Sameflaggets mor

Her er kvinnen som har formgitt det samiske flagget: Kunstneren Astrid Båhl fra Skibotn.

Astrid Båhl
Foto: Ságat

– Solen gir liv til jorden. Det synes jeg er en fin beskrivelse av sameflagget, skriver hun i forbindelse med utstillingen "ČSV - å visualisere Sápmi".

Sameflagget

Sameflagget vaier over alt 6. februar.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

I utstillingen på Galleri F15 i Jeløya i 2006 var også flagget.

Ingir Ane Båhl - Astrids datter - var programleder i Mánáid-TV i 2007. I forbindelse med feiringen av samenes nasjonaldag dette året, var flagget hovedtemaet.

VIDEO: Sameflaggets mor

Tegnet første flagget i 1986

1980-tallet var preget av en samisk oppvåkning etter Alta-aksjonen. Den samiske avisen Sámi Áigi var en del av dette, og i 1986 annonserte avisen en konkurranse om å tegne forslag til et samisk flagg.

"...jeg tenkte at denne vil jeg være med på, og begynte å lage skisser, bladde i samiske bøker, var også en tur innom Karasjok folkebibliotek og museet i Karasjok denne sommeren. Andre samiske bøker fikk jeg lånt fra Kiruna/ Gællivare, for i bøkene ville jeg studere samiske runebommer (trolltromme), tegn, symboler og formspråk og mytologi.", skriver Båhl.

VIDEO: Tegn et sameflagg

Astrid Båhls tanker gikk også inn på hvilket forhold samene i dag har til sol/måne og natur. Hun koblet dette til gamle dager hvor solen var sentral i de samiske runebommene.

Agnar Varsi, Adam Klemet Hætta, Lemet Ailo Holmestrand og Hans Gunnar Måsø hadde med seg et stort sameflagg.

Også når samer er involvert i ulike sammenhenger, er flagget med. Her er Agnar Varsi, Adam Klemet Hætta, Lemet Ailo Holmestrand og Hans Gunnar Måsø på Melodi Grand Prix i 2008. Da deltok Ann-Mari Andersen.

Foto: Eilif Aslaksen

Hun ble også inspirert av beskrivelsene som den sørsamiske presten og dikteren Anders Fjellner på 1800-tallet, ga av samene:

– Samene er solens sønner og døtre.

Sameflagget som Astrid Båhl formet, ble godkjent 15. august 1986 av den 13. nordiske samekonferansen.

LES MER: Mer om Astrid Båhl (Ekstern lenke)

Det er også laget en egen forskrift om bruken av det samiske flagget.

Det samiske flagget er felles for alle samer, uansett hvor de bor.