Hopp til innhold

Etterspør resultater av læremiddelsatsing

Sametinget har gitt 2,8 mill.kroner til Drag skole i Tysfjord til utvikling av lulesamiske læremidler. Men sametingsrepresentant Miriam Paulsen har ikke sett resultater av denne store satsingen.

Sametingsrepresentant Miriam Paulsen etterlyser resultater etter storstilt læremiddelsatsing.

Sametingsrepresentant Miriam Paulsen etterlyser resultater etter storstilt læremiddelsatsing.

Foto: Harrieth Aira / NRK

– NSR foreslo i forbindelse med behandlingen av Sametingets strategiske læremiddelplan at Drag skole skulle bli en ressursskole for læremiddelutvikling i lulesamisk område. Og Sametinget bevilget penger til Drag skole både i 2009 og i 2010 for utvikling av læremidler. Og nå vil jeg vite status for arbeidet, sier Miriam Paulsen.

Etter mye kritikk og stor debatt der blant annet foreldre ved Drag skole vurderte å trekke barna sine fra førstespråks-undervisningen på grunn av manglende lulesamiske læremidler, og der også Barneombudet engasjerte seg i saken, vedtok Sametinget å etablere Drag skole som en læremiddelressurs i lulesamisk område. De gav to millioner til Drag skole i 2010 og 800 000 kroner i 2010 til denne storstilte læremiddelsatsingen.

Les tidligere artikler om denne saken: Vurderer å ta barna ut av skolen

Les også: Barneombudet besøkte lulesamene

Les også: Nå kommer bøkene

– Var en god idé, men hvor blir det av læremidlene?

Sametinget møtes til plenumssaling i neste uke, og Miriam Paulsen har fremmet spørsmål til Sametingsrådet om status for arbeidet med læremiddelutvikling til nytte for lulesamiske elever i grunnskolen.

– Sametinget har jo gitt penger til dette prosjektet helt siden 2009, men jeg kjenner ikke til at det er ferdigstilt noen læremidler. Så man burde jo snart begynne å se resulteter av dette arbeidet, påpeker hun.

– Jeg syntes da i 2009 at forslaget om lulesamisk ressursskole ved Drag skole var en god idé og jeg er ikke negativ til et slikt prosjekt. Men jeg ønsker jo fremgang i saken, sier hun videre.

Hun vil ikke nå konkludere med hensyn til om hele prosjektet er feilslått.

– Jeg kan ikke konkludere om dette er feilslått eller ikke. Jeg synes idéen er veldig bra og nå vil vi ha prosjektet evaluert. Hvordan har arbeidet gått og hva må til for å kunne igangsette lignende arbeid i andre samiske områder, spør hun.

Sametingets visepresident Laila Susanne Vars vil i dag ikke kommentere saken. Hun vil først svare Miriam Paulsen i forbindelse med Sametinges plenumssamling når Sametinget trer sammen på tirsdag i neste uke.

Korte nyheter

  • Arvedálki sáhttá dagahit ahte Norway Cup ferte maŋidit čiekčamiid

    Les på norsk.

    Olu arvi Oslo guovllus dagaha váttisvuođaid Norway Cupii. Vuosttaš čiekčamat mat galget álgit sotnabeaivve, soitet dál maŋiduvvot.

    – Mii čuovvut dárkilit mielde ja fertet árvvoštallat fertejit go čiekčamat maŋiduvvot. Lea dálki mii dál stivre min, dadjá Norway Cup sadjásaš váldočálli Marthe Bøhler NTB:i.

    Jus maŋidit čiekčamiid, de sirdojuvvojit čiekčamat sisa ja ođđa áiggit almmuhuvvojit go leat gárvásat.

    Paráda ja rahpančájálmas lávvordaga lágiduvvo nu go dábálaččat.

  • Offroad Finnmark vurderer ekstra tiltak på grunn av sydenvarme

    I en pressemelding skriver Offroad Finnmark at ledelsen vurderer å sette opp en vannstasjon på toppen av fjellet etter at deltakerne har klatret flere høydemeter fra Alta sentrum.

    – Deltakerne er forberedt på det meste, som mygg, uvær, snø, kulde og at det kan bli veldig varmt. Men en slik temperatur vil nok være utfordrende for mange, sier leder i Offroad Finnmark, Kjetil Johansen, i pressemeldingen.

    Ifølge han vil det derfor bli lagt inn en egen seanse omkring varme og væskeinntak under kveldens ryttermøte.

    – Våre rittledere vil informere om hvordan deltakerne må sikre seg vann underveis i rittet, ved de forskjellige elvene og bekkene som de passerer.

    Offroad Finnmark går av stabelen lørdag.
    Foto: Anders Abrahamsen