NRK Meny
Normal

Ap-bråket raser videre

Sametingspresidenten raser mot sin tidligere rådgiver. Avslører interne samtaler.

Egil Olli og Bjarne Store-Jakobsen

Egil Olli (t.v.) forteller hva Bjarne Store-Jakobsen sa til ham om Marianne Balto.

Foto: Dan Robert Larsen / Skjermdump (NRK)

– Jeg synes det er beklagelig at han kommer med slike påstander. Ettersom Bjarne Store-Jakobsen har vært min rådgiver, er det ikke riktig av meg å kommentere noe av det han kommer med, sier Olli.

Likevel velger Olli å gjøre et unntak.

– Gravd sin egen grav

I en radiodebatt tirsdag ettermiddag på NRK Sápmi sa Store-Jakobsen at Olli må ta en del av ansvaret for at Ap har havnet i en vanskelig situasjon.

– Han har vært med på å grave en grav for partiet, sa han i sendingen.

Presidenten sier han ikke kan la disse påstandene stå uimotsagt. I tillegg slår han knallhardt tilbake mot den tidligere rådgiveren.

For første gang forteller Olli om helt interne samtaler mellom ham og Store-Jakobsen.

– Noe av det siste Bjarne Store-Jakobsen sa til meg da han sluttet som min rådgiver var; jeg skal sette inn alle krefter for å ødelegge for Marianne Balto. Det kan være slik at det nettopp er han som er i ferd med å ødelegge for partiet nå, sier Olli til NRK.

Egil Olli og Marianne Balto

Egil Olli og Marianne Balto var henholdsvis president og visepresident fra 2007 til 2009.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Hvorfor går du ute med dette nå?

– Jo, fordi det virker som om han vet alt, og samtidig legger skylda på alle andre. Jeg kan ikke godta slike påstander, og derfor velger jeg å si i fra, svarer Olli.

Han har tidligere ikke orientert Marianne Balto om det Store-Jakobsen sa til ham.

– Jeg har aldri vært i konflikt med Balto, vi har hele tiden hatt et godt samarbeid, sier Olli.

– Lavmål av presidenten

Bjarne Store-Jakobsen sier han blir svært overrasket når presidenten nå refererer til fortrolige samtaler de har hatt.

Han karakteriserer dette som «lavmål» av presidenten.

– Jeg har i alle fall ikke fortalt noen om det vi har snakket sammen under fire øyne. Såpass politisk moral har jeg at jeg ikke refererer noe som er sagt i fortrolighet. Og så lenge Egil Olli er president akter jeg heller ikke å gjøre det, svarer han.

Den tidligere politiske rådgiveren mener Olli nå kommenterer helt andre ting enn det han trakk fram under debatten i NRK Sápmi tirsdag.

– Jeg sa at Marianne ikke egner seg som president, og at jeg ville jobbe for at andre kandidater og at hun ikke blir president. Det er sant, men jeg har aldri påstått at det har vært konflikter mellom Olli og Balto, sier Store-Jakobsen til NRK.

– Et skip uten skipper

Han trekker linjene helt tilbake til nominasjonen i 2004 når han utdyper det som har skjedd mellom Olli og Balto.

– Da Egil Olli ble nominert foran 2005-valget, var det helt klart at dette skulle være hans siste periode. Det sa han selv også i full offentlighet. Etter at NSR kastet kortene i 2007 overtok Egil som president, og Marianne ble visepresident. Derfor lå det i kortene at Marianne var den som skulle bli Aps presidentkandidat foran 2009-valget. Slik gikk det imidlertid ikke fordi Egil plutselig ombestemte seg og sa at han vil ta nok en periode, forteller Store-Jakobsen.

Egil Olli overtar presidentkontoret

Her overtar Egil Olli presidentkontoret i 2007 etter Aili Keskitalo. – Det lå i kortene at Olli skulle la Marianne Balto overta før 2009-valget, men det gjorde han ikke, forteller tidligere rådgiver Bjarne Store-Jakobsen nå.

Foto: Liv Inger Somby / NRK

Han mener dette årsaken til den situasjonen Ap har havnet i nå.

– De fire siste årene har Ap-skuta ikke hatt skipper. Derfor er det Egil Olli og gruppeleder Willy Ørnebakk som må ta på seg skylda for at partiet har havnet i denne situasjonen, sier han.

Store-Jakobsen sier han var innstilt på å jobbe for at Marianne Balto skulle bli den nye presidentkandidaten foran valget i 2009.

– Slik gikk det ikke fordi Egil endret planene sine. I ettertid har jeg imidlertid innsett at Marianne Balto ikke ville egnet seg som president, og i likhet med alle andre, har jeg rett til å argumentere for mitt syn, sier han.

– Kjenner Bjarnes metoder

Marianne Balto sier hun ikke blir overrasket når hun nå hører hva presidenten forteller.

– Jeg har erfart Bjarne Store-Jakobsens metoder. Mellom Olli og meg har det ikke vært konflikter. Arkitekten bak de angivelige konfliktene mellom oss to, er vel han som nå forteller om dette, sier Balto til NRK.

Til dette svarer Bjarne Store-Jakobsen:

– Hvordan kan jeg være arkitekten ettersom det har vært konflikter innad i Aps sametingsgruppe, og her har det vært mange som har bidratt til at disse har kommet ut i offentligheten. Jeg har jo ikke hatt kjennskap til det som har skjedd i gruppa.

Marianne Balto sier hun i løpet av årene har blitt vant med at «det blåser på toppene».

– Jeg kjenner Bjarne, og vet at han liker at det er ulike oppfatninger om ulike saker. Jeg vet også at han har ringt til partifolk i Tana, og bedt dem legge hindringer i veien for at jeg skal bli kandidat, forteller hun.

Balto understreker at dette på ingen måte bidro til at hun til slutt trakk seg fra kampen om å bli Aps presidentkandidat.

HØR SAKEN (PÅ SAMISK):