Ida Emilie (16) vil ha fri for å feire samenes nasjonaldag

Fikk flere avslag, nå vil hun at samenes nasjonaldag blir gyldig fraværsgrunnlag i skolen.

Ida Emilie Lindseth

FØLELSER: – Når jeg tar på kofta, da føler jeg meg virkelig som en same. Det å bruke den på samenes nasjonaldag er utrolig viktig for meg, sier Ida Emilie Lindseth.

Foto: Privat / NRK

Samenes nasjonaldag, 6. februar, er en vanlig skole- og arbeidsdag på de fleste steder i landet. For å kunne delta på den offisielle feiringen i Oslo rådhus, søkte Ida om fri fra skolen.

– Jeg ble så lei meg da jeg oppdaget at det ikke står noe om det samiske i fraværsreglementet, og tenkte; Skal ikke jeg få lov til å feire min egen nasjonaldag? spør Ida.

Ida Emilie Lindseth

TRADISJON: – Samenes nasjonaldag betyr så mye for meg. Det er en tradisjon å dra på rådhuset for å spise lunsj. Ordføreren i Oslo er der og den samiske barnehagen synger samiske sanger, sier hun.

Foto: Privat / NRK

Til daglig går hun på Lillestrøm videregående skole.

Hun mener at siden samer og nordmenn er likestilte folkegrupper, så burde feiring av samenes nasjonaldag innføres som en gyldig fraværsgrunn på lik linje med 17. mai.

– Jeg føler at reglementet ikke gir meg lov til å utøve min samiskhet. 6. februar er min samiske dag, det er den ene dagen i året hvor jeg tar på kofta, sier Ida Emilie Lindseth.

Lover ikke innføring

De nye fraværsreglene er omstridte. Men ny rapport viser at fraværet i videregående skole er redusert med 20 prosent siden fraværsgrensen ble iverksatt. Evalueringsrapport er ventet våren 2020.

Kunnskapsdepartementet vil ikke love endringer.

– I så fall må vi vurdere hvilke konsekvenser det vil få, og hva som kan være gode løsninger, sier statssekretær Tom Erlend Skaug.

Tom Erlend Skaug

SKOLER: Kunnskapsdepartementet har ansvaret for blant annet barnehager og skoler i Norge. Her er statssekretær i Tom Erlend Skaug.

Foto: Astrid Waller

Han håper at samiske elever får en fin feiring av samenes nasjonaldag, både i og utenfor skolen.

– Jeg vet at mange skoler rundt om i landet bruker dagen som en god anledning til å lære mer om samisk kultur, språk og historie, sier Skaug.

Oppfordrer samfunnet

Ida Emilie har i et eget skriv til Sametinget og nettsiden ung.no, bedt om råd om hva hun kan gjøre for å få godkjent 6. februar som en fridag.

Sametingsråd Mikkel Eskil Mikkelsen ønsker at skolene skal delta i feiringen.

– Vi anmoder skoleeiere og ledere å legge til rette slik at alle kan feire og lære om det samiske den dagen. Fraværsreglementet kan være utfordrende for mange, men vår henstilling til skoler, er å se dagen fra et læringsperspektiv, sier Mikkelsen.

Mikkel Eskil Mikkelsen

UTDANNING: Sametingsråd Mikkel Eskil Mikkelsen har det politiske ansvaret for utdanning og likestilling på Sametinget.

Foto: Tor Egil Rasmussen / NRK

Han mener at alle i samfunnet bør se på hva slags arbeid man planlegger for dagen.

– Det er også et problem at møter blir satt til 6. februar.

Nå blir det feiring

Etter flere avslag fikk Ida Emilie likevel fri fra skolen til å feire samenes nasjonaldag. Det er rektor i Lillestrøm videregående skole som har gitt henne godkjent fravær for å feire.

– Jeg gleder meg sykt mye til å feire meg selv, sier Ida Emile.