Hopp til innhold

– Altabataljonen reddet de kongelige under krigen

Det var ikke bare de norske styrkene på Midtskogen som reddet de kongelige da tyskerne invaderte Norge. Ifølge statsviter Frank Aarebrot var Altabataljonen avgjørende for at kronprinsesse Märtha og henne barn kom seg til USA.

Alta bataljon på Altagård

Altabataljonen på hovedkvarteret Altagård.

Foto: Lånt ut av Even Blomkvist

– Gutta på Midtskogen reddet Kongen, men husk at kronprinsesse Märtha, og vår nåværende konge, Harald, og hans søstre, ble sendt ut via Barentshavet. De ble sendt ut via Nord-Finland og Russland, og seilte til Amerika. Det hadde de ikke kunnet gjort hvis det hadde vært tyske flybaser i Finnmark. Det ville vært for farlig, fortalte professor og statsviter Frank Aarebrot under torsdagens 200 minutters lange TV-sending om krigen i Norge.

Aarebrot viet flere minutter til Altabataljonens innsats.

– At Altabataljonen holdt tyskerne vekk fra Finnmark var grunnen til at kronprinsesse Märtha, Harald, Astrid og Ragnhild kunne komme seg ut av landet. Det var ikke bare gutta på Midtskogen som reddet de kongelige. Det gjorde også Altabataljonen, selv om vi velger ikke å snakke om det. Jeg vet ikke hvorfor, sa Aarebrot.

Kampene i Narvik

Frank Aarebrot

Frank Aarebrot.

Foto: ÅGE ALGERØY / NRK

Kampene i Narvik, hvor tyskerne led sitt første nederlag, mener Aarebrot ikke har fått den oppmerksomheten den fortjener - i hvert fall ikke i Norge. I Narvik kjempet Altabataljonen sammen med allierte styrker.

– Seieren i Narvik er på mange måter glemt, men den er husket i Polen og Paris. Narvik er krigsnavnet som forbindes med Norge, sa Aarebrot.

Ifølge Aarebrot var Altabataljonen svært viktig i Narvik-kampene.

– Nord-Norge var fritt én måned lengre enn Sør-Norge. Dette skyldtes ikke minst Altabataljonen. Altabataljonen er et norsk-samisk fellesprosjekt, ville vi sagt i dag, men den er den eneste bataljonen som slo tyskerne, og de greide å holde landsdelen én måned lenger enn i sør - dobbelt så lenge, sa Aarebrot.

Tøffe soldater

Ikke bare deltok Altabataljonen mot tyskerne i Narvik. Aarebrot minner om at deler av bataljonen ble mobilisert til å kunne slå tilbake mot en eventuell russisk invasjon.

– Det var en tofrontskrig, og de kom fra det med ære. De slåss med snøen rett i trynet, og det var i det hele tatt tøffe vinterforhold. Det å gå til stormangrep med bajonett, mens stormen pisker deg rett i trynet – det er slikt som får folk til å grave seg ned med turskiene i dag, sa Aarebrot.

Etter hvert trakk de allierte soldatene seg ut av Narvik. Aarebrot tror Nord-Norge kunne holdt lengre hvis Altabataljonen hadde fått hjelp.

Populært på Twitter

På sosiale medier er foredraget til Frank Aarebrot populært. Det viste seg også sist han var på lufta, med 200 minutter om grunnlovsjubileet.

Emneknaggen #nrkfrank ble hyppig brukt på Twitter under programmet torsdag kveld. Mange uttrykte glede over Aarebrots fremheving av Altabataljonen og kampene i Narvik.

Her er et knippe:

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold