Hopp til innhold

Etterspør resultater av læremiddelsatsing

Sametinget har gitt 2,8 mill.kroner til Drag skole i Tysfjord til utvikling av lulesamiske læremidler. Men sametingsrepresentant Miriam Paulsen har ikke sett resultater av denne store satsingen.

Sametingsrepresentant Miriam Paulsen etterlyser resultater etter storstilt læremiddelsatsing.

Sametingsrepresentant Miriam Paulsen etterlyser resultater etter storstilt læremiddelsatsing.

Foto: Harrieth Aira / NRK

– NSR foreslo i forbindelse med behandlingen av Sametingets strategiske læremiddelplan at Drag skole skulle bli en ressursskole for læremiddelutvikling i lulesamisk område. Og Sametinget bevilget penger til Drag skole både i 2009 og i 2010 for utvikling av læremidler. Og nå vil jeg vite status for arbeidet, sier Miriam Paulsen.

Etter mye kritikk og stor debatt der blant annet foreldre ved Drag skole vurderte å trekke barna sine fra førstespråks-undervisningen på grunn av manglende lulesamiske læremidler, og der også Barneombudet engasjerte seg i saken, vedtok Sametinget å etablere Drag skole som en læremiddelressurs i lulesamisk område. De gav to millioner til Drag skole i 2010 og 800 000 kroner i 2010 til denne storstilte læremiddelsatsingen.

Les tidligere artikler om denne saken: Vurderer å ta barna ut av skolen

Les også: Barneombudet besøkte lulesamene

Les også: Nå kommer bøkene

– Var en god idé, men hvor blir det av læremidlene?

Sametinget møtes til plenumssaling i neste uke, og Miriam Paulsen har fremmet spørsmål til Sametingsrådet om status for arbeidet med læremiddelutvikling til nytte for lulesamiske elever i grunnskolen.

– Sametinget har jo gitt penger til dette prosjektet helt siden 2009, men jeg kjenner ikke til at det er ferdigstilt noen læremidler. Så man burde jo snart begynne å se resulteter av dette arbeidet, påpeker hun.

– Jeg syntes da i 2009 at forslaget om lulesamisk ressursskole ved Drag skole var en god idé og jeg er ikke negativ til et slikt prosjekt. Men jeg ønsker jo fremgang i saken, sier hun videre.

Hun vil ikke nå konkludere med hensyn til om hele prosjektet er feilslått.

– Jeg kan ikke konkludere om dette er feilslått eller ikke. Jeg synes idéen er veldig bra og nå vil vi ha prosjektet evaluert. Hvordan har arbeidet gått og hva må til for å kunne igangsette lignende arbeid i andre samiske områder, spør hun.

Sametingets visepresident Laila Susanne Vars vil i dag ikke kommentere saken. Hun vil først svare Miriam Paulsen i forbindelse med Sametinges plenumssamling når Sametinget trer sammen på tirsdag i neste uke.

Korte nyheter

 • Gutt omkom i MC-ulykke i Troms

  En 17 år gammel gutt omkom i en lettmotorsykkel-ulykke i Tjeldsund i Troms natt til fredag.

  Gutten som omkom, kjørte av veien. Det er uklart hva som forårsaket ulykken på europavei 10.

  Operasjonsleder Per Arve Aas i Troms politidistrikt bekrefter til NTB at de pårørende er varslet.

  Politiet fikk melding om ulykken klokken 0.40. Luftambulansen var på plass 20 minutter senere, men livet sto ikke til å redde. (NTB)

 • Nominert til Edvard-prisen

  Loga sámegillii.

  Den samiske artisten Elina Waage Mikalsen er nominert til årets Edvard-pris.

  – Så stas, skriver hun på Facebook.

  Mikalsen er nominert i kategorien Utfordrer med plata si Geardu gierdu - Bone Pieces.

  Det er TONO som deler ut prisen og vinnerne får trofé, diplom og 70.000 kroner.

  Viktor Bomstad og Elina Waage Mikalsen
  Foto: Dan Robert Larsen