NRK Meny
Normal

– Er nok fare for at det blir bråk

Den høyreradikale organisasjonen Norwegian Defence League har fått løyve til å demonstrere i Stavanger om få uker. Antirasister over hele landet forbereder en motdemonstrasjon på samme tid.

Demonstrasjon i Århus.

Flere tusen møtte opp i Århus for å demonstrere mot en høyreradikal samling i mars. Over 80 personer, blant dem nordmenn, ble pågrepet. Nå ventes det en lignende samling i Stavanger.

Foto: Øyvind Nyborg / NRK

Norwegian Defence League (NDL) vil, sammen med Stopp islamiseringen av Norge (Sian), arrangere en tre timer lang markering i protest mot planlagte endringer i grunnloven, som kommer 21. mai. Da skal ikke lenger staten holde seg med en religion, og kirken blir mer selvstendig.

– Dette gjør at vi mister den kristne arven vår. Det åpner opp for at islam likestilles med kristendommen, og vi ser på det som en skremmende utvikling. Derfor ønsker vi å demonstrere. Nordmenn blir ført bak lyset, sier leder av Sian i Rogaland, Kjersti Margrethe Adelheid Gilje.

Ifølge Gilje vil det også være en markering i Oslo den dagen grunnlovsendringen trolig blir vedtatt. I Stavanger anslår hun at et par hundre demonstranter vil møte opp. Noen kommer også fra andre land i Norden.

Flere hundre påmeldte til motdemonstrasjon

Stavanger kommune har også gitt tillatelse til at antirasistiske organisasjoner får holde demonstrasjon samtidig den 26. mai.

På Facebook-gruppen «Markering mot NDL» er det rundt 500 personer som har varslet at de vil møte opp til motdemonstrasjonen på Torget. Det er satt opp buss fra Oslo til Stavanger, i tillegg er det varslet at det kommer folk fra Bergen, Kristiansand og Trondheim.

14 organisasjoner, blant annet Rød Ungdom, Sosialistisk Ungdom, AUF og Antirasistisk Senter, støtter markeringen.

– Vise at vi står for motsatte verdier

Eirik Faret Sakariassen er bystyrerepresentant for SV i Stavanger, og en av dem som står bak motdemonstrasjonen.

Eirik Faret Sakariassen

Eirik Faret Sakariassen.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

– NDL er den ytterste høyrebevegelsen i Norge, som organiserer folk til kamp mot et multikulturelt samfunn. De blir stadig flere, og derfor er det viktig å vise at vi er mange som står for helt motsatte verdier, sier han.

Han legger til at markeringen til NDL i Stavanger vekker nasjonal oppmerksomhet, fordi organisasjonen er klart størst i Rogaland og på Østlandet.

Lignende demonstrasjon kom ut av kontroll

Det er bare få uker siden det var lignende demonstrasjoner i Århus. Da barket høyreradikale og motdemonstranter sammen i slåsskamp , og over 80 personer ble pågrepet.

Adelheid Gilje i Sian var til stede, sammen med rundt 60 andre fra Rogaland, under demonstrasjonene i nabolandet, og utelukker ikke at det samme kan skje i Stavanger.

– Det er nok fare for at det blir bråk. Det ble dramatisk i Århus, men vi ønsker jo at det skal gå fredelig for seg, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Video Sammenstøt etter høyreradikal samling i Århus

Flere tusen møtte opp i Århus for å demonstrere mot en internasjonal høyreradikal samling. Etter en rolig start, fløy brusteinene gjennom lufta i Mølleparken.

Ifølge Sakariassen vil de jobbe for å hindre at tilsvarende skal skje i Stavanger.

– I Norge skal man kunne si og mene det man vil uten å få «en på trynet» av den grunn. Vår sterke oppfordring er at dette skal skje i rolige former, der vi på en verdig måte skal si at vi ønsker et Norge som inkluderer alle, sier han.

Politiet informert om planene

Også politiet har blitt informert om de varslede demonstrasjonene i Stavanger 26. mai.

– Vi er kjent med søknaden, og det har vært en dialog mellom kommunen og organisasjonen. Foreløpig har ikke politiet behandlet denne søknaden, sier ordenssjef i Stavanger-politiet, Jane Bakken, som ikke vil kommentere saken ytterligere.

Det har ikke lyktes NRK i å få en kommentar fra NDL.