Hopp til innhold

– En uting at regjeringen ikke viser interesse for konferansen

Verdens kanskje største samiske artist sendte en hilsen til urfolkskonferansen, og kalte det for en uting at ikke regjeringen har vist interesse for den.

Mari Boine

Mari Boine kom med kritikk av regjeringen utenfor Stortinget under gårsdagens konsert i forbindelse med stemmerettsjubileet.

Foto: Johannes Andersen

– Og denne har jeg lyst til å sende som en hilsen opp til urfolkskonferansen, som foregår i Alta nå, jeg synes det er viktig at når man oppnår sine rettigheter, som et vestlig menneske, så er det viktig å vise solidaritet og følge med på hva som foregår, også blant dem som ikke får sin stemme hørt, sa Mari Boine til sitt publikum på Eidsvoll Plass i Oslo.

Før hun fortsatte med å rette en pekefinger til regjeringen som ikke har vist seg på konferansen i Alta, der urfolk fra hele verden er samlet.

– Jeg synes det er en uting at for eksempel denne regjeringen ikke viser noen interesse for denne konferansen, så det her er en hyllest til de som står på, før hun sang sangen sin "Elle", kjent fra filmen Kautokeino-opprøret.

Statsekretær i Utenriksdepartementet (UD), Torgeir Larsen, har tidligere denne uken møtt kritikken fra samisk hold vedrørende ministrenes manglende tilstedeværelse i Alta på denne måten:

– Dette er en konferanse av urfolk, for urfolk, hvor det tidlig har vært klart at regjeringen som sådan ikke skulle tale på konferansen.

Hør Mari Boines hilsen fra scenen:

Korte nyheter

 • Savnet person i fjellene i Jokkmokk

  En eldre person skal være savnet i fjellene i Jokkmokk kommune i Sverige, skriver SVT Sameradioen på deres hjemmesider. 68-åringen forlot Vaisaluokta i Jokkmokk kommune i Sverige forrige torsdag og skulle etter planen gå ned i Hellmobotn i Hamarøy kommune i Nordland. På bakgrunn av at personen verken har kommet frem eller hørt av seg til noen, etterlyses han derfor nå i sosiale medier. Sameradioen skriver at de ikke har fått bekreftet om det er startet søk av personen fra politiets side på svensk side. Politiet i Norge sier til NRK at de har mottatt informasjon om at en person skal være savnet, men at de ikke er involvert i saken og ikke kan bekrefte om det pågår søk etter vedkommende. NRK har ikke lyktes å fått tak i politiet i Sverige.

 • Kristin Harila vuot gorŋgnen várrečohkkáide

  Finnmárkolaš Kristin Harila lea dál fitnán 11 daid 14 plánejuvvon várrečohkaide. Bearjadaga ija miel joavddái son Gasherbrum I (8080 moh) čohkii. Golbma beaivvi ovdal, borgemánu 8. Beaivvi gorŋgnii son gis Gasherbrum II (8034 moh). Várit leaba máilmmi 11. ja 13. Stuorámus várit. Harila aiggošii fitnát buot máilmmi váriin mat leat badjel 8000 mehter, ja ulbmil livčče dahkat dan guđá mánus ja guđa beaivvis.

 • SMAILI er månedens Urbi for juli

  Det er ikke så vanlig at artister gir ut musikk i juli. De er mer fokusert på festivalene.

  Likevel har samiske artister, som SMAILI, Agnete Saba og Cazoo, gitt ut låter som var i sterk konkurranse i juli.

  Til slutt fikk SMAILI tittelen som månedens Urbi med sin coverversjon av Rihannas «Rude Boy», rett foran nesen på Agnete og Cazoo.

  SMAILI er karasjokjenta Aili Kathrine Wergeland Teigmos DJ navn, som hun har begynt å bruke når hun gir ut coversanger.

  På Márkomeanno festivalen forteller hun til NRK Sápmi at hun koser seg med å lage coverlåter og at det er en del av hennes natur.

  – Det er sånn jeg startet, forteller hun.

  Videre forteller hun at det er en kunstnerisk frihet, fordi man mister litt av den kritiske røsten inni seg som sier «Nå må sangen være perfekt».

  – Den er allerede perfekt. Du må bare uttrykke deg, sier hun.

  Hør den nyeste musikken fra Sápmi på New Music Sápmi lista på Spotify.

  Aili sitter på scenen på Markomeanno iført sceneantrekk med sølje.
  Foto: Kolbjørn Norvang / NRK