Artisten Miia debuterer som joiker på sin egen 21 års dag

– Jeg håper at folk som ser det får et inntrykk av hvem jeg er, og at de kanskje til og med liker meg, og ikke minst liker joiken?

MIIAs nye singel på Spotify

Artisten MIIA joiker onkelen sin i programmet «Muitte mu».

Foto: RuneBendiksen

Mia Brubakken heter hun, men artistnavnet hennes er MIIA. For mange er hun kanskje et ukjent navn, men musikken hennes er faktisk spilt av mer enn 20 millioner ganger på strømmetjenester som Spotify og Hype machine.

Ny låt på Spotify

Nå har det unge talentet nylig gitt ut sin første singel på flere år. Mia forteller at hun hadde lyst til å gi den ut samtidig med joikedebuten i programserien «Muitte mu».

– Jeg ville at det skulle være noe nytt som folk kan høre på, i tilfelle de liker programmet der de hører meg joike, sier hun.

Joachim og Mia
Foto: Camilla Egren / NRK

Joiken hun har laget heter Joachim, og den er til hennes «eanu», onkelen som hun har jobbet sammen med som artist. Joachim er musikkprodusent i Los Angeles, og kjenner derfor bransjen i USA. I «Muitte mu» forklarer Mia hvorfor hun nå ønsker å joike sin onkel, som hun alltid har sett opp til og er veldig glad i.

Joik og bursdag

Når Mia nå debuterer som joiker på sin egen bursdag, innrømmer hun at det er både skummelt og fint.

– Jeg er mest nervøs for å høre meg selv snakke på TV, sier hun humoristisk.

– Oj, har hun bursdag samme dag som programmet går på tv? sier joikelærer Johan Anders Bær, som benytter anledning til å gratulere henne med dagen.

– Mia er en modig og flink artist, så jeg gleder meg på hennes vegne. Dette blir bra.

Se Mias reise inn i joikens verden på NRK1 den 24. nov kl 22.30, eller på NRK TV

Johan Anders og Mia klar for joiking

OVERRASKELSE: Joikelærer Johan Anders har mange måter å undervise i joiking på.

Foto: NRK

Korte nyheter

 • Magga-kritihkka soardida

  Nordkalottfolket leat čađahan erenomáš buori válggaid, muhto ožžot dál kritihka ahte fuonidit sámi giela ja kultuvrra. – Mun bálán ahte šaddá vel váddásat gohčodit iežat sápmelažžan nu go debáhta lea šaddan dál, lohká bellodatjođiheaddji Toril Bakken Kåven Nordkalottfolket:is. Son lohká ahte Ole Henrik Magga kritihkka erenomážit lea čuohcan sutnje.

 • 91 olbmo errejuvvon Bådådjos

  Dan maŋimuš jándora leat registrerejuvvon golbma ođđa covid-19 njoammuma Bådådjos. Gielda diehtá geas njoammun lea boahtán. Nu dieđiha dearvvašvuođajođiheaddji Stian Wik Rasmussen Bådådjo gielddas. Dál leat 91 olbmo gávpogis geat leat errejuvvon.

 • GoT-stjerne blir urfolksambassadør

  Game of Thrones-stjernen, danske Nikolaj Coster-Waldau skal sammen med filmskaperne Kukâka Coster-Waldau og Baltasar Kormákur bidra til å markedsføre urfolksfilm og filmindustri.

  De tre har inngått avtale med Arctic Indigenous Film Fund (AIFF) om å promotere urfolksfilm i den internasjonale filmindustrien.

  AIFF er et nytt filmfond etablert av Internasjonalt samisk filminstitutt (ISFI). Det melder nettverket for arktiske universiteter UArctic.

  Nikolaj Coster-Waldau
  Foto: HBO Nordic