Hopp til innhold

Foreslår å ære samiske krigshelter med veinavn eller navn på plasser

Sametingspolitiker Vibeke Larsen (Ap) foreslår at lokalsamfunnene må ta skjeen i egen hånd og selv hedre sine helter.

Vibeke Larsen og John J. Svineng

Vibeke Larsen (Ap) mener at krigshelter som John J. Svineng (lite bildet) fortjener å æres med veinavn, gatenavn eller eget navn på plass.

Foto: Bildemontasje/Arkiv / NRK/Ságat

– Ingenting hadde vel gitt mer informasjon til den oppvoksende slekt om stedets krigshelter og historien enn om man or eksempel fikk «Mamma Karasjok barnehage» eller «John J. Svinengs plass» i Karasjok. Å kjenne til fortiden gir oss kunnskap om nåtiden og er redskapet for å fremme en god fremtid. Derfor er historien viktig, uttaler Vibeke Larsen.

John J. Svineng

SAMISK KRIGSHELT: John J. Svineng.

Foto: Arkiv / Ságat

Larsen viser til gårsdagens NRKs oppslag om samiske krigshelter i Alta bataljonen som kjørte med rein og slede for å krige mot tyskerne.

Karasjokingen John J. Svineng (født 10.09.1917, død 03.06.1999) var en av de 830 mennene fra Vest-Finnmark, som i 60 dager fra og med midten av april 1940 kjempet mot tyskerne i Narvik-fronten.

I artikkelen forteller Svineng i et intervju med De samiske samlinger om sine opplevelser i Narvik-fronten.

– Alta bataljonen ble etter krigen behandlet svært dårlig i forbindelse med krigspensjonene , og den dag i dag mangler det en fullgod unnskyldning fra myndighetene for denne behandlingen. At det skal koste så mye å be om unnskyldning er uforståelig for meg, mener Larsen.

– Skjeen i egen hånd

Sametingspolitikeren mener at kommuner som Karasjok må muligens ta skjeen i egen hånd og selv hedre sine helter.

– I kommunene trenger man stadig nye gatenavn og man har bygninger og plasser som trenger egennavn. Man kan bruke disse fortiede krigsheltenes navn på gater, bygninger og plasser, og på den måten gi de et evig liv og heder. La de være en del av dagliglivet og gjennom dette vise vår stolthet overfor våre fortiede helter, foreslår Larsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Alta bataljon

En soldat i Alta bataljon speider etter fienden.

Foto: privat

Hun minner samtidig om at Nord-Norge ikke har en utpreget tradisjon på å kalle opp gater etter sine helter, men hun mener det er på tide å vise at hvis ikke myndighetene vil gi dem heder og ære så gjør lokalsamfunnene det selv.

– I utlandet har blant annet Narvik gitt navn til både bygninger, steder og gater. Dette er gjort for å minnes de som falt og de som ikke kom hjem hel etterpå, men også som en påminnelse om at hvorfor vi ikke kan tillate at en ny verdenskrig skal få utarte seg, argumenterer Vibeke Larsen.

Korte nyheter

  • Saia Stuenga girji evttohuvvon Davviriikkaid ráđi bálkkašupmái

    Saia Stuenga nuoraidromána «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii», mii almmuhuvvui 2023:s lea evttohuvvon Davviriikkaid ráđi nuoraid- ja mánáidgirjjálašvuođa bálkkašupmái.

    Dan čállá Davviriikkaid ráđđi preassadieđáhusas.

    Máŋga dán jagi evttohuvvon girjjiin fátmmastit gažaldagaid eallima ja jápmima birra, ja okta fáddá lea olbmo ja luonddu gaskavuohta, čállá ráđđi preassadieđáhusas. Vuoiti almmuhuvvo golggotmánu 22. beaivvi.

    Saia Stuenga ođđa girji: Hamburgerprinseassa - Eallá dušše oktii
    Foto: Davvi girji
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • «Stjålet»-skuespiller: – Alt er basert på ekte hendelser

    Loga sámegillii.

    – Alt er basert på ekte hendelser. Det er det livet samer må tåle på svensk side av Sápmi.

    Det forteller skuespiller, artist og reindriftsutøver Simon Issat Marainen. Han spiller Olle i filmen Stjålet, som nå er på topp ti i 71 land.

    Filmen tar for seg reindriftsmiljøet i Nord-Sverige, og splittelsen mellom sáme og andre innbyggere som mener samene har skylden for alt vondt.

    – Mye inngrep, rasisme, du blir ikke tatt på alvor, du føler deg oversett, og det har konsekvenser for din psykiske helse.

    Slik beskriver Marainen situasjonen, både på svensk side og ellers.

    – Samiske næringer er undertrykket på svensk side, spesielt reindrifta, mener han.

    – Det var spesielt å se filmen. Jeg er meget fornøyd med resultatet. Sterke følelser, og i filmen ser man mye som kjennes sterkt, når en ser alt en reindriftsutøver må tåle.

    Gula olles jearahallama dás.