Hopp til innhold

Mor og far kan ikke hjelpe Kristin med leksene fordi de ikke forstår

Faren er undervisningsleder i kommunen. Mora er lærer.

Kristin Tvare

Kristin Tvare fikk det samiske språket i gave av sine foreldre.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Det er kanskje litt spesielt når mor og far ikke forstår hva leksene mine går ut på, og de ikke har kunnet hjelpe meg. Men jeg har fått meget god oppfølging og hjelp både fra skolen og klassekameratene, forteller Kristin Tvare til NRK.

13-åringen svarer på flytende samisk når hun forteller om den spesielle tilværelsen. Historien er følgende:

Kristin går i 8. klasse på Deanu Sámeskuvla/Tana Sameskole. Alt foregår på samisk. Foreldrene - begge lærere - flyttet fra Østlandet til Tana for snart 30 år siden. Hjemme snakkes det norsk.

– En gave

– Jeg mener det er en fantastisk gave å kunne gi et barn et ekstra språk, sier Geir Tvare til NRK.

Han er undervisningsleder i Tana kommune, og angrer ikke et sekund på valget han og kona gjorde for omlag tolv år siden. I bygda de bor i, var det en barnehage hvor alt foregikk på samisk.

– Kristin ble sendt til barnehagen da hun var elleve måneder gammel, og barna er utrolig flinke til å tilegne seg språk, og jo tidligere de blir utsatt for språk, desto bedre, forteller Tvare.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kristin Tvare

Kristin går i 8. klasse på Tana sameskole. Her er hun på utplassering ved Diddi barnehage - en privat samisk barnehage.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Selv om morsmålet i familien er norsk, klarte Kristin å bli tospråklig lenge før hun skulle begynne på skole. Dermed var det naturlig at hun også begynte på sameskolen i kommunen.

På rød-lista

13-åringen blir dermed en av de som kan videreføre samisk - språket som er på UNESCOs røde liste over truede språk.

Om to uker presenterer sametingsrådet en fersk undersøkelse som viser situasjonen for samisk i dag. I mange områder i Norge har antall samiskbrukere gått dramatisk tilbake.

I september skal Sametinget behandle en melding om språket. Et av tiltakene som politikerne arbeider med er å få flere til å snakke samisk.

Også regjeringen har varslet at det er nødvendig med styrket innsats for de samiske språkene. I handingsplanen for samiske språk sier regjeringen blant annet:

«En trygg framtid for de samiske språkene forutsetter også at den enkelte same selv søker å styrke og utvikle sin egen kompetanse i samisk språk, bruke språket i flest mulig situasjoner, og så langt som mulig overføre sitt samiske språk til de neste generasjoner.»

– Var ikke klar

Knut Store er ordfører i Unjárga/Nesseby kommune. Han representerer også Arbeiderpartiet på Sametinget.

– Jeg har nok fått høre det av mine to eldste barn; hvorfor snakket du ikke samisk med oss slik at vi hadde kunnet det i dag, forteller han til NRK.

Ordføreren legger ikke skjul på at han gjorde gale valg i forhold til språket.

Knut Store, APs ordførerkandidat i Nesseby

Knut Store.

Foto: Piera Balto / NRK

– Man kan si at jeg ikke var klar. Jeg var ikke bevisst nok. Dessuten var det mye norsk i lokalmiljøet da. Heldigvis fikk vi Isak Saba-språksenter i kommunen etter hvert, og adskillig bedre tilbud i barnehage og skole. Derfor klarte også jeg å endre på språkbruken hjemme, og vårt yngste barn snakker samisk flytende, forteller Store.

Hans oppfordring til andre foreldre er entydig.

– Snakk samisk med barna så tidlig som mulig.

Vil holde på samisken

Kristin Tvare i Tana er glad for at hun fikk muligheten til å lære seg samisk i en kommune hvor språket brukes daglig.

– Jeg håper jeg får meg en jobb hvor jeg kan bruke språket daglig slik at jeg beholder det videre i livet, sier hun til NRK.

Pappa Geir mener dette lot seg gjøre fordi kommunen har institusjonene som trengs.

– Vi har samiske barnehager, en kommunal skole hvor samisk er førstespråket og en kulturskole som bygger videre på språket og kulturen. Det går an å gjøre et barn samisktalende uten at foreldrene er det. Det tror jeg ikke er mulig så mange andre steder i landet, sier han.

Han understreker at det også har gått svært bra i andre fag som for eksempel matematikk og samfunnsrelaterte fag.

Korte nyheter

  • Skånland: Besøksforbud på sykehjem grunnet omgangssyke

    Ifølge et tips Harstad Tidende har fått tips om at Skånland sykehjem i Tjeldsund kommune er stengt for besøkende på grunn av et smitteutbrudd.

    En pårørende av beboer på et sykehjem i Tjeldsund kommune i Sør-Troms mener sykehjemmet i Skånland er avstengt på grunn av smitteutbrudd.

    Det skriver Harstad Tidende.

    – Jeg skulle besøke noen som bor der, men fikk ikke komme inn. Det har vært stengt for besøk en ukes tid, sier tipseren til Harstad Tidende fredag ettermiddag.

    Ifølge ordfører i Tjeldsund kommune, Robin Ridderseth, er det ikke en farlig situasjon.

    – Det minner mest omgangssyke, og er ikke et alvorlig utbrudd. Det er likevel innført besøksrestriksjoner, som oppheves i løpet av helgen, sier ordføreren til NRK.

  • Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar

    Stáhtaráđis gonagaslaš šloahtas odne lea stáhtaministtar, Jonas Gahr Støre, almmuhan iežas stáhtaráđđemolsašumiid.

    Jan Christian Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar.

    Romsalaš Cecilie Myrseth lea nammaduvvon ealáhusministtarin ja Marianne Sivertsen Næss lea ođđa guolástusministtar.

    Marianne Sivertsen Næss lea Hámmerfeastta ovddeš sátnejođiheaddji ja dál son lea vuosttas háve nammaduvvon stáhtaráđđin.

    Ekstraordinært statsråd
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Bekreftet: Vestre blir ny helseminister

    Jan Christian Vestre blir helseminister etter Ingvild Kjerkol. Cecilie Myrseth blir næringsminister, mens Marianne Sivertsen Næss blir fiskeriminister.

    Vestre (Ap) kommer fra jobben som næringsminister. Det blir Myrseth (Ap) fra Troms som overtar etter ham. Sivertsen Næss (Ap) fra Finnmark er et nytt fjes i regjeringen og kommer fra rollen som leder av energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

    De tre ble presentert på Slottsplassen etter et ekstraordinært statsråd på slottet fredag.