Feiring av midlertidig stans i Standing Rock

Oljeledningen Dakota Access blir nå midlertidig stanset av Obama-admnistrasjonen mens det gjennomføres en evaluering av faren for miljøødeleggelse.

Standing Rock, jente oppe på biltaket

– Nå blir det fest, roper den unge kvinnen oppe på biltaket. Folket i Standing Rock Sioux Tribe tar det som en liten seier at oljerørutbyggingen nå er stanset midlertidig.

Foto: Reuters

– En gledelig utvikling, sier Sindre S. Tollefsen, kommunikasjonssjef i Framtiden i våre hender til NRK.

Urfolk- og miljøvernere ved Standing Rock Sioux Tribe har delvis vunnet fram med sine krav. Myndighetene setter inntil videre ned foten for deler av den omstridte rørledningen Dakota Access Pipeline, opplyser NBC Washington.

Barack Obama, Dave Archambault II

President Barack Obama i hyggelig samtale med lederen av Standing Rock Sioux Tribal Nation, Dave Archambault II, under sitt besøk i reservatet 13. juni 2014.

Foto: Manuel Balce Ceneta / Ap

Den 1900 kilometer lange oljerørledningen, Dakota Access Pipeline, er omdiskutert fordi den skal føres gjennom urfolks hellige områder og viktigste drikkevannskilde.

– Dette er ikke en seier ennå, men det gir mektige oljeselskaper og banker en ny mulighet til å tenke seg om og stoppe prosjektet, uttaler Tollefsen.

– En vekker for norske banker

Hærens ingeniørkorps, som eier deler av grunnen der den planlagte oljerørledningen skal passere, vil foreløpig ikke gi tillatelse til at Dakota Access får passere under den oppdemmede innsjøen Oahe ved urfolksområdet Standing Rock.

Beslutningen regnes som en viktig seier for miljøforkjempere og for de innfødte siouxene. De har kjempet mot prosjektet siden april i år.

– Gratulerer til folket i Standing Rock Sioux reservatet og alle som har støttet kampen, skriver FNs spesialrapportør for urfolkssaker Victoria Tauli-Corpuz på Facebook.

Victoria Tauli-Corpuz

FNs spesialrapportør for urfolkssaker Victoria Tauli-Corpuz er glad på urfolkenes vegne.

Foto: Mattis Wilhelmsen / NRK

Prosjektet er kostnadsberegnet til 30 milliarder kroner. Både DNB, KLP og Storebrand er inne i prosjektet økonomisk.

Sindre Stranden Tollefsen

Sindre Stranden Tollefsen, kommunikasjonssjef i Framtiden i våre hender.

Foto: Kirkens Nødhjelp

– Dette en vekker for norske banker. De må ta hensyn til de massive protestene og det at prosjektet nå stoppes av miljøhensyn, påpeker Tollefsen.

Visesekretær for hærens sivile innsats, Jo-Ellen Darcy, sier avgjørelsen er basert på behovet for å «undersøke alternative ruter» for rørprosjektet. Hun understreker at dette ikke utelukker at rørledningen kan bli lagt under reservoaret.

– Selv om vi har hatt en vedvarende diskusjon og informasjonsutveksling med siouxene ved Standing Rock og Dakota Access, er det tydelig at det er mer jobb som må gjøres, sier hun.

– Alvorlig feil

Guvernør Jack Dalrymple i North Dakota kaller avgjørelsen en «alvorlig feil» som «forlenger den farlige situasjonen» med flere hundre demonstranter som overnatter ute på statlig land i kaldt vintervær.

Kongressmedlem Kevin Cramer sier at hæren sender et «svært kjølig signal» for framtidens infrastruktur i USA.

Oljerørledningen strekker seg gjennom fire delstater og er i stor grad ferdigstilt, bortsett fra delen som er planlagt under innsjøen Oahe.

– Vi kom hit i går og forventet det verste, men dette er den beste nyheten vi noen gang har hørt - beste nyheten for urfolk, for hele USA, for alle. Vannet er dyrebart, sier Adan Bearcub. Han er nettopp ankommet Standing Rock fra staten Washington.