Dette er årets nye veivisere

– Det kan nok hende at noen spør oss om vi har strøm og om vi bor i lavvu.

Samiske veivisere

Dette er de nye samiske veiviserne: Knut Mikkel Hætta fra Kragerø/Mieron, Ole Nicklas Mienna Guttorm fra Kautokeino, Maja Sofie Larsen Fjellström og Oda Kjær Eriksen fra Ørnes.

Foto: Dragan Cubrilo / NRK

De fire nye veiviserne er spent på hva slags spørsmål de kommer til å få fra elever rundt omkring i landet når de til høsten skal reise land og strand rundt for å besøke skoler.

– Det kommer nok også en god del personlige spørsmål, sier Maja Sofie Larsen Fjellstrøm (20) fra Steinkjer.

Hun er én av de fire veiviserne som nettopp ble presentert under Riddu-festivalen i Troms nå i ettermiddag.

Les mer om de nye veiviserne nederst i saken!

Formålet med de samiske veiviserne er å opplyse skoleelever om samisk kultur, historie og språk, og dette blir det 14. skoleåret fire utvalgte samiske ungdommer får reise rundt i Norge med nettopp det oppdraget.

Statssekretær Anne Karin Olli

Statssekretær Anne Karin Olli.

Foto: Monica Falao Pettersen / NRK

– Dette blir veldig spennende. Vi kommer til å lære mye og vokse som personer, samtidig som vi også skal lære bort til andre, sier Knut Mikkel Hætta.

Fortsatt hets

Det var statssekretær Anne Karin Olli som offentliggjorde de nye veiviserne på Lillescenen på Riddu-sletta. I forkant var hun spent på mottakelsen.

– Dette blir så spennende, ingen vet jo hvem dem er. I tillegg skal vi takke av de fire gamle som har gjort en flott jobb.

Olli bekrefter overfor NRK at det fortsatt finnes fordommer og stereotypier blant skoleelever i Norge om samisk kultur og historie, og understreker dermed også viktigheten av veiviserne.

– De forebygger hets blant elever. De blir innimellom møtt med rare spørsmål, men nesten alle elever synes at foredraget har vært veldig bra når veiviserne er ferdige med å prate.

De fire veiviserne er enige.

– Vi kommer til å svare på alt det elevene måtte lure på, og tar alt på strak arm, sier Maja Sofie Larsen Fjellström.

Dette er de nye veiviserne:

  • Knut Mikkel Hætta, 20 år, fra Kragerø/Mieron. Fra nord-samisk område. Aktiv innenfor idrett.
  • Oda Kjær Eriksen, 18 år, fra Ørnes i Nordland. Fra lule-samisk område. Aktiv i svømming.
  • Maja Sofie Larsen Fjellström, 20 år, fra Steinkjer, men bor på Snåsa. Kommer fra sør-samisk område. Har jobbet som sørsamisk språkarbeider i barnehage. Hun har bodd ved den sørsamiske internatskolen siden hun var 12 år gammel.
  • Ole Nicklas Mienna Guttorm, 20 år, fra Kautokeino. Kommer fra det nord-samiske området. Hadde Som 9-åring en av hovedrollene i filmen Kautokeino-opprøret.