Hopp til innhold

– Ap skuffet meg i språksaken

Sametingstopp Elisabeth Erke trekker seg. Hun melder seg ut av Arbeiderpartiet.

Elisabeth Erke

SLUTTER: Elisabeth Erke ble valgt til plenumsleder etter siste sametingsvalg. Hun er fra Tana, og var varaordfører i kommunen før hun ble heltidspolitiker på Sametinget.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Det har i den senere tid blitt tydeligere og tydeligere for meg at avstanden er blitt for stor mellom partiet og mine verdier og hjertesaker, skriver hun i en pressemelding mandag kveld.

Hva «avstanden» mellom henne og Ap er, utdyper hun imidlertid ikke i pressemeldingen. Det var avisa Ságat som først meldte at hun trekker seg.

– Det handler om de sakene vi har veldig forskjellig syn på. Et eksempel er obligatorisk samisk i skolen. Jeg kommer ikke ikke til å si så mye mer konkret akkurat nå. Det skjer når jeg er ute av rollen som plenumsleder, sier hun til NRK.

Nyheten om at plenumslederen for Sametinget ikke lenger ønsker å bekle vervet, ble kjent mandag kveld. Aps gruppeleder Synnøve Søndergaard bekreftet overfor Ságat at Erke hadde meldt seg ut.

Erke sier til NRK at det er summen av alt som gjør at hun melder seg ut av Ap.

– Språksaken gjorde at jeg ble skuffet. Ap i seg selv har mange gode tanker om samepolitiske saker, men det er litt for delt i partiet om synet på samisk saker. Jeg opplevde at jeg måtte kjempe for en sak som var opplagt for meg. Vi har vedtatt at det skal være obligatorisk samisk i oktober 2017, men så oppstår det en diskusjon internt i Tana Ap og i samfunnet. Jeg opplevde at Tana Ap var imot dette, og det samsvarer ikke med mine verdier. Samisk språk er i en kritisk situasjon, sier hun til NRK.

Brukt lang tid

Hva som er den bakenforliggende årsaken til utviklingen, kommer ikke fram i pressemeldingen. Elisabeth Erke skriver videre:

– Jeg har brukt lang tid på å vurdere situasjonen, mitt valg, og konsekvensene ved det. Mine nærmeste i familien og i politikken har vært kjent med min politiske frustrasjon over lengere tid. Det har vært en tung beslutning å ta, fordi jeg forlater et stort parti, med et stort apparat og med lange tradisjoner. Jeg forlater et parti som har bygd landet på sosialdemokratiske prinsipper, og lagt grunnlaget for den velferdsstaten vi har. Likevel ser jeg ikke annen utvei enn den jeg har valgt nå.

Til NRK sier hun at vurderingene om hun kunne fortsette i Ap, startet i januar i vinter.

– Jeg har tvilt lenge på om jeg tilhører Ap. Det var summen av alt som ble utslagsgivende, sier hun.

Hun vil imidlertid fortsette som sametingsrepresentant. Erke er valgt inn fra Østre valgkrets.

– Jeg vil fremme samepolitikken, være med i skoledebatter og fornye næringspolitikken. Når jeg nå går av som plenumsleder blir det et mye større handlingsrom for meg til å delta i offentlige debatter og meningsutvekslinger, skriver hun i pressemeldingen.

Det er spekulert i om Erke skal inn i Sp.

– Dette er spekulasjoner. Jeg vet ennå ikke hva det blir, sier hun.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK