NRK Meny
Normal

Her er Sápmis nye veivisere

De nye veiviserne ble presentert fra scenen på Márkomeannu fredagsskveld.

De nye samiske veiviserne
Foto: NRK, Roger Manndal

De nye veiviserne er Elle Kare Somby (21) fra Sirma, Lisa Kaisa Vesterheim Skoglund (19) fra Karasjok, Elle Mari Dunfjell Oskal (19) fra Kautokeino, og Maien Gaup Sandberg (18) fra Tromsø.

– Vi gleder oss til å reise

NRK treffer de fire nye veiviserne bak scenen, og de er alle enige om at de har et spennende år i vente:

– Jeg gleder meg mest til å få reise rundt å treffe mange nye og spennende mennesker, samtidig som jeg får fortalt om det samiske samfunn, sier Lisa Kaisa Vesterheim Skoglund.

– Jeg er vant med at hver gang jeg får nye venner, så må jeg lære dem om det samiske fordi de nesten ikke vet noe, så dette er ikke helt nytt for meg, men utrolig spennende blir det, sier Maien Gaup.

Anne Olli og de samiske veiviserne

Statssekretær for samiske saker Anne Karin Olli, var blant gratulantene på Márkomeannus scene: - Lykket til med arbeidet. Det kan nok bli tøffe tak, men mest glede og opplevelser, var Ollis hilsen til veiviserne.

Foto: Roger Manndal, NRK

Tiltaket Samiske veivisere drives av Samisk Høgskole og finansieres av Kommunal- og Moderniseringsdepartementet (KMD). Veiviserne gjennomfører studiet «Samisk kultur- og samfunnskunnskap 1» som gir 15 studiepoeng.

Deretter reiser de rundt til videregående skoler og andre ungdomsfora i hele landet for å informere om samisk kultur og samfunn. Dette er formidling fra ungdom til ungdom.