Urfolk var de beste skarpskytterne under første verdenskrig

Moderne skarpskyting oppsto midt i slagmarkene under første verdenskrig. De beste var soldater fra Canadas First Nations samfunn.

Slagmark under første verdenskrig

Bildet er en illustrasjon fra en slagmark i første verdenskrig. Innholdet i bildet har ikke direkte tilknytning til innholdet i artikkelen.

Foto: STRINGER / Afp

Fremst av skarpskytterne var korporal Francis Pegahmagabow, som ble kreditert med 378 drap i løpet av sine fire år i frontlinjene i Europa.

Historiske data viser at Canada hadde åtte av de tolv beste skarpskytterne fra alle land som er involvert i kampene.

– Av de åtte tilhører minst fem og sannsynligvis seks urfolk av noe slag - Metis, First Nations eller inuitter, sier Maj Jim McKillip, en historiker med canadiske styrker avdelingen for historie og kulturarv til surreyleader.com.

Mest dekorerte urfolkssoldat i canadisk historie

Pegahmagabow ble den mest kjente av dem. Han var Ojibway og var den høyest dekorerte urfolkssoldat i canadisk historie.

Han fikk utdelt «Military Medal» med to streker. Det er det samme som å få tildelt denne æresbevisningen tre ganger.

Pegahmagabow, som var fra Parry Island Indian Reserve i Ontario - nå kjent som Wasauksing First Nation - gjorde seg ikke bare bemerket som en speider og snikskytter, men under de blodige kampene i Europa tok han også dusinvis av fanger.

Han vervet seg i august 1914 og tjenestegjorde til slutten av krigen, da han kom hjem og ble en aktivist for sitt folk.

– Han var veldig ivrig, sier hans barnebarn, Theresa McInnes, i et telefonintervju.

– Jeg tror han ønsket å bevise at han duger. Han prøvde hele tiden å bli bedre. Han hadde stor besluttsomhet, forklarer McInnes.

Mens Pegahmagabow ble behandlet som en likeverdig i hæren, møtte han fordommer da han vendte tilbake til det sivile liv.