Følelsesladd møte med Sameland – smeltet superstjernen

Nå har han forelsket seg – og ønsker å la familien ta del i eventyret på vidda.

Robbie Fowler med lasso

Robbie Fowler forelsket seg i den lyse våren i nord. Lassokasting var en av aktivitetene han fikk kastet seg ut på.

Foto: Johan Mathis Gaup / CPM

Fotball-legenden Robbie Fowler var usikker på hva som ville møte han i Sameland, til tross for forfatter Ragnhild Lund Ansnes forhåndsreklame. Besøket overgikk hans villeste fantasier, og nå har han forelsket seg og ønsker å la familien ta del i dette eventyret, som han selv opplevde.

Fotballstjernen og forfatter Ragnhild Lund Ansnes har blitt gode venner de senere årene, og det at Ragnhild lokket med en spesiell opplevelse og samisk kultur, var det som gjorde at Fowler sa ja til å gjøre noe utenom det han vanligvis ikke gjør.

Folkene var naturlige og varme mot meg, og det tror jeg skyldes den fantastiske naturen og lyset her. Det fikk meg til å slappe av totalt og senke skuldrene, og tror faktisk man kunne lagt klokka i lomma i par dager her.

Robbie Fowler

Boksignering i Alta og to supporterfester var målet, i tillegg til å bli kjent med samisk kultur.

Håvard hedret

Både den tidligere fotballspilleren og forfatteren har fått med seg at Håvard er stor fan av Liverpool og at han ikke fikk signert hjemmetrøye under OL, som en del andre gullvinnere fikk.

Robbie Fowler hedrer Håvard Klemetsen

Robbie Fowler hedret Kautokeinos store sønn og OL-gullvinner Håvard Klemetsen.

Foto: Johan Mathis Gaup / CPM

Fredag kveld kunne en beveget Håvard Klemetsen bli joiket opp til scenen for å motta en slik en, på vegne av Liverpool FC, Liverbirds Kautokeino, Fowler og Ragnhild.

– Folk tror jeg er en stjerne, men se på Håvard som er individuell utøver og en lagspiller; det er jeg som blir imponert og «starstrucked» nå, smilte Robbie Fowler da han overrakte drakta signert av to Champions League-vinnere og han selv.

Håvard holdt en beveget takketale, der han uttrykte stor beundring for mannen med 121 mål i ligaen og Premier Leagues raskeste hat trick, for klubben i hans hjerte.

Samisk kultur

Og Fowler fikk en stor dose samisk kultur på kveldstreffet.

Først fikk både han og forfatteren hver sin spesialdesignede Liverpool-luhkaer laget av Mai Lise Mienna, med både Liverbirdsen, You`ll never walk alone og navnet inngravert.

Men det som gjorde størst inntrykk var nok at unge Mikkel Rasmus Logje hadde laget en personlig joik til gjesten, innspilt i studio, som han kunne ta med seg og forhåpentligvis få spilt av på Anfield. Da var det like før tårene kom, for den ellers sindige Fowler.

Robbie Fowler og Ragnhild Lund Ansnes

Robbie Fowler og hans gode venn Ragnhild Lund Ansnes i lavvo på vidda.

Foto: Johan Mathis Gaup / CPM

– Jeg har reist en del og vært mye med Robbie, men så nære før tårene spruter har jeg aldri sett, konstaterte hans reisevenn og forfatter av to Liverpool-bøker og en biografi av legendariske Shankly.

Toppen av fredelighet

Men opplevelsene var ennå ikke over for engelskmannen. Neste dag bar det til Lahpoluoppal, der scooterkjøring og reinflokk sto på menyen.

– Dette gleder jeg meg til. Har aldri sett levende rein, og lang fra kjørt en snøscooter, sa Fowler mens sola splittet skyene og ønsket velkommen til kanskje den reneste samebygda i landet.

Og gjesten viste seg å være lettlært. Etter kort tid, suste både han og Lund Ansnes med hver sin reindriftssame bakpå i retning flokken, der oppgaven var å drive flokken en liten kilometer som en del av reinflyttingen.

Reportasjen fortsetter under bildegalleriet

Storfint besøk

På grunn av knapp tid bestemte følget seg for å stikke innom en nabosiida, der ingen ventet slikt et besøk, og øynene var store da de oppdaget hvem guide Mikkel Andreas Eira hadde med seg.

Folk tror jeg er en stjerne, men se på Håvard som er individuell utøver og en lagspiller; det er jeg som blir imponert og «starstrucked» nå.

Robbie Fowler

Gjesten ble invitert inn i lavvoen for kaffe og smaking av tørket reinkjøtt, og begge deler falt i smak. Litt surrealistisk ble det skrevet signaturer og tatt bilder av stjernen midt på vidda til stor glede for vertene, før turen ble avsluttet med obligatorisk lassokast og avskjedsklemmer for nye venner.

Fantastisk

At oppholdet hadde gjort inntrykk på Fowler kunne man ane, da han smilte bredt mens han oppsummerte turen på vei ned til Alta og boksignering.

– Det ekte sameland var bare helt fantastisk og oversteg alle mulige forventninger. Jeg elsker at barna driver med fotball, så det var stort å møte alle barna på fotballskolen fredagen. Temperaturen var bedre en forventet og overraskende friskt var det på vidda. Folkene var naturlige og varme mot meg, og det tror jeg skyldes den fantastiske naturen og lyset her. Det fikk meg til å slappe av totalt og senke skuldrene, og tror faktisk man kunne lagt klokka i lomma i par dager her, smiler Fowler.

– Jeg kommer tilbake, og da skal min familie få oppleve alt dette fantastiske fra den samiske kulturen og de flotte menneskene her oppe, er avskjedsordene til fotball-legenden, før han rister handa som farvel.

Robbie Fowler

Fowler hadde aldri kjørt snøscooter, men det tok ikke lang tid før han suste rundt flokken som en dreven gjeter.

Foto: Johan Mathis Gaup / CPM