NRK Meny
Normal

– Hun er ikke vår presidentkandidat

Marianne Balto sier hun gjerne blir Arbeiderpartiets (Ap) presidentkandidat i neste sametingsvalg. Lederen i Aps samepolitiske råd vil imidlertid ikke ha henne.

Marianne Balto og Magnhild Mathisen

Marianne Balto vil, men Magnhild Mathisen (innfeldt) vil ikke ha henne.

Foto: Fotomontasje: Dan Robert Larsen / NRK

– Jeg er forpliktet til å vurdere det seriøst om jeg stiller som kandidat hvis forespørselen kommer. Jeg har tenkt at jeg gjerne stiller opp som Arbeiderpartiets presidentkandidat hvis partiet ønsker det, sier Marianne Balto.

Ap er det største og ledende partiet i Sametinget i inneværende periode. Nåværende sametingspresident Egil Olli har imidlertid gitt klar beskjed om at han ikke tar en ny periode på Sametinget etter at denne perioden er over i 2013.

Det betyr at partiet trenger en ny presidentkandidat innen et halvannet år.

– Vi har andre kandidater

Magnhild Mathisen vil som leder av Aps samepolitiske råd være i spissen for arbeidet med å finne partiets neste presidentkandidat.

Magnhild Mathisen

Magnhild Mathisen vil ikke opplyse hvem som er hennes kandidat.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Marianne Balto er absolutt ikke min kandidat. Jeg har noen andre som jeg heller vil foreslå, sier Mathisen.

Balto hevder at hun aldri har fått slike signaler fra lederen i partiets samepolitiske råd.

– Jeg har ikke forstått henne slik. Jeg har heller aldri hørt at hun har sagt noe slikt om dette. Jeg har heller ikke snakket med henne. Derfor har jeg ikke reflektert over dette, sier Balto.

Mathisen sier at det finnes flere gode kandidater innad i Arbeiderpartiet.

– Jeg har selvsagt kandidater, men jeg kan ikke drive å opplyse dette via media. Vi har fler unge kvinner som har gjort en bra politisk innsats. Vi har blant annet tidligere AUFere, som har lært mye opp gjennom årene, forklarer Mathisen litt kryptisk.