Hopp til innhold

Sameflaggets mor

Her er kvinnen som har formgitt det samiske flagget: Kunstneren Astrid Båhl fra Skibotn.

Astrid Båhl
Foto: Ságat

– Solen gir liv til jorden. Det synes jeg er en fin beskrivelse av sameflagget, skriver hun i forbindelse med utstillingen "ČSV - å visualisere Sápmi".

Sameflagget

Sameflagget vaier over alt 6. februar.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

I utstillingen på Galleri F15 i Jeløya i 2006 var også flagget.

Ingir Ane Båhl - Astrids datter - var programleder i Mánáid-TV i 2007. I forbindelse med feiringen av samenes nasjonaldag dette året, var flagget hovedtemaet.

VIDEO: Sameflaggets mor

Tegnet første flagget i 1986

1980-tallet var preget av en samisk oppvåkning etter Alta-aksjonen. Den samiske avisen Sámi Áigi var en del av dette, og i 1986 annonserte avisen en konkurranse om å tegne forslag til et samisk flagg.

"...jeg tenkte at denne vil jeg være med på, og begynte å lage skisser, bladde i samiske bøker, var også en tur innom Karasjok folkebibliotek og museet i Karasjok denne sommeren. Andre samiske bøker fikk jeg lånt fra Kiruna/ Gællivare, for i bøkene ville jeg studere samiske runebommer (trolltromme), tegn, symboler og formspråk og mytologi.", skriver Båhl.

VIDEO: Tegn et sameflagg

Astrid Båhls tanker gikk også inn på hvilket forhold samene i dag har til sol/måne og natur. Hun koblet dette til gamle dager hvor solen var sentral i de samiske runebommene.

Agnar Varsi, Adam Klemet Hætta, Lemet Ailo Holmestrand og Hans Gunnar Måsø hadde med seg et stort sameflagg.

Også når samer er involvert i ulike sammenhenger, er flagget med. Her er Agnar Varsi, Adam Klemet Hætta, Lemet Ailo Holmestrand og Hans Gunnar Måsø på Melodi Grand Prix i 2008. Da deltok Ann-Mari Andersen.

Foto: Eilif Aslaksen

Hun ble også inspirert av beskrivelsene som den sørsamiske presten og dikteren Anders Fjellner på 1800-tallet, ga av samene:

– Samene er solens sønner og døtre.

Sameflagget som Astrid Båhl formet, ble godkjent 15. august 1986 av den 13. nordiske samekonferansen.

LES MER: Mer om Astrid Båhl (Ekstern lenke)

Det er også laget en egen forskrift om bruken av det samiske flagget.

Det samiske flagget er felles for alle samer, uansett hvor de bor.

Korte nyheter

  • Fosen-demonstrasjon i Tromsø

    Lørdag møtte 50-60 mennesker opp til Fosen-demonstrasjon i Tromsø.

    Nestleder i Romssa Sámi Searvi-NSR, Helene Ajuna Olsensier det er viktig å stille opp på demonstrasjon også i nord.

    – Først og fremst er det et menneskerettighetsbrudd som er konstatert i Høyesterett. Det er en tydelig videreføring av den kolonistiske politikken som har blitt videreført i hundrevis av år

    Hun sier at selv om hun selv er fra et sjøsamisk-område i Nord-Norge, så berøres også hun av det samene i Fosen-området står i.

    Olsen trekker frem at det i Sannhets- og forsoningskommisjonen står om da det ble bygget ut vannkraftverk i hennes hjemkommune.

    – Det som har skjedd der er skremmende likt det som skjer nå i Fosen. Derfor er det eneste rette er å fortsette å kjempe.

    Hun sier at eneste vinningen samene har fått ut av kampen om Fosen er fellesskapet Sapmi.

    – At det fortsatt er så sterkt. Det ser man når man samles her og i Oslo på 600 dager og fremdeles kjemper for dem.

    Helene Ajuna Olsen
    Foto: Dan Robert Larsen / NRK
  • Fosen-aksjonistene vil gjøre klar ny aksjon om 100 dager

    – Vi gjør oss klare til ny aksjon om det går 100 dager til, skriver Fosen-aksjonistene i en pressemelding.

    De siste timene før 600-dagen har Fosen-aksjonistene blokkert og slått leir utenfor Statsministerens kontor. Nå har de samlet mange hundre mennesker foran Stortinget og går i demonstrasjonstog tilbake til SMK i en stille markering.

    Demonstrasjonstog for Fosen
    Foto: Biret Inger Mathisdatter Eira / NRK
  • Ii lohppit dáhtona goas ášši galgá leat čovdun

    Stáhtačálli Elisabeth Sæter (Bb) mieđiha ahte sii áinnas livččejit galgan leat guhkkelabbui boahtán, gávdnat čovdosa Fovsen-riidui. Muhto lohká ahte maŋimuš 100 beaivvis leat dehálaš áššit dáhpáhuvvan.

    Fosen-akšunisttat álggahedje miellačájeheami Šloahta olggobealde bearjadaga. Sii ledje čohkkán Stáhtaministara kantuvrra olggobeallai maŋŋel go ledje bivdán Jonas Gahr Støre váldit ovddasvástádusa Fovsen-áššis.

    Oljo- ja energiijadepartemeantta stáhtačálli Elisabeth Sæteris (BB) lea stuora áddejupmi dasa ahte Fovsen-boazosápmelaččain lea lossa dilli.

    – Mun háliidan erenoamážit váldit ovdan ahte mii leat ožžon čoahkkái soabahanbeavddi gaskal Fovsen boazosápmelaččaid ja bieggafápmokonsešonearaid - maid bealátkeahtes soabaheaddji jođiha. Jáhkán ahte dat lea leamašan dehálaš oažžut áššebeliid beavdái, lohká son.

    Sæter lohká maiddái ahte sii leat ovdánan ja proseassa lea bures boahtán johtui, muhto son ii áiggo bidjat dáhtona dasa ahte goas galget leat gávdnan čovdosa.

    – Dat gal lea riikasoabaheaddji Mats Rulanda duohken, lohká son.

    Statssekretær i Olje-og energidepartemenet Elisabeth Sæter
    Foto: Håkon Benjaminsen / NRK