NRK Meny
Normal

– Det finnes andre muligheter enn Preikestolen

Turistforeningen mener det er mye unytta potensial i Lysebotn. Dette vil de gjør noe med for å få enda flere til fjells fremover.

Preben Falck

– Det har blitt trendy å gå i fjellet. Det er litt uvant for oss i turistforeningen å være trendy, men vi liker det, sier Preben Falck, daglig leder i Stavanger Turistforening.

Denne sommer er det fjellturer som gjelder, særlig blant unge. I en undersøkelse TNS Gallup har gjort for Den Norske Turistforening (DNT) svarer hele 58 prosent mellom 15 og 29 år har svart at de skal på fjelltur denne sommeren.

Når så mange legger turen til de norske fjellene blir det trangt om plassen. Da Preikestolen satte nye besøksrekord ble det kaotisk, og politiet måtte hjelpe til.

– Folk klumper seg sammen. Alle skal liksom til Preikestolen eller Kjerag. Men det er et stort nettverk av hytter hvor en virkelig får fred og ro, og en helt annen opplevelse av fjellet, sier Falck.

Mye ubrukt område

I år ventes det at 300.000 vil ta turen til Preikestolen. I tillegg skal det nå legges til rette for at folk kan bruke Preikestolen også i vintermånedene.

– Mange klager på at det er mye kø til Preikestolen og Kjerag. Om folk bare hadde visst mer om områdene rundt. Det finnes kjempe mange fine muligheter som folk i veldig liten grad er klar over og som er lite brukt, sier Falck.

Trolltunga, Kjerag og Preikestolen

Trolltunga, Kjerag og Preikestolen er blant de mest besøkte turattraksjonene i Norge om sommeren.

Foto: Ståle Frafjord / Lasse Thorkildsen / Erik Waage / NRK

Større potensial

Falck mener det er et kjempe potensial i området. Nå vil turistforeningen i Stavanger gjøre sitt for at folk skal kunne benytte seg av hele området rundt Lysefjorden, og ikke bare Preikestolen og Kjerag.

– Vi tilrettelegger for en rundtur rundt hele Lysefjorden. I slutten av august åpner vi også en ny hytte i Skåpet som blir en del av denne ruta og som er en fin måte å gå mellom Forsand og Flørli også, sier han.

– Dette satser vi mye på, og det skal vi fortsette å gjøre, legger han til.

Appellerer til turister

I tillegg til de mange nordmennene som planlegger fjelltur i sommer er det også mange turister som strømmer til for å oppleve norsk natur på sitt beste i løpet av sommeren.

Falck tror satsingen på de mindre kjente turområdene også vil kunne bidra til å spre ut strømmen av utenlandske turister.

– De kommer til Norge for å gå til Preikestolen og Kjerag. Vi håper at noen kanskje får øynene opp for at det er mulig å forlenge turen med et par dager og ta mer av området i bruk, sier han.