NRK Meny
Normal

– Overlat regnskogen til urfolk

Regnskogfondets leder Dag Hareide mener verdens regnskoger kun kan bevares dersom urfolk forvalter skogene. Budskapet tar han også med til møtet med Ban Ki-moon i neste uke.

Regnskogen i Brasil

Halvparten av all regnskog i Amazonas kan bli ødelagt dersom alle de utbyggingsplanene som finnes i Amazonas-området gjennomføres, hevdes det i regnskograpporten som lanseres på torsdag.

Foto: Eva Bratholm/Norad

– Der hvor urfolk, og skogfolk som har levd en stund i skogen, får kontroll over sitt eget område, der står skogen på en helt annen måte, for eksempel har undersøkelser i Latin-Amerika vist at utenfor indianerterritorier ødelegges skogen 6 - 16 ganger så fort som innenfor, sier Hareide.

I morgen lanserer Regnskogfondet rapporten « State of the rainforest 2014».

Organisasjonen har i den anledningen samlet alle sine samarbeidspartnere til tre dagers seminar på Hurdal, etterfulgt av internasjonal konferanse i Oslo torsdag.

Kong Harald deltar også på konferansen. Han stiller blant annet til et lengre intervju med publikum til stede, der Kongen forteller om sitt besøk hos yanomamiene i Brasil i april 2013.

Kongen med jegerne

Kong Harald besøkte yanomamifolket i Amazonas i april 2014. Her er Kongen fotografert med noen av deres jegere.

Foto: Regnskogfondet Norge/ISA Brasil

60 urfolksledere

I overkant av 60 urfolksledere fra 11 regnskogsland er også blant Regnskogfondets inviterte gjester til konferansen.

Hareide er tydelig på at det er flere grunner til at det er disse representantene verdenssamfunnet bør lytte til, når bærekraftige leveveier i regnskogene skal diskuteres.

Urfolk og ansatte ved Regnskogfondet på seminar ved Hurdalssjøen.

Urfolk og ansatte ved Regnskogfondet har denne uken vært på seminar ved Hurdalssjøen.

Foto: Regnskogfondet

Organisasjonen har konsekvent søkt samarbeid med urfolksorganisasjoner i alle de land de nå arbeider i.

– Dette er mennesker som bodde i regnskogen først, de har bodd der i tusenvis av år, da har de rettigheter, vi kan ikke bare komme og si at her har vi noen gode ideer til hva vi skal gjøre, det er urfolkene selv som må være med å bestemme over dette, sier Hareide.

Mange urfolk som er opptatt av å bevare regnskogen lever i stater som undertrykker urfolk, og det er også en viktig grunn til å hjelpe urfolk med å nå fram med sitt budskap, påpeker Hareide.

Orienterer Ban Ki-moon

Dag Hareide

Leder i Regnskogfondet Dag Hareide reiser neste uke til New York for å orientere Ban Ki-moon om regnskograpporten.

Foto: Hansen, Erik Lindholm / Musdalslien, Anette

Rapporten «State of the Rainforest 2014», som er laget i et samarbeid mellom Regnskogfondet og GRID-Arendal, varsler fortsatt store utfordringer i arbeidet for å bevare verdens regnskoger.

– Budskapet i rapporten er at regnskogen ødelegges i et stort tempo, hvis man for eksempel gjennomfører alle de utbyggingsplanene som finnes i Amazonas-området, så vil halvparten av all regnskog i Amazonas bli ødelagt, sier Hareide.

Denne rapporten har også vakt interesse i FN.

Neste uke er Hareide invitert til New York av FNs generalsekretær, Ban Ban Ki-moon, for å orientere FN om innholdet i rapporten.