Størst i den største kretsen

Det nye partiet Árja får inn tre representanter på Sametinget. Bare sju stemmer må til for at Árja kan få fire mandater.

Laila Susanne Vars i Árja
Foto: Liv Inger Somby / NRK

– Det er kjempemorsomt å se resultatene, det har gått over all forventning. Vi har vel ikke forstått det helt enda, sier en lykkelig Laila Susanne Vars.

Det var ekstra spennende for Árja å følge med på valgresultatene siden det er første gang Árja stiller til valg. De har hatt et håp om å få inn én representant. Etter at 61.1 prosent av stemmene er talt opp, får de inn tre representanter.

– Vi takker alle som har stemt på Árja, det er veldig motiverende, sier hun til vill jubel fra de andre på Árjas valgvake.

Størst i den største kretsen

I valgkrets 2 - Ávjovárri - kjempet de to hovedmotstanderne Egil Olli (Ap) og Aili Keskitalo (NSR) om å bli størst. Men begge måtte se seg slått av Árja.

Klokken 2.03 hadde partiet 578 stemmer, Ap hadde 525 og NSR 517. På det tidspunktet hadde Árja tre mandater, og var bare sju stemmer fra fjerde mandatet. Dette kan partiet ta i valgkrets 1 fra Frp.

– Vi kan samarbeide med alle, men Frp kan bli problematisk.

Mange oppfatter Árja som motstander av reindrift. Vars understreker imidlertid at de ikke har noen grunn til å motarbeide reindrifta.

Vil avvente resultatet

– Hvem er det naturlig for dere å samarbeide med, Ap eller NSR?

– Det viktigste for oss nå er å komme inn. Etter det skal vi se hvordan det nye Sametinget blir, og hvem som kommer inn. Det er avgjørende om en av de får et klart flertall. Hvis ingen av dem får et klart flertall, så er det større muligheter for de mindre partiene til å påvirke.

Vars sier de vil avvente sluttresultatet først .

Árjas valgvake

Árjas valgvake i Alfreds kro i Kautokeino

Foto: Marit Elin Kemi / NRK

Fått masse gratulasjoner

Vars sa tidligere i kveld at hun ikke har hatt kontakt hverken med NSR eller Ap. Nå har Olli ringt og gratulert Árja med et godt valg. NSRs Aili Keskitalo har ikke ringt, men hun gleder seg til drosjeturen fra Kautokeino til Karasjok tidlig tirsdag morgen.

– Gratulasjoner har vi fått en del av, men vi vil gjerne avvente de endelige resultatene, for vi tør ikke å juble ennå. I morgen tidlig kan det hende at vi tør å feire til og med.

Laila Susanne Vars sier at det viktigste for Árja er å få gjennomslag for politikken sin som er å jobbe for de fastboende samene, og ikke posisjoner.

– Men selvfølgelig så er jo politikken avhengig av personene. Hvis vi får mulighet til å få viktige posisjoner, så sier vi ikke nei takk til det. Det er jo klart at vi vil få gjennomslag for politikken vår og våre folk kan gjennomføre vår politikk best, sier Vars.