– Solen gir liv til jorden. Det synes jeg er en fin beskrivelse av sameflagget, skriver hun i forbindelse med utstillingen "ČSV - å visualisere Sápmi".
Sameflagget vaier over alt 6. februar.
Foto: Eilif Aslaksen / NRKI utstillingen på Galleri F15 i Jeløya i 2006 var også flagget.
Ingir Ane Båhl - Astrids datter - var programleder i Mánáid-TV i 2007. I forbindelse med feiringen av samenes nasjonaldag dette året, var flagget hovedtemaet.
VIDEO:
Tegnet første flagget i 1986
1980-tallet var preget av en samisk oppvåkning etter Alta-aksjonen. Den samiske avisen Sámi Áigi var en del av dette, og i 1986 annonserte avisen en konkurranse om å tegne forslag til et samisk flagg.
"...jeg tenkte at denne vil jeg være med på, og begynte å lage skisser, bladde i samiske bøker, var også en tur innom Karasjok folkebibliotek og museet i Karasjok denne sommeren. Andre samiske bøker fikk jeg lånt fra Kiruna/ Gællivare, for i bøkene ville jeg studere samiske runebommer (trolltromme), tegn, symboler og formspråk og mytologi.", skriver Båhl.
VIDEO:
Astrid Båhls tanker gikk også inn på hvilket forhold samene i dag har til sol/måne og natur. Hun koblet dette til gamle dager hvor solen var sentral i de samiske runebommene.
Også når samer er involvert i ulike sammenhenger, er flagget med. Her er Agnar Varsi, Adam Klemet Hætta, Lemet Ailo Holmestrand og Hans Gunnar Måsø på Melodi Grand Prix i 2008. Da deltok Ann-Mari Andersen.
Foto: Eilif AslaksenHun ble også inspirert av beskrivelsene som den sørsamiske presten og dikteren Anders Fjellner på 1800-tallet, ga av samene:
– Samene er solens sønner og døtre.
Sameflagget som Astrid Båhl formet,
av den 13. nordiske samekonferansen.LES MER:
(Ekstern lenke)Det er også laget en
om bruken av det samiske flagget.Det samiske flagget er felles for alle samer, uansett hvor de bor.