er blitt for stor mellom partiet og mine verdier og hjertesaker, skriver hun i en pressemelding mandag kveld.

Hva «avstanden» mellom henne og Ap er, utdyper hun imidlertid ikke i pressemeldingen. Det var avisa Ságat som først meldte at hun trekker seg.

– Det handler om de sakene vi har veldig forskjellig syn på. Et eksempel er obligatorisk samisk i skolen. Jeg kommer ikke ikke til å si så mye mer konkret akkurat nå. Det skjer når jeg er ute av rollen som plenumsleder, sier hun til NRK.

Nyheten om at plenumslederen for Sametinget ikke lenger ønsker å bekle vervet, ble kjent mandag kveld. Aps gruppeleder Synnøve Søndergaard bekreftet overfor Ságat at Erke hadde meldt seg ut.

Erke sier til NRK at det er summen av alt som gjør at hun melder seg ut av Ap.

– Språksaken gjorde at jeg ble skuffet. Ap i seg selv har mange gode tanker om samepolitiske saker, men det er litt for delt i partiet om synet på samisk saker. Jeg opplevde at jeg måtte kjempe for en sak som var opplagt for meg. Vi har vedtatt at det skal være obligatorisk samisk i oktober 2017, men så oppstår det en diskusjon internt i Tana Ap og i samfunnet. Jeg opplevde at Tana Ap var imot dette, og det samsvarer ikke med mine verdier. Samisk språk er i en kritisk situasjon, sier hun til NRK.

Brukt lang tid

Hva som er den bakenforliggende årsaken til utviklingen, kommer ikke fram i pressemeldingen. Elisabeth Erke skriver videre:

– Jeg har brukt lang tid på å vurdere situasjonen, mitt valg, og konsekvensene ved det. Mine nærmeste i familien og i politikken har vært kjent med min politiske frustrasjon over lengere tid. Det har vært en tung beslutning å ta, fordi jeg forlater et stort parti, med et stort apparat og med lange tradisjoner. Jeg forlater et parti som har bygd landet på sosialdemokratiske prinsipper, og lagt grunnlaget for den velferdsstaten vi har. Likevel ser jeg ikke annen utvei enn den jeg har valgt nå.

Til NRK sier hun at vurderingene om hun kunne fortsette i Ap, startet i januar i vinter.

– Jeg har tvilt lenge på om jeg tilhører Ap. Det var summen av alt som ble utslagsgivende, sier hun.

Hun vil imidlertid fortsette som sametingsrepresentant. Erke er valgt inn fra Østre valgkrets.

– Jeg vil fremme samepolitikken, være med i skoledebatter og fornye næringspolitikken. Når jeg nå går av som plenumsleder blir det et mye større handlingsrom for meg til å delta i offentlige debatter og meningsutvekslinger, skriver hun i pressemeldingen.

Det er spekulert i om Erke skal inn i Sp.

– Dette er spekulasjoner. Jeg vet ennå ikke hva det blir, sier hun.

Korte nyheter

 • Direktevra háliidá bisuit DPS Deanu

  Les på norsk.

  Juovlamánus evttohii Davvi Dearvvašvuođa bargojoavku heaittihit guovllupsykiátralaš guovddáža (DPS) Deanus, muhto máŋggas leat vuostalasttan evttohusa.

  Dál ožžot doarjaga Finnmárkku buohcceviesu direktevrras, Ole Hopes.

  Hope háliida bisuhit guovllupsykiátralaš guovddáža ja ášši bidjo ovdan stivrii boahtte vahkkus.

  Finnmárkku buohcciviesu stivrajođiheaddji, Lena Nymo Helli doarju Hope.

  – Vuođđun dasa lea vuđolaš bargu ja buorre riskaanalysa. Mii leat vuosttažettiin geahčadan makkár mearkkašupmi das lea pasientii, ja erenoamážiid ovttasdoaibmama pasieantta čuovvoleamis. Dassa lassin lea maid bargoveaga ja gielas sáhka.

  Helli čujuha dasa ahte DPS:as leat bargit geat hupmet sihke sámegiela ja suomagiela. Dat lea oassin direktevrra riskaárvvoštallamis.

  Jus guovllupsykiátralaš guovddáš haittihuvvo, de fertejit olbmot geat leat dárvanan gárrenmirkkuide ja sii geat buhcet psykalaččat, gártat mátkkoštit 500 kilomehtera oažžut divššu.

  Ole Hope, direktør i Finnmarkssykehuset 28. september 2023.
  Foto: André Bendixen / NRK
 • Krasjet i lyktestolpe

  Politi og ambulanse rykket ut i Vadsø natt til lørdag, etter en trafikkulykke. Det melder politiet i Finnmark.

  Der skal en mann i 40-årene ha kjørt inn i en lyktestolpe. Vedkommende var ved bevissthet og tilsnakkende da han ble fraktet til legevakten.

  Førerkort har blitt beslaglagt og politiet har opprettet sak.

 • Skånland: Besøksforbud på sykehjem grunnet omgangssyke

  Ifølge et tips Harstad Tidende har fått tips om at Skånland sykehjem i Tjeldsund kommune er stengt for besøkende på grunn av et smitteutbrudd.

  En pårørende av beboer på et sykehjem i Tjeldsund kommune i Sør-Troms mener sykehjemmet i Skånland er avstengt på grunn av smitteutbrudd.

  Det skriver Harstad Tidende.

  – Jeg skulle besøke noen som bor der, men fikk ikke komme inn. Det har vært stengt for besøk en ukes tid, sier tipseren til Harstad Tidende fredag ettermiddag.

  Ifølge ordfører i Tjeldsund kommune, Robin Ridderseth, er det ikke en farlig situasjon.

  – Det minner mest omgangssyke, og er ikke et alvorlig utbrudd. Det er likevel innført besøksrestriksjoner, som oppheves i løpet av helgen, sier ordføreren til NRK.