Hopp til innhold

Preikestolen klargjøres for vinterturister

Stiftelsen Preikestolen skal slutte å fraråde fotturister å ta turen til Preikestolen selv om det er snø og is.

Ålgård Skolekoprs holder konsert på Preikestolen

I sommerhalvåret tar mange turister turen til Preikestolen. Nå skal det legges til rette for at folk lettere skal kunne besøke attraksjonen også om vinteren.

Foto: Ole Omland

– Folk kommer hver dag, hele året. I fjor vinter var det bare få dager det ikke var folk på Preikestolen, sier daglig leder Audun Rake i Stiftelsen Preikestolen.

Styret i Stiftelsen har derfor valgt å snu, og vil slutte å fraråde folk å

Audun Rake

Daglig leder i Stiftelsen Preikestolen, Audun Rake, sier de nå skal starte arbeidet for å sikre Preikestolen for vinter-besøk.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

besøke Preikestolen om vinteren.

– Styret har sagt vi må slutte og advare, og heller si at folk kan komme. Vi skal forsøke å legge til rette så langt det er mulig ut fra vær og vind, slik at folk kan gå til Preikestolen hele året, sier Rake.

Men det trengs en del tiltak for å gjøre turen så sikker som mulig, selv når det er snø og is på veien ut til den ruvende turistattraksjonen.

– Vi må kanskje henge opp kjetting noen steder, lage et tråkk, eller spa en sti, og muligens legge om ruten noen steder. Dette arbeidet skal vi ta fatt på nå, sier Rake.

Går uansett vær

Norsk Folkehjelp i Strand og Forsand er en viktig bidragsyter for å opprettholde beredskapen i Preikestol-området. Frivillige mannskaper er jevnlig i området for å frakte ut turister som har vært uheldige og blitt skadd.

Video Rapport frå Preikestolen.

Slik kan en vinterdag se ut på Preikestolen. Her i forbindelse med en 17. mai-feiring for noen år siden.

Foto: Nyhetsspiller

Espen Brekke i folkehjelpen vet det er mer krevende å hjelpe ut folk om vinteren, men er positiv til kuvendingen til Stiftelsen Preikestolen.

– Vi vet at turister går ut om vinteren. Dilemmaet er at folk reiser halve jorden rundt for å komme til Preikestolen, og da vil de gå uansett om det står skilt som advarer mot dette. En organisert vinterløsning, med guide og utstyr er bedre enn dagens løsning, sier Brekke.

Vil ikke ha turiststrøm

Brekke er likevel skeptisk til å gå bredt ut, slik at det kommer tusenvis av turister om vinteren.

– Vi ser ikke for oss at det skal inviteres på titusenvis, men at de som velger å gå vinterstid skal få et annet tilbud enn i dag er vi positivt til, sier Brekke.

Espen Brekke i Norsk folkehjelp

Espen Brekke i Norsk Folkehjelp syns det er bra at det tilrettelegges for turer til Preikestolen også om vinteren. Men han ønsker ikke at turistene skal komme i tusenvis.

Foto: Inger Johanne Stenberg

Norsk Folkehjelp i Strand og Forsand har sett store endringer i tilstrømmingen av turister de siste årene, som presser fram et bedre opplegg for dem som kommer om vinteren.

– Tidligere møtte vi kanskje noen ryfylkinger i desember, men når vi går en tur rundt juletider nå møter vi folk fra kanskje så mange som seks nasjoner. Dette er en utvikling som er kommet uten noen markedsføring, så da får en ta vare på dem som kommer på en god måte, avslutter Brekke.