Hedret for radioshow på utrydningstruet språk

– Det føles fantastisk at publikum lytter på oss – man blir jo rørt.

Máret Steinfjell ja Inga Márjá Steinfjell

GULLSPRÅK-FORKJEMPERE: Her mottar Máret Steinfjell og Inga Marja Steinfjell Gollegiella-prisen fra den svenske kultur- og demokratiministeren Alice Bah Kuhnke. Overrekkelsen fant nylig sted i Stockholm.

Foto: Jannie Flodman / Sveriges Radio

– Hvem mottar priser for noe man kun har drevet med i ni måneder? Jeg trodde det var en spøk, sier Máret Steinfjell til utmerkelsen hun og hennes storesøster Inga Marja Steinfjell mottok.

Nylig ble de tildelt språkprisen «Gollegiella» ved en høytidelig seremoni i Stockholm.

Søstrene mottar prisen for deres sørsamiskspråklige radioprogram «Steinfjell & Steinfjell».

Programmet produseres av den svenske sameradioen, men sendes ukentlig også i Norge på NRK Sámi Radio.

– Prisen betyr veldig mye. Noen har lagt merke til vårt arbeid – og verdsetter det, sier yngstesøster Máret Steinfjell ifølge SVT Sápmi og SR Sameradion.

– Har betydning også for andre

– Det føles fantastisk at publikum lytter på oss. Man blir jo rørt. Dette bekrefter at vi kjenner vårt eget samfunn og vår språkkrets godt. Dette har betydning også for andre, og ikke bare for min søster og meg, sier Máret Steinfjell.

Steinfjell-søstrene er oppvokst i Kautokeino, men har også bakgrunn fra Namsskogan i Trøndelag. Begge er flerspråklige, og snakker både nord- og sørsamisk flytende.

Nettopp sørsamisk er oppført på Unescos liste over språk som er alvorlig utryddingstruet.

«Språkrevolusjon»

Slik begrunnes prisen overfor søstrene:

«Juryen for Gollegiella belønner Máret Steinfjell og Inga Marja Steinfjell blant annet for det sørsamiske talkshowet Steinfjell & Steinfjell, som på kort tid er blitt en liten språkrevolusjon og en viktig del av språkrevitaliseringen i det sørsamiske området».

Radioshowet «Steinfjell & Steinfjell» kan du høre på NRK Sápmis radiokanal, NRK Sámi Radio, hver fredag klokken 18 – eller når du vil via vårt nettradiotilbud her.

  • Hør en av episodene her:
Talkshow på sørsamisk med søstrene Steinfjell om de viktigste hendelsene i Sápmi, de mest komiske språkproblemene og utfordringene som finnes i ett så truet språk.

Belønnes for språkutvikling

Jan Skoglund Paltto, Kirsi Paltto, og Máret och Ingá Márjá Steinfjell

HEDRES: Jan Skoglund Paltto og Kirsi Paltto.

Foto: Jenny Israelsson Skoglund / SR Sameradion & SVT Sápmi

Steinfjell-søstrene deler Gollegiella-prisen med ekteparet Kirsi og Jan Skoglund Paltto fra Tanadalen.

Ekteparet belønnes for deres innsats i utviklingen av verktøy og språkopplæringsmetoder både overfor nord-, lule- og sørsamisk.

Slik lyder begrunnelsen overfor dem:

«Juryen (...) belønner også Kirsi Paltto og Jan Skoglund Paltto for deres mangeårige arbeid med å fremme de samiske språkene nord-, lule--, og sørsamisk.

De har gjennom årene hatt, og har også i dag, en viktig rolle som utviklere av språkopplæringsmetoder og verktøy både for nybegynnere og for morsmålstalende barn, ungdom og voksne.»

Minister- og presidentgratulasjoner

Jan Tore Sanner (H)

GRATULERTE VINNERNE: Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / Scanpix

– Målet vårt er å øke antall språkbrukere og øke bruken av samisk på alle arenaer. Slik har samisk språk en fremtid.

– Prisvinnerne er gode forbilder på hvordan vi kan ta i bruk nye formidlingskanaler for samisk språk og kultur, sier sametingspresident Aili Keskitalo ifølge Regjeringen.no (ekstern lenke).

– Det er gledelig at bruk av teknologi gir nye muligheter for opplæring og bruk av de samiske språkene, sier Jan Tore Sanner.

Prissummen på 15.000 euro deles mellom de fire vinnerne.