– En uting at regjeringen ikke viser interesse for konferansen

Verdens kanskje største samiske artist sendte en hilsen til urfolkskonferansen, og kalte det for en uting at ikke regjeringen har vist interesse for den.

Mari Boine

Mari Boine kom med kritikk av regjeringen utenfor Stortinget under gårsdagens konsert i forbindelse med stemmerettsjubileet.

Foto: Johannes Andersen

– Og denne har jeg lyst til å sende som en hilsen opp til urfolkskonferansen, som foregår i Alta nå, jeg synes det er viktig at når man oppnår sine rettigheter, som et vestlig menneske, så er det viktig å vise solidaritet og følge med på hva som foregår, også blant dem som ikke får sin stemme hørt, sa Mari Boine til sitt publikum på Eidsvoll Plass i Oslo.

Før hun fortsatte med å rette en pekefinger til regjeringen som ikke har vist seg på konferansen i Alta, der urfolk fra hele verden er samlet.

– Jeg synes det er en uting at for eksempel denne regjeringen ikke viser noen interesse for denne konferansen, så det her er en hyllest til de som står på, før hun sang sangen sin "Elle", kjent fra filmen Kautokeino-opprøret.

Statsekretær i Utenriksdepartementet (UD), Torgeir Larsen, har tidligere denne uken møtt kritikken fra samisk hold vedrørende ministrenes manglende tilstedeværelse i Alta på denne måten:

– Dette er en konferanse av urfolk, for urfolk, hvor det tidlig har vært klart at regjeringen som sådan ikke skulle tale på konferansen.

Hør Mari Boines hilsen fra scenen: