Hopp til innhold
Elev på videregående skole
Foto: Thomas Brun / NTB scanpix

Fraværsgrense i skolen

Oppsummert

Det samlede fraværet i den videregående skolen har gått kraftig ned etter innføringen av fraværsgrensen. Tall for skoleåret 2016-2017 viser at fraværet falt med 30 prosent. Nedgangen var størst for yrkesfag.

 • Helsedirektoratet støttar forslag om å fjerne legeattest ved sjukefråvær

  Helsedirektoratet støttar Utdanningsdirektoratets forslag om å fjerne kravet om legeattest ved sjukefråvær for elevar i den vidaregåande skulen, skriv dei i ei pressemelding. Direktoratet skriv at dette vil kunne redusere arbeidsbelastninga til fastlegane, som også er i tråd med tilrådingane til Ekspertutvalet for gjennomgang av allmennlegetenesta.

 • Fraværsreglene: Lover snarlig endring i videregående skole

  Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) får mandag forslag fra Utdanningsdirektoratet (Udir) om hvordan man kan endre fraværsregler i skolen

  En del av utfordringen som Nordtun nå lover å ta tak i, er all tiden fastlegene må bruke for å attestere fravær for elever i videregående skole.

  – Fravær er ett av symptomene på at vi må gjøre skolen bedre for flere. Vi jobber nå langs flere spor for å snu de negative trendene vi har sett særlig på mellomtrinnet og i ungdomsskolen, sier Nordtun til VG.

  Direktoratet har i forslaget endret strykgrensa fra 10 til 15 prosent, men samtidig gått vekk fra skillet mellom dokumentert og udokumentert fravær. Før kunne man ha inntil 10 prosent udokumentert fravær i et fag, mens med de nye reglene risikerer man stryk ved 15 prosent fravær.

  Elevorganisasjonen frykter at en endring i fraværsreglene vil føre til en «stryk-bølge».

  – Disse foreslåtte endringene vil føre til at mange tusen flere stryker i videregående enn i dag. Vi er sjokkerte over at direktoratet har funnet disse reglene som beste alternativ, sier Petter Andreas Lona, leder i Elevorganisasjonen.

  Elevorganisasjonen mener det er riktig av regjeringen å rette fokus mot økende fraværstall, men at «dette er så komplekst at det ikke kan løses med rigide regler».

  – Elevene med høyt fravær må få hjelp gjennom et sterkere lag rundt eleven, en styrket skolehelsetjeneste og flere lærere, ikke regler som straffer skolefravær, sier Lona.

  Forslag om endringer i fraværsreglene sendes på høring senere i høst.

 • Kjerkol går inn for å skrote krav til legeattest på videregående

  Et Ap-utvalg ledet av helseminister Ingvild Kjerkol går inn for å skrote kravet om at elever på videregående skole må ha legeattest ved fravær.

  Hensikten er å avlaste fastlegene for oppgaver.

  Utvalget foreslår også å øke antall egenmeldingsdager for arbeidstakere til 16, mot dagens tre. Forslagene skal behandles på Arbeiderpartiets landsmøte, men utvalget er ledet av partiets fremste helsepolitikere: Helseminister Ingvild Kjerkol og helsepolitisk talsperson på Stortinget, Cecilie Myrseth.

  Forslagene er i tråd med hva regjeringens ekspertutvalg la fram tidligere denne uka.

  (NTB)

 • Regjeringen gjeninnfører fraværsregler til høsten

  Etter den kommende sommerferien gjeninnfører regjeringen de vanlige fraværsreglene på ungdomsskolen og i videregående skole. Det melder regjeringen i en pressemelding.

  – Det betyr at elevene ikke lenger kan bruke egenmelding eller bekreftelse fra en forelder for å dokumentere fravær av helsegrunner. Alt helserelatert fravær vil heller ikke kunne bli unntatt på vitnemålet, skriver regjeringen i pressemeldingen.

  Fraværsgrensen i videregående skole fungerer slik at hvis en elev har mer enn 10 prosent udokumentert fravær i et fag, får ikke eleven karakter i faget. Eleven kan få dokumentert fravær med gyldig dokumentasjon.

  Det var under pandemien at regjeringen innførte midlertidige unntak for dokumentasjonskravet ved helserelatert fravær.

  – Under pandemien ville vi unngå at elever med symptomer på luftveissykdom gikk på skolen av frykt for høyt fravær, samt unngå smitte og spredning av koronavirus. Jeg er veldig glad for at samfunnet er tilbake i en mer normal hverdag, også i skolen. Det betyr at vi går tilbake til vanlige regler og rutiner for tilstedeværelse på skolen til høsten, sier kunnskapsminister Tonje Brenna i pressemeldingen.

  Til NRK sier Høyres skolepolitiske talsperson, Jan Tore Sanner, at Høyre har bedt regjeringen innføre den vanlige fraværsgrensen siden februar.

  – Jeg er glad for at regjeringen endelig har innsett at fraværsgrensen gjør norsk skole bedre.

  Han mener mange elever har mistet viktig undervisningstid på grunn av fraværsgrensen.

  – Fraværet av fraværsgrensen og ingen eksamen har bidratt til at mange stoler har stått tomme i norske klasserom.

  SV mener det er et feilspor å gå tilbake til fraværsgrensen slik det var før pandemien.

  – Koronaskolen har gitt oss en masse erfaringer, og en av erfaringene er at fraværsgrensa er rigid og lite fleksibel. Så lite fleksibel at den måtte sløyfes gjentatte ganger, sier utdanningspolitisk talsperson i SV, Freddy André Øvstegård, til NRK.

  – Regjeringa bør derfor ikke gjeninnføre den samme gamle grensa, men heller lage et fraværsreglement som passer bedre med virkeligheten, der elevene ikke må dra til legen for å dokumentere at de er forkjøla, legger han til.

 • Vil ha egen fraværsgrense

  I Oslo vil Høyre nå ha en egen, lokal fraværsgrense for elever i videregående skole.

  Det skriver Dagsavisen.

  Solberg-regjeringa innførte fraværsgrense på 10 prosent nasjonalt i 2016, men grensa er nå satt på vent på grunn av koronapandemien.

  Høyre er redde for at grensa aldri vil tas i bruk igjen, og vil sikre at Oslo fortsetter med en slik grense.

  Men de får lite støtte fra byrådet, som overfor avisa reagerer på at forslaget kommer mens skolene er hardt pressa i en pandemi.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no